lördag 9 mars 2013

Lime- och ingefärsbakad lax med nudel- och grönsakspasta



Men hörrni så kallt det är! Soligt och vackert visserligen, men minus 15 grader! Vad är det för stil? Jag trodde våren hade bestämt sig för att komma ut ur garderoben för gott, men den ångrade sig bestämt och klev tillbaka in igen. Hoppas den snart kikar ut igen, för nu längtar jag efter VÅR!!!

Milda, fina smaker samsas i den här laxrätten, som har lite asiatisk touch. Jag ugnsbakade laxen i låg värme med en marinad av lime, vitlök och ingefära, och serverade glutenfria nudlar av brunt ris blandade med strimlade grönsaker till. Lättsamt och läckert på lördagskvällen.

2 portionsbitar lax à ca 150 - 175 g
1 msk färskpressad lime
1 msk färskpressad ingefärssaft
1 vitlöksklyfta
flingsalt

ca 70 g tunna nudlar - av sjögräs om man håller kolhydraterna nere. Mina var av brunt ris.
vatten + 2 msk lantbuljongpulver med chili och citrongräs från Renée Voltaire + 1 msk sesamolja
125 g strimlad orange morot
125 g strimlad gul morot
75 g strimlad rättika

Ta bort skinn och ev ben från laxen och lägg i en ugnsfast liten form.
Blanda lime, ingefära och pressad vitlök och pensla/bred över laxen. Låt stå en halvtimme och vänd laxen några gånger under tiden så marinaden kommer åt runtom.
Strö över flingsalt och sätt in i ugnen på 125 grader. Låt stå tills innertemperaturen visar ca 54 grader. Ös gärna någon gång med marinaden.

Strimla grönsakerna i långa, smala remsor. Jag använde potatisskalaren.
Koka upp vatten tillsammans med buljongpulver och sesamolja och lägg ned nudlar och grönsaker. Låt koka 1 - 2 minuter (beroende på anvisning på nudelförpackningen). Skulle dina nudlar behöva längre koktid väntar du med att lägga ned grönsakerna till alldeles på slutet. Häll av och låt rinna av.
Servera laxen med nudlarna och någon sallad. 

6 kommentarer:

  1. Mums, vad gott det låter! Lime och ingefära passar ju bra ihop! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev väldigt gott! Ha en fortsatt fin söndag!

      Radera
  2. Vad fräscht och gott!
    Ha en skön kväll och hoppas det blir plusgrader hos dig snart! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hoppas jag också! Idag är det bara minus 6, så det går framåt. Solen skiner också, så det finns kanske chans på plusgrader lite längre fram på dagen. Ha en fin söndag du också!

      Radera
  3. Detta ser och låter fantastiskt gott!!
    Ska försöka komma ihåg detta när det blir lax i veckan ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du göra Annica! Det var jättegott, och borde passa ditt kosthåll också beroende på vilka nudlar du väljer till. Må så gott!

      Radera