måndag 8 juni 2015

Rabarberäppelkräm med vanilj och kardemummaEftersom jag har haft fullt upp med att ta hand om Lilla I och bli mormor igen har jag inte haft så mycket tid för vegetariska innovationer. Inte andra heller för den delen. Det har mest blivit de gamla vanliga vegosopporna, potatisbullarna och pastarätterna med lite olika vegoröror. Men den här krämen är i alla fall definitivt köttfri, så jag bjuder er helt enkelt på den idag när det är Köttfri Måndag.

När jag nyligen gjorde rabarberkaka fick jag lite rabarber över som jag bestämde mig för att använda i en kräm. Eftersom rabarbermängden var i minsta laget och jag inte hade ett dugg lust att gå ut och plocka mer i regnet så skarvade jag i stället med ett äpple som jag hittade i fruktskålen. Med vaniljsocker och kardemumma som extra piff blev det en jättegod kräm. Maken suckade saligt och fick enligt egen utsago en snälltågsbiljett till barndomen. Eftersom jag växte upp i Kongo behövs det snarare mangokräm eller guavakräm för att jag ska borda det där tåget, men även jag tyckte rabarberäppelkrämen var VÄLDIGT god!

200 g ansad rabarber
1 stort ekoäpple - ca 175 g skalad och urkärnad vikt
3 dl vatten
½ dl ljust rårörssocker
1½ msk potatismjöl
½ msk äkta vaniljsocker
2 - 3 krm nystött kardemumma
2 msk vatten

Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
Skär också rabarbern i mindre bitar.
Lägg i en kastrull tillsammans med vatten och socker.
Koka upp och låt småkoka under lock 5 - 8 minuter, beroende på äppelsort.
Blanda ihop potatismjöl, vaniljsocker och kardemumma med vattnet.
Ta kastrullen från värmen och häll ned potatimjölsblandningen i en fin stråle under ständig omrörning så att det inte bildas klumpar.
Låt krämen få ett hastigt uppkok och låt den sedan svalna.
Servera med valfri mjölk eller gräddmjölk.

Ha en härlig dag gott folk, även om sommaren fortfarande verkar tveka!


2 kommentarer:

  1. Åh, har bebisen kommit nu? Vad roligt! Grattis! Då förstår jag att det inte blivit mycket nytt gjort i köket. Tur att det är så gott med kräm - nyskapande eller ej :) Ha en bra vecka nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sara! Visst är det så att köksbestyren kommit i andra hand. Har haft fullt upp med annat, bl a att ta hand om Lilla I. Men kräm är som sagt gott - i alla lägen. Ha en fin vecka du också och sköt om dig!

      Radera