söndag 26 juni 2016

Ugnsbakad frukt med kokosmousse, vit choklad och kokoschips - lyxvariant av gino helt enkelt



Hoppas att ni alla har haft en fin midsommarhelg och att den varit fylld av allehanda trevligheter och god mat. Här kommer ett tips på en efterrätt som jag tycker ni ska testa i sommar, och som vi har avnjutit. Ett alldeles förträffligt sätt att få i sig en rejäl portion av de där rekommenderade mängderna frukt och grönsaker som Livsmedelsverket förespråkar!!

Det här är efterrätternas efterrätt om ni frågar mig. Frukt och bär i massor, gratinerade med kokosmousse, vit choklad och kokoschips. Den som vill bjuder på en kula riktigt god vaniljglass till, eller kanske en klick iskall vispad grädde smaksatt med lite vanilj. Och det vill man absolut!

Observera att det är kokosmousse som jag använt, inte kokosolja. Det kallas också ibland för kokossmör. Till skillnad mot kokosolja är kokosmoussen mald av hela kokosnöten. Den är helt ljuvlig i smaken och passar alldeles förträffligt i olika efterrätter och bakverk. Den börjar dyka upp i alltfler butiker, men går också att köpa på nätet. Jag har prövat flera olika märken, och tycker att de är ungefär likvärdiga.

Beräkna ca 150 - 200 g frukt och ca 100 g bär per person.
Du kan välja precis vilka frukter och bär du vill. Här har jag melon, nektarin, jordgubbar, ananas, körsbär, hallon och blåbär. Andra alternativ är mango, päron, kiwi, sharon, druvor. Blanda och mixa efter eget tycke och smak och utifrån vad du tål.

Om du inte tål mjölkprodukter eller av andra skäl inte vill använda "vanlig" vit choklad väljer du en vit s k veganchoklad, som finns av flera märken. Här använde jag en vit choklad med jordgubbar från fairtrademärket Divine.

Till täcke för 4 personer behöver du:

125 g kokosmousse
80 - 100 g vit choklad
30 g kokosnötschips

Kärna ur och skär frukten i bitar och lägg all frukt och bär i en smord ugnsform. Kärna även ur körsbären om du har det i din gino. Annars är det risk för ett akut tandläkarbesök!
Smält kokosmoussen i vattenbad och rör ned hackad choklad och smulade kokoschips.
Klicka och bred ut över frukten.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme 8 - 10 minuter.

Ha en fortsatt fin midsommarhelg och en välsignad söndag alla!













6 kommentarer:

  1. Vilken underbart god och fräsch dessert! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Toppengod Katarina! Har du inte redan provat så gör det! Jag har gjort den flera gånger med lite olika frukter och bär och med olika sorts choklad. En höjdardessert! Kram!

      Radera
  2. Det ser makalöst gott ut Kjersti! Här är ett sånt där inlägg som visar mig en produkt jag aldrig sett tidigare! Det är toppen att följa dig! //Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anne! Och så kul att jag kan bidra med lite nytt vetande!! Förresten väntar den där utlovade bonusvinsten på dig, så hör av dig så kommer den!

      Radera
  3. Åh denna smaskighet ska jag komma i håg:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut du ska göra Milla, för den är värd att memorera! Här hemma är det en favorit. Ha det gott du också!

      Radera