måndag 4 mars 2013

Mustig soppa med morötter, sötpotatis och pumpa



Soppa, soppa, soppa! Ja, det kan inte hjälpas, det får bli en soppa igen. Och eftersom soppan är helt vegan får det bli veckans vegobidrag. Det här blir en rejäl sats som räcker till många. Jag gjorde medvetet en stor sats för att frysa in och ha på lut inför kommande prövningar. Jag ska nämligen göra en operation i käken i morgon igen eftersom infektionen inte vill ge med sig. Så nu ryker hela tanden! Med förra året i färskt minne vet jag att kosthållet de närmaste dagarna kommer att begränsas till soppa, smoothies och Alvedondrinkar. Jag har förberett några inlägg de kommande dagarna, och om jag är någorlunda vid mina sinnens fulla bruk så dyker de upp även om jag varken kommer att baka eller laga så mycket mat. Men jag är inte alldeles säker på att jag kommer att ha ork att blogga och svara på ev kommentarer, i alla fall inte i morgon. Det får nog bli en vilodag tror jag. Men idag ska jag ladda och ta en promenad i solskenet! Ha en fin dag allihop!

Håll gärna tummarna för mig att det ska gå bra!

400 g skalade morötter
350 g skalad sötpotatis
250 g skalad muscatpumpa
6 vitlöksklyftor
1 medelstor gul lök

½ dl olja
2 tsk gurkmeja
2 tsk curry

1,2 l vatten
2 msk Renée Voltaires lantbuljongbulver med chili och citrongräs
2 msk "vanligt" lantbuljongpulver, Renée Voltaires eller Biofood
2 msk färskpressad ingefärssaft
1 tetra kokosgrädde, 250 ml

Tärn morötter, pumpa och sötpotatis. Skala och hacka löks och vitlök.
Hetta upp olja i en rymlig gryta, och tillsätt kryddorna. Fräs runt under omrörning någon minut, och tillsätt sedan alla grönsaker. Fräs under omrörning så att det blir mycket lätt brynt, bara så det får en aning färg.
Tillsätt vatten och de olika buljongpulvren, och låt koka tills allt känns mjukt, ca 15 - 20 minuter.
Tillsätt då ingefärssaft och kokosgrädde och mixa soppan helt slät. Smaka av och krydda ev mer.
Vi åt potatistortilla till, gräddad i ugnen med ost och lite kryddor.

8 kommentarer:

  1. Här hålls tummar och önskas lycka till.

    Soppor är verkligen perfekt mat. Allt tillagat i samma kastrull och oftast snabbt och behändigt.

    Må så gott du kan ;)

    SvaraRadera
  2. Håller såklart tummarna!
    Te på hallonblad kan hjälpa kroppen att bilda oxytocin, som ju är lugnande och smärtlindrande.
    Lycka till och unna dig att vila och bli bortskämd!
    Kramar!

    SvaraRadera
  3. Det här såg väldigt smarrigt ut! Tycker vegetariska soppar är så gott!

    SvaraRadera
  4. Mmm...så gott det låter! Sötpotatis måste jag nu testa! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Tack ska ni ha för att ni håller tummarna! Ha det bra alla!

    SvaraRadera
  6. Fy då, håller tummarna för att allt går som det ska och att du inte har alltför ont efteråt! Och att äta soppa några dagar är ju inte så tokigt ändå :)

    SvaraRadera
  7. Stackars dig! Hoppas operationen går bra och du snart ska piggna på dig!

    SvaraRadera
  8. Tack söta ni! Det har nog hjälpt med all tumhållning, för det gick över förväntan bra. Har onekligen varit piggare men börjar ändå komma upp till ytan nu. Skönt att det är gjort! Ha det bra båda!

    SvaraRadera