fredag 29 mars 2013

Pepparrotspannacotta med ägg- och matjesröra




Idag är det Långfredag. Den tråkigaste och långsammaste dagen på hela året! Åtminstone tyckte jag det som barn. TV fanns ju överhuvudtaget inte, och på radion spelades det sorgemusik hela dagen för att påminna om Jesu korsfästelse. Alla resturanger, affärer och biografer var stängda, och skulle man leka fick det vara stillsamt och lugnt. Jag minns att vi ofta åt inkokt lax som mamma gjort dagen innan för att inte behöva stöka i köket så mycket. Det är väl skönt att allt det där har luckrats upp, men nu är det å andra sidan ingen skillnad alls mellan vardag och helg. Det kan jag tycka är lite sorgligt. Jag tror vi behöver stilla oss och bromsa in farten emellanåt, stanna upp och reflektera över oss själva och det liv vi lever. Så ta gärna chansen en dag som idag och lev lite långsamt!

Enligt gammal tradition är alltså långfredagen fiskdag. Även hos oss ska det bli fisk idag, något med lax har jag tänkt mig. Jag bjuder så länge på små pepparrotspannacottor med en smakrik röra av matjes och ägg. Den kan bjudas som en liten aptitretare eller förrätt någon av de kommande påskdagarna, eller kanske senare i vår vid något festligt tillfälle.

Jag har gjort små, små pannacottor eftersom det är mycket annat på påskbuffen. De kan göras lite större om du föredrar det.

Det här behövs till 4 - 8 pannacottor

2 dl grädde
½ burk smetana, ca 1 dl
2 gelatinblad
½ tsk salt
½ tsk senapspulver eller 1 tsk senap
1 tsk riven pepparrot

½ - 1 liten burk matjes
1 hårdkokt kallt ägg
½ knippa dill eller gräslök
(½ liten rödlök)

Blötlägg gelatinbladen i kall vatten minst 5 minuter.
Koka upp grädden, och lägg ned de blötlagda och urkramade gelatinbladen att smälta i grädden.
Rör ned smetana, salt, senapspulver och pepparrott, och blanda om väl.
Fördela smeten i små formar, 4 - 8 stycken, och täck över med plastfolie.
Ställ svalt att stelna, gärna över natten.
Låt matjessillen rinna av väl, och hacka den.
Skala och hacka ägget.
Finhacka löken och dillen.
Lägg på matjeshack, ägghack, ev lökhack och grönska på pannacottorna och bjud till bords!

Ha en fortsatt fin Långfredag allihop!

8 kommentarer:

  1. Det här såg så gott ut till buffen! Gott med smårätter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marja! Visst är det gott med många små rätter, så man får chansen att smaka många olika saker! Önskar dig en fin påskhelg!

      Radera
  2. Det receptet hamnar direkt i vår spara mapp, sånt här gillar vi!
    Känner precis som du att det är lite synd att helgerna lite flyter samman med vardagar, mycket har ju att göra med att allt är öppet precis som vanligt.

    GLAD PÅSK!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Då hoppas jag att det ska smaka när det blir dags för provlagning. Ha en riktigt härlig påskhelg!

      Radera
  3. Den där är redan en klassiker på påskbordet! Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamän! Lovar att reprisera den till nästa påsk. Om inte förr!

      Radera
  4. Väldigt gott, bör införas till fler högtider än påsk :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vi kör den väl till midsommar också då!

      Radera