söndag 3 mars 2013

Kokt torsk med kaviarsås, dill- och ägghack samt ugnsbakade tomater




Det här är faktiskt en fiskrätt som smakar helt fantastiskt i all sin enkelhet. Fryst torsk till extrapris, vanlig kaviar på tub, lite ägghack och dill. Och plötsligt blev det fest! Mitt i veckan! Men det passar precis lika bra en söndag!

Börja med de ugnsbakade tomaterna som ska stå och långsamt gotta till sig i ugnen i två timmar på svag värme.

Ugnsbakade romanticatomater:

15 - 20 romanticatomater eller körsbärstomater
1/4 dl olivolja av fin jungfrukvalitet
½ msk vit balsamvinäger
2 krm kokossocker
flingsalt
svartpeppar
färsk repad timjan

Picka tomaterna lätt med en knappnål och lägg dem i en ugnsfast form.
Vispa ihop olja, balsamvinäger och kokossocker och ringla över tomaterna.
Strö över flingsalt och kvarna över svartpeppar.
Strö också över timjan och sätt in i ugnen på 125 graders ugnsvärme.
Baka tomaterna i 2 timmar. Skeda gärna över oljan några gånger under tiden.







Torsk i gräddig kaviarsås med dill - och ägghack:

400 g fryst och tinad torskfilé
3 dl grädde - ev mjölkfritt alternativ
½ msk hummerfond
ca 3 msk mildrökt kaviar
en rejäl drös med hackad dill
2 hårdkokta ägg

Tillbehör: kokt pressad potatis, smörstekt färsk spenat

Koka äggen och låt dem kallna. Skala och grovhacka dem.
Vispa ihop grädde, fond och kaviar och koka upp. Lägg ned fisken och sjud tills den är precis genomkokt, fast och vit i köttet. Tog ca 7 minuter. Delar du fisken kan det gå en aning fortare.
Strö över massor med dill och de hackade äggen och servera med tomaterna, smörstekt spenat och pressad potatis.





 

4 kommentarer:

  1. Vad gott den här maträtten låter! Med alla smarriga tillbehör! Speciellt tomaterna! Sparar receptet på dem!
    Ha en fortsatt fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Hoppas du haft en bra helg och att du känner dig bättre. Må så gott!

      Radera
  2. Ugnsbakade tomater är så gott så. De blir ju så ljuvligt söta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det! Gott till det mesta faktiskt. Ska göra ett nytt försök i sommar att odla egna tomater, mitt försök i somras slutade inte så lyckligt tyvärr. Men OM det lyckas den här gången så ska det bakas och torkas tomater så det bara visslar om det!

      Radera