torsdag 21 mars 2013

Ugnsbakad torsk med fluffigt curry- och saffranstäcke



Jag köpte färsk torskfilé till lockpris, och hade tänkt panera och steka dem med någon god sås till. Dessvärre visade det sig att filéerna var väldigt olika i storlek, några var helt enkelt bara som tunna slamsor. Men den finaste och tjockaste filén låg förstås överst för att luras! Den idén sprack alltså! Tillagad på det här sättet blev fisken i alla fall klart godkänd för att inte säga riktigt njutbar. Och resten av fisken stoppade jag i frysen för att mixa vid senare tillfälle och göra fiskfärsbiffar av.

Och ja, bilden lämnar en del övrigt att önska, men nu är det som det är med den saken. Gott var det i alla fall! Ha en fin vinterdag allihop! Vår? Glöm det!

För två personer.

ca 350 - 375g färsk torskfilé
lite salt och vitpeppar från kvarn
1 äggvita
1 krm salt
½ paket saffran
1 dl majonnäs
1 dl grekisk yoghurt eller smetana
1 tsk senapspulver - alternativt lite dijonsenap
1 tsk mild curry
½ msk pressad lime

Lägg fisken i en smord ugnsfast form, och salta och vitpeppra den lätt. Om du har samma otur som jag så försök lägga de tunna bitarna på varandra så det blir ungefär jämntjockt och fisken inte blir överkokt och rå på samma gång.
Sätt in i ugnen på 225 grader 5 - 7 minuter, beroende på hur tjocka filéerna är. De ska inte bli helt genomstekta. Häll av ev vätska som bildas.
Vispa äggvitan hårt tillsammans med salt och saffran.
Blanda ihop majonnäs, yoghurt, senapspulver, curry och limesaft, och vänd ned äggvitevispet i smeten.
Bred smeten över fisken, och grädda vidare i samma ugnstemperatur ca 10 minuter tills smeten fluffar upp sig och blir gyllenbrun.
Servera med valfria tillbehör. Vi åt lättkokt broccoli och en sallad till. Potatis, ris, bulgur (för den som tål det) eller quinoa är andra alternativ.






 

2 kommentarer:

  1. Har aldrig blandat curry och saffran... men det måste väl vara gott! :)
    Måste testa det här receptet! Fast bara med majonnäs! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir absolut gott, om man tar en liten mängd och använder en mild curry så smakerna inte konkurrerar ut varandra. Går absolut bra med enbart majonnäs också. Kram till dig också!

      Radera