onsdag 7 mars 2012

Dagens frukosttips - lyxigt, nostalgisk risgrynsgröt med kokos och mango



Vet ni vad REGRESSION är? Jo, regression tillhör de s k psykologiska försvarsmekanismerna, som vi människor, oftast omedvetet, tar till när livet känns lite extra knöligt. Regression innebär att man går tillbaka till tidigare utvecklingsstadier, att man går i barndom helt enkelt. Man blir gärna liten och ynklig, och vill bli ompysslad och få tröst. Vid andra tillfällen kan man bli trotsigt tjurig och oresonlig som en liten 2-åring, hur vuxen man än är i vanliga fall. Känner ni igen er? Det gör nog de flesta av oss. Jag gör det i alla fall.

Dagarna efter min käkoperation regreddierade jag definitivt! Jag kände jag mig väldigt liten och ynklig och tyckte KOLLOSSALT synd om mig själv, haha! Egentligen är det ju inte ett dugg synd om mig, för jag blev SÅ väl omhändertagen, och ska förhoppningsvis bli pigg som en mört när allt det onda är bortrensat och bortopererat. Hursomhelst kände jag mig i behov av lite tröst, och det fick bli i form av en barnsligt, nostalgisk gröt till frukost när jag kunde börja äta lite mer vanligt igen. Mina trogna bloggläsare vet ju att jag har ett förflutet på en liten missionsstation i f d Belgiska Congo, och där var både ris, kokos och mango en del av basfödan. Så nu valde jag medvetet att gå i barndom!

Jag spetsade min gröt med vanilj, som är oöverträffat som trösteföda. Min gröt blev alldeles väldigt god och len och trösterik. Den kan även platsa som efterrätt, men jag unnade mig den till frukost. Så det så!

Två rejäla frukostportioner eller fyra - fem efterrättsportioner:

1 dl grötris - mitt kom från Kung Markatta
2 dl vatten
några korn salt
½ snittad, urskrapad vaniljstång
1 burk krämig kokosmjölk, 400 ml
½ tsk vaniljpulver
(1 msk vaniljsocker) - om du gör efterrätt av gröten

½ - 1 förpackning frysta mangotärningar

Blanda ris, vatten, salt och vaniljstång i en kastrull, och koka på låg värme under lock 10 minuter.
Tillsätt kokosmjölken, låt koka upp, och sedan svälla på mycket låg värme under lock ca 40 minuter. Låt den koka ostört utan att röra i den.
Rör ned vaniljpulvret (och ev vaniljsockret), och låt gröten svalna lite, innan du äter den med nätt och jämnt tinade mangotärningar. Gröten är godast lite ljummen. Banan är också gott till. Gröten blev ganska lös i konsistensen, och jag åt den som den var utan någon mjölk till, men den som vill ha någon form av mjölk tar naturligtvis det.







PS Resterna gjorde jag faktiskt efterrätt av. Rörde i lite vaniljsocker och extra grädde, och klickade i blåbärssylt. Även svärsonen, som vanligtvis ratar allt som har den minsta likhet med Ris à la Malta, mumsade glatt och utan protester i sig sin portion. DS

tisdag 6 mars 2012

Helkväll i Stockholm och middag på Sjögräs

I julklapp av döttrarna fick maken och jag en föreställning på Rival i Stockholm, "I mitt huvud" med "tankeläsaren" och illusionisten Henrik Fexeus, plus häftet "Helkväll i Stockholm". Med det häftet (kostar 295:-)  i sin ägo, kan man gå två och betala för en på 5 olika föreställningar - bl a Dramaten, Folkoperan och Stadsteatern - och få en gratis varmrätt på 10 olika, namngivna resturanger. Vi passade på att utnyttja det erbjudandet på resturang Sjögräs före föreställningen på Rival.

Jag kan verkligen varmt rekommendera Sjögräs, som hade totalkoll när det gällde gluten. Jag fick eget, jättegott, glutenfritt bröd från Friends of Adam i en liten korg, både hårt och mjukt. Efterrätten som egentligen inte var glutenfri anpassades också efter mina behov.



