söndag 15 juni 2014

Glutenfri rabarberkrusbärspaj med smultäcke av risflingor, kokos, mandelspån och vit choklad



Rabarber, rabarber, rabarber! Finns det något somrigare än en rabarberpaj? Ja, det skulle möjligen vara jordgubbstårta då. Jag läste nyligen att en rabarberplanta håller i ungefär 15 - 20 år. Sedan behöver den förnyas. Hm! Våra plantor har funnits här på gården så länge maken kan minnas, vilket bör bli sisådär 62 år! De ger fortfarande skörd, och såvitt jag kan bedöma är det inget fel på dem.

Nåja, nu skulle det i alla fall göras en rabarberpaj, och eftersom jag även hade lite krusbär i frysen som behövde användas innan det är dags att plocka nya, så skarvade jag med dem. Du kan förstås ta enbart rabarber, enbart krusbär, eller kanske blanda rabarbern med jordgubbar om du har lust.

Risflingorna kan bytas mot glutenfria havregryn, boveteflingor, hirsflingor eller quinoaflingor, och för att göra pajen laktos- eller veganvänlig använder du en mjölkfri vit choklad och byter det vanliga smöret mot laktosfritt eller mjölkfritt alternativ. På Seitanfoods kan man köpa både veganchoklad och andra veganvänliga produkter. Här hittar du återförsäljare som kan finnas i din närhet.

Pajen smakade ljuvligt tillsammans med hemgjord vaniljsås enligt receptet i det här inlägget.

500 g ansad, skuren rabarber
300 g krusbär - mina kom direkt från frysen
2 msk potatismjöl
2 msk ljust rårörssocker

1 dl fullkornsrisflingor - mina kom från Spielberger, men det finns också av andra märken
1 dl kokosflingor
1 dl mandelspån
½ dl ljust rårörssocker
50 g hackad vit choklad
40 - 50 g kallt hyvlat smör

Lägg rabarber och krusbär i en smord form.
Blanda ihop potatismjöl och socker och strö över.
Blanda ihop risflingor, kokosflingor, mandelspån, socker och hackad vit choklad och fördela blandningen över bären.
Hyvla över riktigt kallt smör.
Skjuts in i ugnen på ca 180 - 190 grader i 30 - 35 minuter.
Servera - gärna fortfarande en aning ljummen -  med riktigt kall vaniljsås till.

Ha en härlig söndag allihop! Må solen skina på er!










4 kommentarer:

  1. Krusbär har vi inte ätit på en smärre evighet, hur gott är det inte! Vit choklad låter som en perfekt smakkombination att ha för att göra det lite sötare.
    Vilka härliga bilder du visade från Sardinien, vi skulle gärna vilja resa både dit och till Sicilien. Maten och klimatet lockar absolut och allt som finns att se också!

    Ha en fin midsommarvecka,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det måste ni ju råda bot på! Krusbär är ju både gott och nyttigt. Jag har gjort pajen flera gånger och den har blivit väldigt uppskattad. Och det är klart ni ska till Sardinien och Sicilien! Jag tror ni skulle bli stormförtjusta i båda öarna, som bjuder på massor med god mat, sevärdheter och härliga upplevelser. Ha en fin midsommarvecka ni också, Anki och Håkan! Kramar i retur!

      Radera
  2. Pajen var supergod, ser redan fram emot nästa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Det ska väl inte dröja så länge!

      Radera