torsdag 7 november 2013

Pasta med färdig tapenade



När tiden eller orken - eller båda delarna för den delen - inte är på din sida är det en välsignelse att ha någon färdigburk med en god röra i skafferiet eller kylen. Då är det bara att koka pasta, hälla på röran och sätta sig till bords. Har du ork att riva lite parmesan och klippa lite persilja över blir det plus i kanten, men det blir till nöds godkänt även utan.

Många av mina favoritröror kommer från italienska Martina här i Uppsala. De har hur många spännande röror och blandningar som helst, både vegetariska och andra. Men hav förtröstan ni som inte har Martina i närheten. Alla butikskedjor har liknande burkar med "röror". Den här tapenaden 
t ex kommer från ICA:s eget sortiment och består av paprika, zucchini, aubergine, vitlök och chili. Riktigt god!

Den här burken räckte till 2 portioner. Pastan var glutenfri linguine från Veneziane. Och ja, den här gången räckte orken till att riva parmesan och klippa persilja också, men så mycket mer räckte den inte till!

Buon apettito!




onsdag 6 november 2013

Mättande glutenfri frukostgröt med krossat bovete, linfrön, pumpafrön och blåbär



Nu är det som jag tidigare sagt gröt som gäller för att jag ska bli varm och glad i magen när morgonrusket känns som värst, när det piper och viner överallt och regnet slår mot fönsterrutan, och när jag knappast vill kravla mig upp ur den goa sängvärmen. Det krävs allvarliga förhandlingar med mitt bättre jag och ett idogt affirmerande för att jag till slut ska masa mig upp och ta itu med dagens göromål. Efter frukost och en bamsekopp med kaffe känns det i alla fall LITE bättre!

Jag gör nästan aldrig gröten helt lika, utan varierar den med olika gryn, frön, bär/grönsakspulver, kakao, kryddor och frukter/bär för att näringsmässigt få en så allsidig mix som möjligt.

Under den här fliken hittar du förslag på andra goda och nyttiga frukostar.

Så här blev gröten häromdagen.

2 dl vatten
3 msk krossat bovete
1 msk krossade linfrön
1 msk pumpafrön
1 msk frystorkade blåbär

Till servering: ½ Kravbanan, egengjord mandelmjölk och lite agavesirap eller flytande honung

Skölj först bovetekrosset noggrant  i ljummet vatten. Blanda sedan alla ingredienser i en kastrull på kvällen och låt stå med lock på över natten.
Koka upp och låt småkoka under lock knappt 8 minuter.
Servera med skivad banan och valfri mjölk. Ringla ev lite flytande honung eller agavesirap över.






tisdag 5 november 2013

Glutenfri björntårta à la lilla I



Lilla I fyller 2 år idag, och det firade vi med besked i söndags. Stora tjejen! Då måste man förstås få en alldeles egen tårta, men eftersom Lilla I har förståndiga föräldrar (och en ännu förståndigare mormor, haha) som inte tycker att hon ska vänja sig vid en massa sötsaker, skulle det göras en lite nyttigare tårta. Det här är resultatet. Eftersom Lilla I inte är förtjust i grädde och inte heller i sånt som är så kladdigt, lät jag bli att fylla tårtan, glaserade med färskost utblandat i en aning grädde, och blandade i lite vaniljpulver och kokosblomssocker för att få en lite brun färg. Konturerna fylldes i med nyponmarmelad. Sen blev det färska bär som garnering för hela slanten. Dessvärre är Lilla I:s mormor inte den alltför pyssliga eller konstnärliga sorten som knepar och knåpar och dekorerar i all oändlighet (ett helt gäng med tummar mitt i handen). Ingen medaljplats i tårt-SM precis, men Lilla I gillade tårtan och det var huvudsaken. Grattis lilla älskling! Hoppas du får en fin födelsedag och att du blir grattad på Föris av alla dina små kompisar!

Om du som är tårtmakare vill göra en högre tårta och fylla den föreslår jag att du dubblar receptet och exempelvis fyller med en fräsch och lättsockrad äppelkompott.

40 g smör
3/4 dl mjölk
1 msk malda psylliumskal (Urtekram) - eller 1 msk vanlig Husk

2 lite mindre ägg - sammanlagd vikt 107 g
½ dl kokosblomssocker
(2 msk citroncurd)
1 dl rårismjöl
1 tsk bakpulver

75 g färskost
2 msk grädde
1 tsk kokosblomssocker
½ tsk vaniljpulver

lite nyponmarmelad
1 ask hallon och ½ ask blåbär

Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ned psylliumskal/husk, lite i taget och under ständig vispning, och låt svälla 10 minuter. Blir ungefär som mannagrynsgröt i konsistensen.
Vispa under tiden ägg och kokosblomssocker pösigt och fluffigt. Tillsätt huskblandningen och vispa till en jämn smet. Om du även vill ha smaksättning av citroncurd tillsätter du den nu och fortsätter vispa smeten slät.
Blanda rismjölet med bakpulver och sikta ned i smeten. Häll i en smord, låg form och grädda i 170 graders ugnsvärme ca en kvart. Låt svalna.
Vispa färskost, grädde, kokosblomssocker och vaniljpulver fluffigt och bre över kakan.
garnera med bär och ev marmelad om du ska göra något mönster.






måndag 4 november 2013

Fars dag med mening




På söndag är det Fars egen dag igen. Har du tänkt gratta din pappa med något? Kanske har du svårt att välja vad du ska köpa? Luktegott, teaterbiljetter, skjorta, en flaska av favoritvinet, en CD med älsklingsartisen? Jag har ett förslag! Gör din pappa till en "fotbollsfarsa"! Då blir farsdagspresenten till stor glädje för fler. Gå in på den här länken så får du veta mer om Läkarmissionens projekt för att hjälpa gatubarn bort från gatan  till ett meningsfullt liv. Projektet har redan förändrat livet för många utsatta barn, och med din hjälp kan ännu fler barn få möjlighet att utvecklas och komma in i ett normalt fungerande liv med utbildning, försörjning och kanske så småningom en egen familj.

Här kan du läsa om andra sätt att ge gåvor med mening, både till far, till mor och till alla andra som du av någon anledning vill hylla.

Pumpa- och morotsröra med rismix - helt vegan




Halloween har förvisso redan passerat, men den här vegetariska röran med pumpa och morötter kan man faktiskt äta vilken dag som helst, så det får bli veckans vegetariska tips.

Det stod på pumpan som jag köpte att det var muscatpumpa. Även om jag kände viss tveksamhet så tänkte jag att det väl måste stämma då. Icke! När jag lossade höljet och började kärna ur visade det sig att det var spaghettipumpa, en sån där pumpa ni vet, som det bildas långa "spaghettitrådar" av när man börjar angripa den. Nåja, det gick ju bra i alla fall. Du kan i princip använda vilken matpumpa du vill till den här rätten.

Till röran serverades det rismix (som för övrigt såg betydligt trevligare ut i okokt tappning!), men det går förstås lika bra med annat ris eller till och med quinoa, bulgur eller couscous för den som tål det. Varför inte pasta föresten? Crossoverkök helt enkelt! Vi åt också ett jättegott knäcke till, baserat på kikärtsmjöl. Receptet på det får du en annan dag. Jag lovar att det är värt att vänta på! Dessutom gjorde jag en superenkel tomatröra på lite körsbärstomater som började se lite skrumpna  och ledsna ut. Så här gjorde jag den:

Lägg 200 g ituskurna körsbärstomater i en kastrull tillsammans med 1 msk balsamvinäger, 1 tsk kokossocker och lite flingsalt. Låt koka ihop ca 10 minuter, först under lock och sedan några minuter utan lock så det blir en simmig röra.

400 g skalade och grovrivna morötter
400 g skalad och grovhackad eller "trådad" pumpa
1 liten gul lök
3 stora vitlöksklyftor
1 stort, syrligt och fast äpple - vägde nästan 300 g
1½ dl gula russin
25 g kokosolja
1 - 2 msk mild curry
1 tetra kokosgrädde, 250 ml
1 msk lantbuljongpulver - Renée Voltaire
½ msk lantbuljongpulver med chili och citrongräs - Renée Voltaire
1 msk mangobalsamico, äppelbalsamico eller annan ljus balsamvinäger
1 msk färskpressad ingefärssaft (riv fint och krama ur med händerna)
salt från kvarn
röd currypasta efter smak

Tillbehör: rostade och saltade cashewnötter och mandlar

Förbered grönsakerna. Skala och grovriv morötter och pumpa - eller krafsa ur trådarna om det är en spaghettipumpa. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och grovtärna äpplet.
Hetta upp oljan och fräs curryn i oljan en kort stund. Vänd ned morötter, pumpa, lök och vitlök, och fräs runt under omrörning några minuter, så det blir glansigt och mjuknar en aning.
Tillsätt kokosgrädde och de båda lantbuljongpulvren, samt balsamvinäger. Låt småputtra under lock 15 - 20 minuter. Tillsätt äpplet och russinen och låt alltsammans koka vidare ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och ev mer hetta i form av curry eller currypasta. Den här röran är ganska mild i smaken eftersom det var meningen att lilla I skulle komma och äta av den, men du kan hotta till den precis så mycket du vill.

Smaklig spis och ha en riktigt fin Köttfri måndag!














söndag 3 november 2013

Uppochnedbilden. Ser du en gumma eller gubbe? En prinsessa eller en drake?



Har du någon gång sett en uppochnedbild? Du vet, en sån där bild som när man först tittar på den ser en prinsessa, men som när man vänder den uppochned plötsligt uppenbarar en drake - eller en häxa. Det finns lite olika varianter på bilden. Just den här bilden visar antingen en gubbe med hatt och kravatt eller en gumma med halsduk och glasögon - beroende på hur man håller bilden.

Jag tänker rätt ofta på den där bilden när jag läser om eller lyssnar på olika diskussioner eller debatter - antingen det gäller religion, politik eller något annat. Och jag använde den ibland när jag fortfarande jobbade som kurator som ett hjälpmedel i mina samtal med par eller föräldrar/barn som hamnat i olika typer av relationssvårigheter och som hade svårt att nå varandra.

Tänk, så ofta vi hamnar i låsta positioner när vi grälar eller råkar i dispyt med våra partners, familjemedlemmar, arbetskamrater, vänner eller meningsmotståndare i alla möjliga olika sammanhang. Vi sitter där på vår egen sida och förfäktar envist vår uppfattning och syn på saken. "Det är visst en prinsessa!!!" "Nej, du har fel, fel, fel, ser du inte att det är en häxa?" Inte nåt särskilt bra och konstruktivt sätt att lösa ett gemensamt problem, eller hur? Båda har ju rätt! Ingen har fel! Det är precis samma bild, samma situation, och ändå ser vi den så olika! Hur vi uppfattar bilden eller situationen beror alldeles på vilket perspektiv vi har, från vilket håll vi betraktar den, och vilka "ögon" vi är utrustade med.

Vi är  i skrivande stund en bra bit över 7 miljarder människor som trampar runt på denna jord, och vi blir fler och fler för varje sekund. ALLA är vi unika och olika varandra, både till det yttre och det inre. Inte ens enäggstvillingar är identiskt lika varandra, och insidan är precis lika varierad, mångfasetterad och unik som utsidan. Visst är det förunderligt? Vilken mångfald! Och vilken fantasi Vår Herre måste ha haft när han skapade oss!

Vi utvecklas och formas till de människor vi är genom en mix av gener och yttre påverkan, och vi blir dem vi är genom ett komplicerat samspel mellan alla de olika upplevelser och erfarenheter vi gör under hela vårt liv. Vi påverkas av hur vår ursprungsfamilj sett ut och vilken roll vi tvingats eller själva valt att spela i den. Vår självbild formas till stor del av hur vi blir sedda, tilltalade och bemötta av andra, och den processen fortgår också under hela livet. De allra flesta av oss bär på ett livsbagage med både goda och mindre goda upplevelser och känslor. Livet ÄR orättvist. En del av oss drabbas hårdare än andra av mörkret, medan andra får mer av solljuset.

Inte är det så underligt att vi ibland hamnar i gräl och har svårt att förstå varandra! Egentligen är det ganska förunderligt att vi för det allra mesta kan samspela så bra som vi faktiskt gör!

