söndag 14 juni 2015

Soppa - eller kanske snarare soppgryta - med fisk, potatis, sparris och ärtor



Snart är den svenska sparrissäsongen över för den här gången, så nu gäller det verkligen att ta tillvara och njuta medan tid är. Den svenska sparrisen börjar försvinna runt midsommar, och sen är det importerad utländsk som gäller. Sparris innehåller massor med både vitaminer och mineraler, och är med andra ord rena win-winmaten. BÅDE god och nyttig, kan det bli bättre!?

I den här goda soppgrytan samsas sparrisen med potatis, ärtor och fisk, både lax och torskrygg, och den avnjöts till lunch en av de allra första riktiga sommardagarna i slutet av förra veckan, när vi kunde sitta ute i trädgården och äta till ackompanjemang av blomdoft och fågelsång.

Vi var fyra personer som blev mätta och glada av soppan och grillade mackor på glutenfritt surdegsbröd och ost. Recept på brödet kommer vad det lider, men här får ni i alla fall recept på soppan så länge.

550 g skalad potatis - eller bara skrubbad om det är färskpotatis
3 stora vitlöksklyftor
7 dl vatten
2 tärningar kycklingbuljong - Kung Markatta
3 msk Kunglig Salladskrydda - eller annan kryddblandning som du tycker om
3 dl grädde
500 g färsk grön sparris
100 g frysta ärtor
ca 525 g fisk - en blandning av laxfilé och torskrygg
lite salt från kvarn eller flingsalt med ramslök
2 msk hackad persilja
olivolja/smör till stekning

Tärna potatisen (eller dela bara om det är små fina färskpotatisar), skala och flisa vitlöken, skär bort det nedersta hårda på sparrisstjälkarna, och dela sparrisen i mindre bitar. Dela också fisken i mindre bitar.
Hetta upp en blandning av olja och smör och rosta potatis och vitlök lätt under omrörning några minuter.
Tillsätt vatten, buljongtärning och kryddblandning och låt småkoka under lock tills potatisen är nästan mjuk, ca 10 minuter.
Tillsätt grädde och koka upp på nytt.
Lägg i sparris, ärtor och fisk och låt sjuda försiktigt några minuter tills sparrisen mjuknat och fisken är klar. Det går snabbt, överkoka inte.
Rör ned persiljan och smaka av. Jag tillsatte också lite flingsalt med ramslök på slutet.

De grillade mackorna till gjorde jag på enklast tänkbara sätt. Jag la brödskivorna på folieklätt galler, la på några ostskivor och lite örtkrydda och grillade på hög värme tills osten började bubbla och var gyllenbrun.

Smaklig spis kära ni, och ha en fortsatt fin söndag!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar