måndag 13 juni 2016

Glutenfri sparrissoppa med färsk kycklingbuljong och getostcrèmeDu kanske tycker att soppor hör hösten och vintern till? Inte alls säger jag! Soppa passar precis lika bra en varm sommardag, det beror alldeles på vilken soppa man talar om. Förresten är alla sommardagar inte varma. Långt därifrån! Det har vi ju fått erfara den senaste tiden när det mest har känts som höst.

Just den här soppan passar bra nu medan den svenska sparrisen fortfarande har säsong. Och det har den just nu, en kort tid till. Den är len, krämig och skummig. Den räcker till fyra, och eftersom vi ofta bara är två i hushållet så räckte den till två luncher till L och mig. Ena gången åt vi den med en klick getostcrème i och frökex till, andra gången med en klick smetana i och gorgonzolaquesadillas som tillbehör. De glutenfria tortillabröden kommer från det irländska företaget BFree Foods, som saluför jättebra produkter som alla är både gluten- och vetefria.

Så här gör du min goda sparrissoppa:

2 knippen sparris à 250 g
1 lite större potatis
2 vitlöksklyftor
olivolja, ca 2 msk
1 förpackning färsk kycklingbuljong, 500 ml - från Scandinavian Organics
3 dl grädde
2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning - Kung Markatta
2 tsk vit balsamcrème eller någon annan syra

Bryt av det nedersta hårda på sparrisstjälkarna och skär sedan i mindre bitar. Spara några fina knoppar till garnering.
Skala och tärna potatisen, skala och flisa vitlöken.
Hetta upp olja i en rymlig gryta och fräs sparris, potatis och vitlök under omrörning några minuter. Det ska inte bli brynt utan bara mycket lätt rostat.
Tillsätt kycklingbuljong, grädde, vatten och buljongtärning och låt småkoka under lock ca 8 - 10 minuter.
Mixa soppan helt slät och smaka av med något syrligt, vit balsamcrème, fin vit balsamvinäger eller lite pressad lime. Behövs det mer salt så kvarna över lite.
Lägg i en klick getostcrème eller smetana och garnera med de sparade sparrisknopparna och något extra grönt.

Getostcrèmen gör du enkelt genom att mosa getost tillsammans med smetana eller crème fraiche och smaksätta med lite pressad lime, någon örtkrydda och några korn flingsalt.

Om du byter kycklingbuljongen och kycklingbuljongtärningen mot grönsaksalternativ passar soppan även på en Köttfri måndag.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar