måndag 22 juni 2015

Glutenfri och vegetarisk pizza bianco med champinjoner och sparrisNu är det sista sparrisrycket kära ni! Och det rycket gör vi med en riktigt god pizza som är både vegetarisk och glutenfri. Den kanske jag kan få fresta med den här första Köttfria måndagen efter midsommar. Jag hoppas förresten att alla har haft en riktigt härlig midsommar med allt det som hör ett riktigt svenskt midsommarfirande till. Matjessill, grillning, jordgubbar och små grodorna runt midsommarstången.

Igår var det ju sommarsolståndet och årets längsta dag, så idag har nedräkningen börjat. LITE deppigt! Men än har vi många sommardagar kvar, och jag hoppas fortfarande på att solen och värmen ska infinna sig!

Nu till pizzan go´vänner. Pizzabotten gjorde jag på en glutenfri universalbakmix från Urtekram, och den kan jag verkligen rekommendera om man har bråttom och snabbt vill slänga ihop en pizza. Ingen jäsning behövs, och du behöver bara tillsätta vatten och salt till mixen, som dessutom är föredömligt "ren" och fri från onödiga tillsatser. Riktigt god blev pizzan dessutom.

Pizza bianco betyder vit pizza, och innebär kort och gott att det inte är någon tomatsås på pizzan som annars är det mest vanliga. Perfekt för den som inte tål tomater. I stället är det en ostig röra som får bottna pizzan och sätta smak på den.

150 g universalbakmix från Urtekram
1 tsk salt
2 dl ljummet vatten

150 g mascarpone
100 g mozarella - en boll
45 g nyriven parmesan
2 msk Kunglig salladskrydda - eller någon annan krydd- eller örtblandning

250 g ansade färska champinjoner
250 g färsk grön sparris
några droppar fin olivolja

Lägg bakmix och salt i en bunke och tillsätt ljummet vatten under vispning.
Vispa smeten hårt några minuter med elvisp, och klicka ut den på ett bakpapper.
Smörj ett till bakpapper och lägg ovanpå, och kavla med hjälp av det ut smeten/degen till en platta ungefär lika stor som ugnsplåten. Tryck gärna till en liten kant runtom så fyllningen håller sig på plats sen. Förgrädda i 200 grader i 10 minuter, och låt botten svalna lite.

Mixa ihop mascarpone, mozarella, parmesan och krydda och bred ut jämnt över pizzabotten.
Skiva champinjonerna.
Skär bort den nedersta hårda delen på sparrisen och förväll resten helt kort (någon minut bara) i lättsaltat vatten. Spola av med iskallt vatten och låt rinna av väl.
Fördela champinjoner och sparris över pizzan och droppa lite olivolja över.
Grädda i 250 grader 12 - 15 minuter.

Ha en fin dag och en skön vecka!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar