torsdag 19 juni 2014

Glutenfri lax- och räktårta - en hit på midsommarbuffén



I morgon är det Midsommarafton go´vänner och jag hoppas att solen ska skina på er och att ni är pigga och kuranta så att ni kan svänga runt i midsommardansen. Själv ligger jag i hårdträning med "Små grodorna" som är lilla I:s favorit. God mat hoppas jag också att ni ska få! Den här läckra lax- och räktårtan kommer i alla fall att stå på mitt bord, och ni hinner faktiskt göra den ni också, för den är inte ett dugg svår och inte heller särskilt tidskrävande att göra.

Tycker du inte om pepparrot kan du ta enbart naturell färskost och i stället smaksätta med det du tycker om, och vid behov använder du förstås laktosfri färskost. Till botten kan du ta vilket lite grövre bröd som helst, och behöver du inte äta glutenfritt är kavring ett bra alternativ. Själv har jag blivit smått beroende av pestokryddan med ramslök från Zmaka, Jag har den i det mesta, så den slank förstås ned i min röra, men du kan välja andra örtkryddor också. Lycka nu till med lax- och räktårtsbaket !

Nu önskar jag er alla en riktigt fin Midsommarhelg, och hoppas att några regndroppar och mörka moln inte ska få förstöra feststämningen! Det ser ju dessvärre ut som om det ska bli lite av den varan. Ha det riktigt trevligt och var rädda om er!

ca 280 - 300 g valfritt bröd - jag tog 4 ganska stora skivor av ett lite grövre glutenfritt formbröd (som jag ännu inte haft på bloggen)
ev lite smör

3/4 dl grädde
3 - 4 gelatinblad - jag hade 4, men tror det hade räckt med 3 eller möjligen 3½
1 ask naturell cream cheese, 200 g - ICA
1 ask Philadelphia med pepparrot, 175 g
2 msk majonnäs
100 g gravad eller rimmad lax
150 g skalade räkor
1 knippe dill
1 msk pressad citronsaft + ev lite skalrasp
1 tsk pesto med ramslök eller annan örtkrydda

garnering: laxskivor, skalade räkor, dillvippor, citronskivor, gurkskivor, röd caviar eller vad du vill

Mixa brödet. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite smält smör - beroende på vilken sorts bröd du använder -  men jag behövde det inte. Brödet gick ihop till en jämn massa ändå.
Tryck ut brödmassan jämnt i en form med löstagbar kant.
Blötlägg gelatinbladen minst 10 minuter.
Koka upp grädden och lägg i de urkramade gelatinbladen. Rör/vispa tills de smält ordentligt.
Låt svalna lite och rör sedan ned cream cheese, Philadelphia och majonnäs så allt blandas och blir jämnt. Rör också ned finhackad dill och citronsaft samt örtkryddan. Lite rivet citronskal kan du också ta om citronen är ekologisk.
Grovmixa eller finhacka lax och räkor och vänd ned i smeten. Smaka av röran. Eventuellt kan det behövas lite mer salt.
Häll röran på brödet, täck över alltsammans och ställ in i kylskåpet till dagen därpå.
Garnera precis som du vill.















6 kommentarer:

  1. Glad midsommar! Denna ser fantastiskt fräsch och god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marja! Önskar dig också en härlig midsommarhelg med massor av godsaker! Tyvärr ser ju vädret inte så lovande ut - i alla fall inte i våra trakter - men vi får väl ta en svängom inomhus i värsta fall. "Små grodorna" kan vi inte missa!

      Radera
  2. Vi bjöds på en liknande tårta hos Ankis syrra på midsommardagen och den var väldigt god, så vi är helt säkra på att din variant också är kanoners god:)
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blev faktiskt jättegod och uppskattad. Det finns säkert ett otal liknande med lite olika variationer. Perfekt kalasmat eftersom den också går att förbereda. Kram!

      Radera
  3. Brödet ser supergott ut! Finns receptet fortfarande inte på bloggen? Har inte hittat det.. :´-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elvy! Förlåt för sent svar, men jag har inte varit inne på bloggen och datorn på ett par dagar. Jag minns faktiskt inte vilketbröd jag använde, men du kan i princip använda vilket lite grövre bröd som helst, antingen köpt eller hembakat. Det kan ha varit detta. http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2014/09/naringsspackat-glutenfritt-formbrod-med.html. Det går också bra med detta. http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2014/04/supergott-och-supernyttigt-glutenfritt.html Men som sagt, ta det bröd du gillar. Lycka till!

      Radera