tisdag 19 mars 2013

Näringsboostad frukostsmoothie med egengjord mandelmjölk, mangold, frukt och baobabpulver







De senaste veckorna har jag vid några tillfällen bytt ut min frukostgröt mot riktigt näringsspäckade frukostsmoothies för att få fart på immunförsvaret och mota vårtröttheten. Man får göra vad man kan helt enkelt! Den här kylan tar ju kål på en!

Tyvärr gör bilden inte riktigt rättvisa åt smoothien, som kanske inte blev så lockande i färgen, men desto godare. Mangolden är som bekant lite röd i färgen, och blandar man rött och grönt blir det ju brunt! Om du byter mangoldbladen mot babyspenat blir smoothien lite mer fräscht grön i färgen.

Basen i smoothien är egengjord mandelmjölk som du behöver förbereda dagen innan. Du kan naturligtvis även köpa färdig mandelmjölk på tetra, men den egengjorda blir faktiskt snäppet vassare. Den är buslätt att göra dessutom, och helt utan några tillsatser.

Så här gör du mandelmjölken, ca 4 dl:

140 g mandel - helst Kravmärkt
5 dl vatten

Skålla och skala mandeln och lägg den i blöt i vattnet över natten.
På morgonen lägger du mandeln med sitt blötläggningsvatten i mixern och mixar, mixar, mixar i flera minuter tills vätskan blir riktigt mjölkvit.
Häll av i finmaskig sil, och pressa ur all vätska med baksidan av en sked. "Mandelmassan" som blir kvar kan du använda i en chokladkaka t ex

Till smoothien:

4 dl mandelmjölk
en Kravbanan, ca 100 g
ca 100 g färsk mango - eller fryst tinad dito
1 msk skalade hampafrön
1 msk baobabpulver - berättade jag om i söndags
ca 35 g späda röda mangoldblad eller babyspenat, drygt ½ påse
några kvistar bladpersilja
(1 tsk agavesirap eller flytande honung)

Häll alltsammans i mixerskålen och mixa till en slät smoothie. Har du en bra stavmixer fungerar även det alldeles utmärkt. Satsen räcker till 2 - 3 glas, och kan sparas i kylskåp någon dag.

4 kommentarer:

  1. Sååå gott! Nu ska jag ta mig i kragen och beställa pulvret! Och sedan också göra mandelmjölk! Och sedan kommer jag göra ditt smarriga smoothie! Mums!
    Tack för ännu ett till fantastiskt recept!
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack söta Lana! Du är en sann supporter! Jag har druckit smoothien till frukost idag, men den här gången på cashewmjölk för att variera lite. Ha en härlig dag du också!

      Radera
  2. Nja ser inte så lockande ut men läser jag ingredienserna så lockar det mer ;)
    Mandelmjölk måste jag ta och testa en dag, verkar vara väldigt inne just nu ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I morse gjorde jag smoothien på cashewmjölk och babyspenat och den blev ljust grön och väldigt fräsch i färgen. Hann dock inte lägga upp den bilden i stället. Jättegoda båda varianterna faktiskt!

      Radera