tisdag 16 juni 2015

Glutenfria spenat- och havrepannkakor med fyllning av senapssmakande kycklingröra



Idag tänkte jag bjuda er på pannkakor av det illgrönare slaget. Sin färg har de fått av ett spenatpulver. Spenat är nyttigt på alla möjliga sätt - utom för riktigt små barn, som ska undvika både spenat, grönkål, ruccola och andra gröna bladgrönsaker p g a att nitraten i dessa grönsaker kan bli skadliga för de små kropparna. Men för oss vuxna är spenat rena hälsobomben och innehåller massor med mineraler och vitaminer. Det är ingen tillfällighet att Karl-Alfred fick svällande muskler av spenat!

Spenatpulvret använder jag förutom i pannkakor även i smoothies och för att näringsboosta alldeles vanliga potatisbullar. Jag tänker mig att det går bra att pytsa i nån matsked i matbröd också - lika väl som nässlor - men det har jag inte testat än.

Kycklingen som jag använde i fyllningen var rester från en köpt grillkyckling, en av de där dagarna när det varken fanns tid eller lust till matlagning. Du kan naturligtvis fylla pannkakorna med något helt annat om du föredrar det, fisk, skaldjur eller kanske något vegetariskt.

4 stora ägg
3 msk havremjöl
1 msk spenatpulver
½ tsk husk
2 krm salt
2 dl mjölk - vanlig eller av någon alternativ sort vid behov
olja/smör till stekning

ca 350 g rensad, grillad kyckling
2 stora vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
2 msk ketchup
1 tsk Medelhavskrydda - eller nån annan kryddblandning som du tycker om
1 dl smetana
½ dl vatten
30 g nyriven parmesan + lite extra att strö över
olja/smör till stekning

Börja med att vispa ihop pannkakssmeten.
Blanda havremjöl, spenatpulver, husk och salt i en bunke och tillsätt hälften av mjölken under flitig vispning. Vispa i äggen och därefter resterande mjölk. Vispa ordentligt så inga klumpar blir kvar.
Låt smeten stå och svälla i rumstemperatur ungefär en halvtimme, och gör under tiden fyllningen.

Strimla kycklingen, skala och flisa vitlöken.
Hetta upp matfettet och fräs kyckling och vitlök under omrörning några minuter.
Tillsätt senap, ketchup, krydda, smetana och vatten och låt puttra ihop under lock 10 minuter eller lite mer. Rör ned riven parmesan och ställ åt sidan.

Grädda nu pannkakorna - jag tog ½ dl smet per pannkaka och fick ut 8 stycken lite minde i crepesstorlek - i olja, smör eller en blandning av bägge.
Fördela kycklingröra på varje pannkaka och rulla ihop. Lägg vartefter i en smord ugnsform.
Strö lite mer riven ost över, och gratinera i 225 graders ugnsvärme 10 - 12 minuter eller tills osten börjar bubbla och fått fin färg.
Servera med sallad och inlagda körsbärstomater.

Ha nu en härlig dag allihop!!














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar