fredag 1 mars 2013

Kycklingpaj med spenat och touch av Indien




Jag är verkligen ingen fena på indisk matlagning. Jag har väl gjort någon lammcurry någon gång, och även snott ihop den typiska indiska glassen kulfi vid några tillfällen, men annars är jag som sagt novis i det indiska köket. Däremot älskar jag att äta indisk mat, och går med förtjusning på indisk restaurang och äter tandoorikyckling, lammkorma, daal och allt vad det heter. En som däremot är riktigt fena på det där med indiskt är Amy, som har bloggen Amy´s piece of cake. Hon är själv indiska men har av för mig okänd anledning (kärlek kanske??) landat i de djupaste smålandsskogarna. Där lagar hon indisk vegomat, bakar tårtor, snor ihop kanelbullar och knåpar ihop diverse andra maträtter och bakverk så det står härliga till. Kika in där om du är sugen på alldeles riktig indisk mat!

Jag hade lite grillad kyckling att ta hand om. Det har jag alltid när jag varit sjuk, haha! Maken har många goda förtjänster, men matlagningsfärdigheter hör inte till dem. Han är suverän på att röja undan efter mig när jag gått loss bland grytor och kastruller och ställt kryddor, bunkar, vispar och röror överallt i köket, men jag tror inte han skulle göra någon större succé i Sveriges Mästerkock! Menyn här hemma när jag inte förmår laga till något ätbart är alltså stående. Hämtwok, hämtpizza (riktigt god glutenfri sådan från den lokala pizzerian) samt grillad kyckling.

Jag hade alltså kyckling att ta hand om, och eftersom jag precis varit in och kikat hos Amy fick jag lust att sätta lite indisk piff på min kycklingpaj. Gör det du också, för det blev riktigt gott!
Pajdegen är LCHF-anpassad eftersom jag skulle ha en LCHF-entusiast som lunchgäst, men du kan förstås använda din vanliga pajdeg om du föredrar det.

2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
½ dl malda psylliumskal
2 msk PO-fiber
2 krm salt
75 g smör - eller mjölkfritt margarin
1 stort, ekologiskt ägg

300 g rensad, färdiggrillad kyckling
2 paket babyspenat à 65 g
2 vitlöksklyftor
några körsbärstomater i olja + lite av oljan

4 stora, ekologiska ägg
3 dl grädde - eller något gräddalternativ av hvre, soja eller ris
2 tsk Garam Masala - aromatisk indisk kryddblandning
salt

Mixa ihop pajdegen, och tryck ut den i smord, låg och vid pajform.
Nagga och ställ in i kylskåpet minst en halvtimme.
Förgrädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme ca 10 minuter.
Hetta upp lite olja från körsbärstomatern i en rymlig stekpanna, och fräs runt vitlök och strimlat kycklingkött någon minute.
Tillsätt den sköljda och torrslungade spenaten och låt den säcka ihop.
Fördela kyckling/spenatröran i pajskalet, och fördela även tomaterna.
Vispa ihop ägg, grädde, Garam Masala och salt och häll över.
Sätt in i ugnen, och sänk till 200 grader. Grädda ungefär en halvtimme.

Förresten, häromsistens ramlade jag på en bok av en författare som jag aldrig tidigare hört talas om,"Delhis vackraste händer" av Mikael Bergstrand. Den handlar om Göran, mitt i livet, som blir uppsagd från sitt jobb och hamnar i kris. Han blir övertalad av en kompis som är reseledare att följa med på en sällskapsresa till Indien, och när han p g a magsjuka blir kvarlämnad på ett hotell medan det övriga resesällskapet drar vidare börjar det hända saker. Romanen är en riktig feelgood-roman, varmhjärtad och i mitt tycke riktigt kul. På köpet får man en liten inblick i indiska seder och bruk. Hur autentiskt det är skildrat kan jag inte avgöra dock. Är du intresserad såg jag att boken finns med på rean för 69:-.
adlibris kostar den futtiga 49:-. En trevlig lässtund väntar dig!









 

8 kommentarer:

  1. Mums, vad gott! Tänk vad mycket man kan variera pajfyllningen! Har nu köpt pofiber! Har aldrig bakat med det förut... ska prova använda i brödbak!
    Här blev det ingen paj...var för trött och för sjuk för att orka... dumma förkylningen! :(
    Ha en toppen fredag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt att du inte är pigg Lana. Hoppas du snart piggar på dig. Bacillerna är verkligen seglivade, jag är inte helt pigg än heller fast det är 10 dagar sedan jag blev sjuk. Vi får hoppas på bättring både du och jag! Visst är det härligt med paj, man kan variera hur mycket som helst, både med skal och fyllningar. Ha en fin helg och sköt om dig!

      Radera
  2. Jag är som du, älskar indiskt på restaurang men lagar inte själv. Vet inte varför egentligen... Kan vara att det är mycket kryddor som behövs köpas in och ha på lager. Det blir mycket på en gång när man inte har något från början. Dumt eftersom det är så himla gott och kryddigt med indisk mat!

    Färdiggrillad kyckling är bra "snabbmat". Pajen verkar jättegod!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det kanske. Men om man köper en färdig kryddblandning som Garam Masala blir det ju lite enklare. Pajen blev jättegod. Jag ska faktiskt reprisera den i morgon, men eventuellt med lite annan smaksättning. Trevlig helg till dig också Lotta!

      Radera
  3. Som man brukar säga, inget ont som inte har något gott med sig...:) Rester från en grillad kyckling som blev en smarrig paj, inte dumt alls.
    Amys indiska inspiration kan få vem som helst på fall, det är fru Mårtensson ett levande bevis på, vi är så tacksamma så:)

    Önskar dej en riktigt skön helg,
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant, så sant! Ha en härlig helg ni också! Kram!

      Radera
  4. Vilken härlig paj du gjort! Och solkyssta körsbärstomater låter ljuvligt gott. Det har jag aldrig testat. Vart inhandlar du dem?
    Tack för länkningen, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy! Tomaterna var verkligen goda! Jag köpte dem i min vanliga ICA-ffär. Ha det bra!

      Radera