onsdag 27 mars 2013

Påskfavoriter




Det drar ihop sig! Hela den här veckan har ju gått i påskens tecken och om bara ett par dagar bryter vi fastan och firar påskafton med ägg och sill, godisägg, fjädrar, påskharar och hela baletten. Jag har inte delat med mig av så många påskrecept i år, och tänker faktiskt inte heller fabricera några nyheter utan bjuder på gamla beprövade godingar i stället.

Det här är några av mina favoriter. En del av dem kommer att stå på mitt påskbord i år när familjen traditionsenligt samlas till påsklunch, och några kommer att dyka upp under resten av påsken.

Glutenfri påskfocaccia med getost oliver och soltorkade körsbärstomater
Farmor Siris inlagda sill
Farmor Siris inkokta festlax
Strömmingslåda med färska örter och senapsgrädde
Citron- och timjangravad lax
Örtgravad lax
Lättgjord laxpaté med dill och räkor
Äggkokotter med sparris, vaktelägg och knaprig Serranoskinka
Paj med gravad lax, räkor och grönsaker
Glutenfri paj med rimmad lax, spenat och sparris
Lammfärspaj med fårost
Gumröra
Min bästa skagenröra
Vegetarisk rotsaksgratäng med kantareller - läckert alternativ till vanlig Jansson
Ugnsgratinerad sparris med ört- och chèvretäcke, parmaskinka och rostade pistaschnötter
Pepparrotspannacotta med matjesröra

Något sött som avslutning måste det också finnas på påskbordet. Här kommer några favoriter i repris.
Naturligtvis är allting glutenfritt, och mycket kan göras laktosfritt eller mjölkfritt.

Semifreddo med Dolce latte och varma hallon
Yoghurtpannacotta med kanel- och kakaokryddad nöttopping
Glutenfri Tiramisu med vit choklad och Limoncello
Frusen mascarponetårta med vit choklad och likörmarinerade bär
Lättgjord semifreddo med citroncurd och mandelbiskvier
Fryst chokladmarängtårta med vit chokladkräm och citroncurd
Pavlova med äggkräm och sommarbär
Mandeltårta med hallonmousse, mascarpone och färska hallon
Kladdkaka med kondenserad mjölk
Lättgjord glutenfri lime- och citronpaj
Bountybollar

Framförallt. Arbeta inte ihjäl dig! Gör det du har tid och lust med. Ta påskhelgen som ett tillfälle till glädje, avkoppling och samvaro med dina nära och kära. Den här veckan kallas enligt kristen tradition för "Stilla veckan". Låt oss se till att den får göra skäl för sitt namn!


6 kommentarer:

  1. Så mycket gott! Har som tur är en gansla lugn vecka och hinner baka en hel del :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marja! Så skönt att du får ta det lite lugnt. Ha en riktigt fin påskhelg!

      Radera
  2. Oj, oj, oj, så många smarriga recept du har länkat till! Ska kolla in skagenröra! :)
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror flera recept kan passa dig - kanske med lite modifieringar. Önskar dig också en fin påskhelg med ledighet och god mat!

      Radera
  3. Smarriga desserter!

    Har dock lovat att baka Hot Cross Buns så det blir kanske någon annan helg - så jag inte överanstänga mig:-)

    Ha en Härlig Påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Åsa! Det kommer fler tillfällen att pröva desserterna, var så säker! Överanstränga sig ska man definitivt inte göra! Hot Cross Buns har jag bara bakat en enda gång i mitt liv, och det var väldigt länge sedan, men det är ju en trevlig långfredagstradition som jag kanske borde ta upp.
      Ha en riktigt härlig påskhelg du också!

      Radera