fredag 6 juni 2014

Examenstårta à la Erika - glutenfri med mandelbotten, vaniljsmakande äggkräm och färska bärIdag är det Nationaldag, och vi firar och hyllar vårt land. Åh vad jag önskar att vi kunde fira TILLSAMMANS, både vi "urinnevånare" och alla "nysvenskar" som p g a olika skäl och under olika omständigheter kommit till vårt land. Antingen vi nu råkar vara blonda och blekhyade och heter Svensson eller Casteryd, eller har olika kulör på hud och hår och lystrar till mer exotiskt klingande namn, så är vi faktiskt människor allihop med precis samma värde. Vi har ju inte själva valt var i världen eller under vilka omständigheter vi skulle födas, eller hur?

Tänk om vi kunde våga vara mer öppna och nyfikna på varandras liv och tankar, oavsett vilken religion, politisk åskådning eller sexuell inriktning vi har! Tänk vad det skulle berika och ge nya spännande insikter! Idag hoppas jag vi TILLSAMMANS ska kunna glädjas över det som är fint och gott i vårt land - utan att därför blunda för det som kan göras bättre.

Att fika tillsammans och äta tårta tillsammans är ett väldigt bra sätt att fira, så då tycker jag vi gör det!

Just den här tårtan knåpades ihop till dotter Erikas tandläkarexamensmottagning igår, därav namnet. Det finns liknande tårtor med lite olika variationer, både i olika kakböcker, tidingar och på bloggar. Ibland kallas tårtan Malajtårta, och den har likheter med Sans rivaltårta.

Jag utgick från ett recept som jag hittade i en gammal pärm här hemma, där jag har en massa gulnade urklipp från tiden när mina barn var små, och när jag fortfarande kunde tåla gluten. Det är ganska länge sedan jag tittade i pärmen, men nu fick jag alltså för mig att jag skulle undersöka om det fanns något gångbart. Jag hittade ett recept som jag tror härstammar från Året Runt, men jag stökade om lite i det så att det skulle passa mig. jag använde hel mandel i stället för skållad och skalad, och jag tog råsocker i stället för florsocker. Dessutom betydligt mindre än i originalreceptet. Jag använde också vispgrädde i stället för kaffegrädde. Hoppas det faller i smaken! Både jag och gästerna tykte i alla fall att den var jättegod. Garnera kan du göra precis som du vill, antingen med färska bär eller med rostade mandelflagor. Eftersom det stundade Nationaldag blev tårtan blågul med blåbär och pshysalis.

Har du sett så härligt solgul krämen är? Äggen är värpta av min kompis ystra hönor, som nog gått loss på en del maskrosor! Man blir glad bara man ser de där äggen, som dessutom har skal i alla möjliga nyanser.

4 stora äggvitor
1 dl ljust rårörssocker
150 g oskalad mandel

4 stora äggulor
1 dl ljust rårörssocker
1 dl grädde - LF vid behov
100 g smör - LF vid behov
½ msk äkta vaniljsocker

1½ dl grädde

färska bär

Vispa äggvitorna till fast skum, och vispa sedan ned sockret lite i taget till en riktigt tjock och pösig maräng.
Mixa den oskalade mandeln till mjöl - men inte så länge att det blir mandelsmör av det hela - och vänd ned i marängen.
Fäst ett smort bakplåtspapper  i botten på en form med löstagbar kant, och grädda i ca 190 grader en kvart. Låt botten svalna.

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop äggulor, socker och grädde i en kastrull och värm under flitig vispning tills krämen börjar tjockna och bli pösig. Ta från värmen och vispa med jämna mellanrum tills krämen svalnat till rumstemperatur. Vispa då ned smöret i en jämn stråle under fortsatt vispning.
Smaksätt med vaniljsockret.
Ställ in krämen i kylskåp att tjockna ytterligare, och bred den sedan över tårtbotten.
Vispa grädden tjock och bred över. Så här långt kan tårtan förberedas och ställas i frysen.
Ta ut tårtan en eller ett par timmar före festen och garnera med bär eller rostade mandelspån.

Ha nu en riktigt fin Nationaldag allihop!4 kommentarer:

 1. En helt fantastisk tårtsmakupplevelse, den bästa på länge! Tack för att den blev tillägnad mig, och tack för allt fint igår!! Puss och glad nationaldag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Det var ju du som var anledningen till att vi fick ställa till med kalas! Och kalas kan det inte bli för många! Glad att du är nöjd och att du tyckte om tårtan! Kram!

   Radera
 2. Ha en fin nationaldag och tårtan ser väldigt god ut! Kram!

  SvaraRadera