tisdag 3 juni 2014

Innehållsrikt, glutenfritt paleoinspirerat formbröd med mandel, frön, och gojibär




Det här brödet är inte helt paleo och inte heller helt LCHF, men det har inspiration av båda delarna. Det är en variation på det paleoinspirerade bröd jag gjorde i höstas, och det är fullkomligt knökafullt med bra näringsämnen som vitaminer, mineraler, fibrer och nödvändiga fettsyror. Dessutom är det gott! Väldigt lättbakat är det också, så det kan knappast bli bättre. Men, men, liksom när det gäller det förra brödet så krävs det smidiga tuggmuskler och ett hyfsat gott tandstatus, för brödet är riktigt knaprigt. Med ekologiska och/eller Kravingredienser blir brödet förstås ÄNNU nyttigare.

Brödet är supergott som det är, men blir inte sämre i sällskap av en skiva god ost.

100 g oskalad mandel
100 g naturella cashewnötter
100 g solrosfrön
100 g pumpafrön
100 g oskalade sesamfrön
100 g hela chiafrön
100 g krossade linfrön
100 g torkade gojibär
50 g mald chia
1 msk husk
1 msk gojibärspulver (bild här)
1 tsk salt

6 stora ägg
1 dl mandelolja

Blanda ihop alla torra ingredienser i en rymlig skål.
Vispa ihop äggen med mandelolja och rör ned i det torra. Blanda om riktigt väl och låt stå och svälla 10 minuter.
Klicka upp smeten i en väl smord form (gärna med en bit smort bakplåtspapper i botten) på ca 1,8 liter och tryck till så inga håligheter eller luftbubblor bildas.Låt stå ytterligare 10 minuter medan ugnen värms upp.
Sätt in brödet i 200 grader och grädda 10 minuter.
Sänk då värmen till 170 grader och grädda ytterligare 50 minuter.
Stjälp upp och låt brödet kallna under bakduk, innan du skivar det tunt. Frys in det som inte beräknas gå åt de närmaste dagarna och ta fram vartefter. Det tinar snabbt i rumstemperatur.

Här hittar du fler tips när det gäller glutenfri bakning.

Ha en fin dag allihop! Här är det dysterväder, så det blir mest innestök idag.




2 kommentarer:

  1. Vilken näringsrikt bröd! Det ser fantastiskt gott och mättande ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen bombat med nyttigheter, och jättejättegott! Passar bra om man vill hålla kolhydratintaget nere också. Ha det gott!

      Radera