Hur ska vi då undvika att hamna i de där situationerna som bara leder till dödläge, där vi var och en tjurigt håller fast vid vår egen bild och tolkning, där vi fastnar i anklagelser och personangrepp, och där vi väldigt sällan kommer någonvart? Ofta slutar det ju bara med att vi känner oss ledsna, frustrerade och missförstådda. Tja, en bra början är att vara öppen och nyfiken. Vrid och vänd på bilden! Släpp prestigen! PRATA med varandra i stället för att bara skrika! LYSSNA! Var nyfiken på den andres uppfattning och fråga hur i allsin dar hen kan se och tolka bilden som hen gör! Förhoppningsvis kan du då locka din motpart till att göra detsamma. Ni kanske rentav kan bli MEDparter i stället för MOTparter. I bästa fall kanske ni kan enas om att bilden föreställer BÅDE en gumma och en gubbe.

Kika in här så hittar du fler kluriga bilder och illusioner. Testa din förmåga att växla perspektiv, upptäcka nya saker, och få en större förståelse både för dig själv och andra! Du har ett spännande liv framför dig!



lördag 2 november 2013

Glutenfritt äppelflan med färskost, taleggio, honung och rosmarin



Det här är en sån där alltietträtt ni vet, ostbricka och efterrätt på en och samma gång. Experimentet föll väldigt väl ut, så jag delar gärna med mig av receptet. För sent kom jag på att det nog skulle ha varit gott med lite hackad mandel eller hackade pistaschnötter på också, men det kan du ju lägga till om du har lust. Jag föreställer mig att det också skulle vara jättegott med tunna pumpaklyftor som ett alternativ till äpple. Passar ju bra i dessa halloweentider.

Taleggio är en halvmjuk, italiensk, komjölksbaserad ost som är en favorit hos mig. Den är mild men ändå smakrik, och finns i lite olika varianter. Du kan byta till någon annan ost om du föredrar det. Getost  av något slag passar säkert också bra.

Så här gör du:

1 dl mandelmjöl
1 dl rårismjöl
2 msk kokosnötsmjöl
1 msk kokosblomssocker
2 tsk fiberhusk
½ tsk bakpulver
50 g smör - laktosfritt eller vanligt, alternativt mjölkfritt margarin
(½ - 1 msk kallt vatten)

2 msk naturell färskost
1 krm vaniljpulver
1 krm nystött kardemumma
1 äggula

1 stort eller 2 mindre äpplen
ca 80 g kantskuren taleggio
2 tsk flytande honung
(någon matsked hackad mandel eller nötter)

några små kvistar rosmarin till garnering

Mixa ihop botten till flanet och låt det vila kallt i kylskåp en timme. Degen känns ungefär som en vanlig pajdeg. Jag har gjort flanet två gånger, och ena gången behövde jag inget vatten, medan jag den andra gången var tvungen tillsätta lite vatten för att degen skulle gå ihop. Känn dig fram.
Kavla/tryck ut till en rektangel på ett bakplåtspapper, ca 18 x 21 cm,  och nyp till lite i kanterna så inte fyllningen rinner ut. Nagga botten med en gaffel.
Förgrädda botten 5 minuter i 180 graders ugnsvärme. Låt svalna lite.
Rör ihop färskost, vaniljpulver, kardemumma och drygt hälften av äggulan och bred över botten.
Skär taleggion i skivor, skala, kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor.
Fördela på flanet och ringla över honung. Pensla kanterna med den kvarvarande äggulan utrörd med några droppar vatten, och grädda flanet i 180 graders ugnsvärme ca 20 minuter.
Garnera med färsk rosmarin. Servera flanet en aning ljummet.
Det räcker till 4 - 6 personer.

Tips: Andra gången jag gjorde flanet bredde jag på nyponmarmelad i stället för färskostfyllning, därefter äpplen, hyvlat smör och mandelspån. Det blev också väldigt gott.

