torsdag 5 juni 2014

Enkel och god hallonkrämIbland hittar man saker längst in i frysens gömmor. I alla fall gör jag det, jag vet förstås inte hur det är med dig. Du kanske är en sån där superordentlig sort - som klippt ur en vitvaruhusreklam - som har totalkoll på vad som finns i din frys, med alla varor prydligt etiketterade, och med det som ska användas först längst fram. I wish!! Jag lyckas aldrig få till den där ordningen. På plussidan står att jag ibland när jag bökar runt hittar riktigt trevliga överraskningar som jag glömt bort.

Hursomhelst gjorde jag en frysraid, och hittade en 500-gramspåse köpta hallon, där bästföredatum precis gått ut, där påsen var full med isklumpar, och där hallonen alldeles påtagligt fått lite frysbränna på sina små näsor. Vad göra? Jo en kräm förstås! Och trots skavankerna så vågar jag påstå att min kräm med hästlängder slår de köpta varianterna, där man nästan får leta med förstoringsglas för att hitta några bär överhuvudtaget.

Det är väl bäst att påpeka att det faktiskt går att koka krämen på en alldeles nyköpt påse hallon utan några som helst skavanker också. Och självklart kan du göra på liknande sätt med andra bär, som kanske har gömt sig i din frys. Jordgubbar, blåbär, björnbär, krusbär eller vinbär går precis lika bra.

500 g frysta hallon - ICA Basic handlade det om här hemma
3 dl vatten
½  - 3/4 dl ljust rårörssocker - jag tog den mindre mängden för jag gillar det lite syrliga
1 tsk äkta vaniljpulver
2 msk potatismjöl + lite vatten att röra ut med

Jag började med att hastigt spola av hallonen i kallt vatten så de värsta isklumparna försvann.
Koka upp vatten tillsammans med socker och vaniljpulver. Rör om så sockret smälter.
Lägg i hallonen och koka dem bara någon minut så de hinner tina och mjukna.
Ta kastrullen från värmen.
Vispa ut potatismjölet i en aning kallt vatten och rör ned i en fin stråle medan du rör hela tiden.
Låt krämen få ett hastigt uppkok på nytt, och sedan svalna.
Jättegod, fortfarande en aning ljummen, med iskall gräddmjölk till.

I morgon är det Sveriges nationaldag, och då hoppas jag kunna bjuda er på tårta. Om nu allt avlöper som det ska förstås!


8 kommentarer:

 1. Hej! Jag har fått mycket rabarber till min glädje och funderar på att göra rabarberkräm. Har nog inte gjort kräm på säkert 20 år! Tror du att det funkar med samma recept på rabarber? Eller ska jag lägga till mer socker och potatismjöl? Frågar en nybörjare på krämkokning :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Benita! Förlåt att jag inte svarat dig tidigare, men det har varit fullt upp. Jag tänker mig att du i stort sett kan utgå från receptet, men kan behöva lite mer socker eftersom rabarbern brukar vara ganska syrlig. Om krämen blir för lös kan man alltid ge den ett till uppkok och plussa på med lite mer potatismjöl. Lycka till!

   Radera
 2. Så gott och jag gillar också min kräm syrlig. Senast gjorde jag rabarberkräm med jordgubbar, mycket gott det också. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rabarber och jordgubbar är ju en jättegod kombo! Jag gillar också det lite syrliga, men min man tycker alltid att jag borde haft i mer socker, haha! Ha det gott! Kram!

   Radera
 3. Åh,vetter allt prat om kräm måste jag göra en jag också. Det gör jag alldeles för sällan. En hemmagjord kräm med lite mindre socker är ju bra mat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör man krämen på bra ingredienser och utan en massa tillsatser och för mycket socker är det absolut bra mat. Kan ätas som efterrätt, till frukost eller som mellanmål.

   Radera
 4. Mums:) Det här är barndomsminnen för mig då vi alltid satt ute på båtdäck varje morgon på semestern med en ostmacka och en skål hallonkräm med mjölk i knät!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad härligt det låter Ann-Sofi! Du får återskapa de där goda minnena! Ha det gott!

   Radera