torsdag 18 juni 2015

Glutenfri, frusen maräng- och kokosrulle med syrlig citronkräm och jordgubbar



Till midsommar måste det bjudas på tårta, fattas bara annat! I det här inläget hittar du ett helt gäng med läckra tårtor som allihop passar förträffligt till midsommar. Årets variant - som jag tjuvstartade med i helgen för att testbaka -  är en maräng- och kokosrulle med fyllning av syrlig citronkräm och vaniljsmakande jordgubbar. Så här gör du den:

Botten:
3 kylskåpskalla äggvitor - de hela äggen vägde sammanlagt 196 g
1 dl ljust rårörssocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk tapiocamjöl - potatismjöl går alldeles säkert lika bra
3/4 dl kokosflingor - ca 25 g
1 tsk vit balsamvinäger
1 - 1½ dl kokoschips - ca 25 g

Ägg- och citronkräm:
2 äggulor
3 msk ljust rårörssocker
citronskal och saft från en ekologisk citron - knappt ½ dl saft
1 msk maizenamjöl

Fyllning:
200 g jordgubbar
1- 2 tsk vaniljsocker - beroende på hur söta jordgubbarna är i sig själva
1 dl vispgrädde

Garnering:
300 - 500 g jordgubbar

Dela äggen i vitor och gulor och se till att inget av gulan kommer med i vitan.
Vispa vitorna till hårt skum i en ren och torr bunke.
Blanda socker, vaniljsocker och tapiocamjöl och tillsätt lite i taget under fortsatt vispning tills det är slut och du fått en riktigt fast massa.
Vänd försiktigt ned kokosflingor och balsamvinäger och bred ut massan ungefär till rulltårtsstorlek (ca 26 x 33 cm) på ett lätt smort bakpapper. Strö över lätt smulade kokoschips och grädda ett snäpp nedanför mitten i 175 grader ca 15 minuter.
Stjälp upp på ett annat bakpapper och dra genast bort det andra bakpappret.
Lägg en fuktad ren handduk över så botten inte torkar.

Blanda ihop alla ingredienser till äggkrämen i en rostfri kastrull. Sjud på svag värme tills krämen börjar tjockna och ta då från värmen. Kyl gärna i kallt vattenbad och ställ sedan in i kylen att kallna ytterligare. När krämen är riktigt kall blandas den försiktigt med en deciliter hårt vispad grädde.

Mosa jordgubbarna med vaniljsockret och bred ut över tårtbotten.
Därefter citronkrämen blandad med vispgrädde. Bred inte ända ut i kanten eftersom fyllningen skjuts framåt när man rullar tårtan.
Rulla försiktigt ihop och sätt in i frysen några timmar så blir det lättare att skära. Bjud med mer jordgubbar.
















Ha en alldeles underbar midsommar allihop!


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack Marja! Önskar dig detsamma! Hoppas det är bra med dig och dina killar, och att lille Vincent växer och mår bra!

      Radera