Önskar er alla en fin Allhelgonadag!









fredag 1 november 2013

Lyxmiddag med marinerad lammytterfilé, vitlöksfrästa skogschampinjoner, chèvredoftande potatisstubbar och rosmarinkryddat äppelmos



Har ni något att fira? Kanske helt enkelt att det är Allhelgonahelg. Då rekommenderar jag varmt den här middagen, som är en riktigt festlig och lyxig höstmiddag. Vi festade på den för att fira bloggens 3-åriga födelsedag för ett tag sedan. Det tyckte jag var värt att celebrera.

Bli nu inte förskräckt av den långa ingredienslistan, för det är inte alls svårt att laga till den här middagen. Läs bara igenom de olika stegen innan du sätter igång så kommer det att gå galant! Äppelmoset kan du förbereda innan - redan dagen innan om du vill - och potatisstubbarna kan du också förbereda och ha klara i kylen tills det är dags att stoppa dem i ugnen.

600 - 700 g lammytterfilé - 4 portionsbitar (tyvärr blev det ett avsteg från svenskt kött, fanns inget)
20 g smör

Marinad:
3/4 dl olivolja - jag använde en ekologisk med smak av bergamott, men en citronolivolja går lika bra
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk ljus soja - jag använde min glutenfria
1½ msk flytande honung
skalrasp och saft av en ekologisk citron
3 stora kvistar finhackad rosmarin

Vispa ihop marinaden och lägg i ett trångt kärl (inte av plast). Lägg i lammytterfiléerna, täck över med lock, och ställ in i kylskåpet över natten att marinera. Se till att marinaden täcker ordentligt.
På morgonen kan du gärna vända filéerna någon gång.
Ta ut i rumstemperatur en halvtimme innan det är dags att torka av filéerna och bryna dem fint runtom i 20 g smör. Stick in en termometer i den tjockaste delen och sätt in i ugnen på 110 graders ugnsvärme tills innertemperaturen visar 55 grader. Ta ut, täck över med folie, och låt vila medan du höjer temperaturen och sätter in de förberedda potatisstubbarna i ugnen.






400 g skalad potatis
en klick smör, ca 10 g
1 pressad vitlöksklyfta
2 + 1 äggulor
flingsalt och lite vitpeppar från kvarn
100 g chèvre
20 g parmesan
1 knippe persilja, fint hackad
lite äggula till pensling

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av och pressa medan den är varm med en liten klick smör. Låt svalna till rumstemperatur och rör då ned 2 av äggulorna samt den pressade vitlöksklyftan. Kvarna över vitpeppar och strö även i lite flingsalt.
Rör ihop till en fast smet och bred ut på ett väl smörat bakpapper.
Mosa chèvren tillsammans med den tredje äggulan och det mesta av parmesanen och bred över potatisen, som en rulltårta. Fördela mycket fint hackad persilja över och rulla ihop med hjälp av bakplåtspapperet. Så långt kan förberedas. Dela rullen i 4 i bitar och lägg i småformar. Platta till dem lite. Pensla med lite äggula och strö över den kvarvarande parmesanen och gratinera i ugnen på 225 grader ca 12 - 15 minuter.






Medan lammet är i ugnen gör du förslagsvis champinjonröran.

250 g skogschampinjoner
2 stora vitlöksklyftor - skalade och tunnflisade
20 g smör
½ dl grädde
lite flingsalt och vitpeppar från kvarn

Ansa svampen och grovhacka den. Lägg i kall stekpanna och sätt på värmen. När svampen är brynt och all vätska är inkokad tillsätter du smör och vitlök. Fräs runt under omrörning och rör ned grädden. Lite flingsalt och peppar på. Låt alltsammans bara kräma till sig någon minut.






Äppelmos:

225 g skalade äpplen i bitar 2 - 3 stycken - gärna av en fast, aromatisk sort
2 msk äppelbalsamico
1 msk råsocker
1 msk pressad citronsaft
lite finhackad rosmarin - jag repade bladen från en stor kvist

Lägg alltsammans utom rosmarin i en liten kastrull och koka ihop på svag värme ca 10 minuter.
Rör ned rosmarin.

Sen är det bara att lägga upp alltsammans. Skiva köttet och lägg upp tillsammans med svampröra och äppelmos. Garnera gärna med en kvist rosmarin. Servera potatisstubben till i sin form.