tisdag 26 mars 2013

Glutenfria solros- och linfröbullar med durra och amaranthmjöl



Riktigt härliga blev de här saftiga och nyttiga frukostbullarna, som jag dristade mig till att baka häromsistens när jag fick lust att variera brödbaket. Supergoda rent av!

Amaranth, som är ett av alla dessa supernyttiga små glutenfria frön som härstammar från Sydamerika, kan kännas en aning bittert, så jag förordar lite sötma i degen för att balansera smaken. Amaranthmjöl kan nuförtiden ofta köpas i alldeles vanliga affärer (brukar köpa på ICA), men finns annars i en massa nätbutiker, så det ska inte vara något problem att få tag på det om du känner för att testa bullarna. Och det hoppas jag förstås att du gör!

Jag gjorde 9 bullar av den här satsen, men då blev de ganska stora. Du kan förstås göra mindre och fler, men anpassa då gräddningstiden därefter. Bullarna passar till frukost, som mellanmål- eller utflyktsbröd, och även som lite rejälare hamburgerbröd. Vi åt dem första gången, fortfarande lite ljumma, till den här tomat- och paprikasoppan. Så här gör du bullarna.

2 msk fiberhusk
4 dl ljummet vatten, ca 35 grader
2 stora ekologiska ägg - rumsvarma

50 g färsk jäst
1 dl vatten, ca 33 - 34 grader
1 - 2 msk flytande honung
½ dl linfrön
½ dl solroskärnor
½ dl nyponmjöl
2 dl durramjöl
2 dl amaranthmjöl
2 dl rårismjöl
1 tsk salt

Vispa ut husken i vattnet, lite i taget, och vispa hela tiden så det inte klumpar sig. Låt stå och svälla och svalna till rumstemperatur, en halvtimme ungefär. Det blir en tjock och kletig gelé.
Vispa upp gelén tillsammans med äggen.
Smula jästen och lös den i en deciliter vatten.
Blanda ihop jästen med ägg- och huskgelén i matberedaren, och tillsätt honung, linfrön, solroskärnor och nyponmjöl. Kör igång maskinen.
Blanda ihop durramjöl, amaranthmjöl, rårismjöl och salt, och tillsätt medan maskinen går. Arbeta degen mycket väl ca 10 minuter.
Klicka upp degen på bakpapprad plåt, och släta till bullarna med lätt oljade händer.
Täck över med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur 35 - 40 minuter.
Sätt in i ugnen på 225 graders ugnsvärme och grädda bullarna 15 - 17 minuter. De ska ha fin färg och låta ihåliga när man knackar dem på undersidan.
Låt bullarna svalna på galler. Jag lät dem svalna utan att täcka över dem för att få en lite knaprigare yta, men det väljer du själv hur du vill göra.

Bilder på de olika mjölsorterna hittar du här.










 

6 kommentarer:

  1. Oh, vad gott de ser ut! Mums!
    Kanske ska också baka lite bullar och sånt när jag är ledig på påsklov! :)
    Ha en toppen och solig tisdag! Här skiner solen! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Här skiner solen också, och temperaturen har klättrat upp till nollan efter en riktigt bister och kall natt. Ska precis ge mig ut på en promenad för att få lite luft i lungorna. Ha en fortsatt bra tisdag du också! Kram!

      Radera
  2. Åhh - dessa måste jag pröva:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du vill testa bullarna Annica! Jag gjorde slut på mina bullar idag till frukost, så i morgon blir det en ny sats. Ha det bra!

      Radera
  3. Tycker också att detta ser så gott ut... tillsammans med lite varm soppa så mmm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy! Soppa är aldrig fel. Önskar dig och din familj en fin påskhelg!

      Radera