Inga konstigheter alls. Gott bara! Rakt upp och ned, utan krusiduller. Veckans vegorätt får bli en rårisgratäng med blomkål och broccoli och med ett täcke av en smakrik champinjonröra och ost. Vill du göra gratängen helt vegan använder du någon alternativ grädde till champinjonröran och täcker med s k veganost. Gurkmeja pytsade jag i för att det är så otroligt nyttigt och bland det mest inflammationsdämpande man kan hitta. Och det är ju inte helt fel! Om du är försiktig med kolhydrater och inte vill använda ris kan du i stället göra gratängen med quinoa och i övrigt följa receptet.
Ha en fin Köttfri måndag allihop!
2 dl råris + 4 dl vatten + 1 tsk lantbuljongpulver + 1 tsk gurkmeja
400 g blomkålsbuketter
400 g broccolibuketter
vatten + lantbuljongpulver att förvälla grönsakerna i
250 g färska champinjoner
2 stora vitlöksklyftor
en klick smör eller margarin
2 dl grädde
1 tsk smulad, torkad oregano
1 tsk krydda Himalayas Höjder - eller annan kryddblandning som du tycker om
ca 125 g hyvlad, smakrik ost
Koka råriset med vatten, buljongpulver och gurkmeja - enligt anvisning på förpackningen. Jag brukar alltid skölja riset och lägga det i blöt några timmar, så kortas koktiden lite grann.
Koka upp vatten med lantbuljongpulver och förväll blomkål och broccoli några minuter. Ska inte bli för mosiga utan ha ganska mycket spänst kvar. Låt rinna av väl. (Spara buljongen till soppkok).
Ansa och grovhacka svampen. Lägg ned den i kall stekpanna och låt fräsa tills vätskan dunstat. Tillsätt då en klick smör samt den skalade och flisade vitlöken. Fräs runt under omrörning några minuter tills svampen blivit lätt brynt.
Tillsätt grädde och kryddor och låt koka ihop tills röran blir krämig.
Bred ut det gyllengula riset i en smord ugnsfast form, och fördela grönsakerna över. Bred också ut champinjonröran jämnt över gratängen. Täck med hyvlad ost och gratinera i 225 graders ugnsvärme tills gratängen fått fin färg, 12 - 15 minuter.
Servera med någon sallad.
Tack för nytt, nyttigt och gott recept.
SvaraRaderaTur att du har så goda måndagsrecept,
så slipper jag leta själv! För av någon
underlig anledning så känns just måndagens
matlagning så tung, när man egentligen skulle
sprudla av energi, suck!
Och tack snälla för kylskåpsmagneten.
Tänkvärda citat, kan man aldrig få
för många av. Ha det så gott i kylan!
Hälsn Ragna Marie
Vad roligt att du gillar mina måndagsrecept, Ragna Marie! Du är nog inte ensam om att vara lite trögstartad på måndagar. Förhoppningsvis har man hinnit slappna av under helgen och tänka på annat, och då kan det vara lite segt att komma igång igen. Hoppas solen skiner i Visby också! Ha det bra!
RaderaMmm...gott och mättande! Älskar att tillsätta svamp i gratänger! :)
SvaraRaderaHa en toppen dag!
Kramar!
//Lana
Svamp är en favorit här också. Gott till det mesta faktiskt! Samma till dig, Lana!
RaderaOj, vad gott! Helt i min smak. Gillar speciellt täcket med champinjonröra och ostskivor :-) Det skulle jag kunna slänga på nästan vad som helst och gratinera. En köttfärslimpa till exempel. Fast inte på en köttfri måndag då :-)
SvaraRaderaHaha, nej det får du vänta med till någon annan dag Lotta! I övrigt håller jag helt med dig. Ha det gott!
RaderaDet det ser ju väldans gott ut och svamp kan ALDRIG vara fel. Jag har några av ingredienserna hemma, så det lutar åt att det blir gratäng i kväll.
SvaraRaderaTack för ett inspirerande recept!
Ha det bra! :)
Härligt! Då ser jag fram emot att få ta del av ditt recept Anna!
Radera