Till förrätt blev det consommé med märg, champinjoner och tryffel. Supergott!



Huvudrätten gick inte heller av för hackor. Lammrostbiff på en bädd av puylinser, buljongkokt lammlägg, morötter och pärllök. Fantastiskt gott!



Jag avslutade med en bakad vaniljefterrätt med apelsiner i en smakrik lag och med kanderad apelsinzest.



Kaffe avrundade hela härligheten. Tur att det bara var några steg från Sjögräs till Rival, för vi var så mätta att vi knappt orkade gå!



Föreställningen då? Jo, spännande och annorlunda. Och mitt huvud kunde inte klura ut hur den gode Fexeus betedde sig, men det är väl det som är meningen!

måndag 5 mars 2012

Orientkryddad vegogryta med Herrgårdsgrönsaker och kikärtor



Plötsligt hade jag ju både en påse tinade Herrgårdsgrönsaker och en påse tinade kikärtor som jag måste använda! De fick nämligen, liksom tidigare hallonen och broccolin, tjänstgöra som ispåsar på min svullna kind efter käkoperationen. Visst är det praktiskt när saker kan få flera användningsområden!

Tja, det var bara att ställa sig vid spisen, och resultatet ser ni här. En riktigt god, kryddstark, helt vegetarisk gryta, som passar bra just idag när det är måndag. Den är f ö god hela veckan om det skulle bli några rester över. Ät den med råris, rismix, quinoa, canihua, couscous eller bulgur.

Ha en finfin måndag, och en härlig vecka! Snart är det vår!

750 g frysta, men tinade Herrgårdsgrönsaker
450 g frysta, men tinade kikärtor - eller motsvarande mängd färdigkokta på burk eller tetra
4 - 5 vitlöksklyftor

1 tsk mald ingefära
1 tsk gurkmeja
½ tsk mald koriander
½ tsk mald spiskummin
1 krm chilipulver
1 krm malda nejlikor
1 krm mald pomerans
1 krm rent vitlökspulver - inte salt alltså

4 dl havregrädde 13 %, eller annan valfri grädde
1 msk lantbuljongpulver
salt
olja till stekning - jag tog kokosolja

Börja med att blanda ihop alla kryddor till en mix. Skala vitlöken och dela den på längden i några bitar..
Hetta upp oljan, och fräs runt kryddorna under omrörning någon minut, så att smak och doft utvecklas.
Lägg i Herrgårdsgrönsakerna och vitlöken, och fräs runt någom minut under fortsatt omrörning.
Häll i grädde och buljongpulver, och låt småkoka under lock tills grönsakerna är så mjuka som du vill ha dem, 5 - 8 minuter.
Smaka av med salt, och häll slutligen i kikärtorna. Låt allt bli genomvarmt, och servera med valfritt tillbehör.






En härlig kryddmix, som du gärna kan göra dubbel, tredubbel eller fyrdubbel sats av när du ändå är i farten. Den kan användas till andra vegogrytor eller fiskgrytor/kycklinggrytor också.




söndag 4 mars 2012

Kardemummadoftande mandelkokosmuffins med topping av melonkärnor och mandelspån - gluten och mjölkfria



Jättegoda både till kaffe och te är de här muffinsen, där basen är mandelmjöl, men med förstärkning av kokos. Helt gluten och mjölkfria är de också, och borde därför passa de flesta - om man nu inte är allergisk mot mandel förstås.

Jag toppade mina muffins med en blandning av mandelspån och melonkärnor, men du kan om du föredrar det utesluta toppingen och i stället glasera muffinsen på något sätt.
12 stycken "normalstora" muffins blir det av den här satsen.

6 dl mandelmjöl, ca 300 g
2 dl kokosflingor, ca 80 g
1 dl kokosblomssocker - ljust muscovadosocker fungerar också
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
3/4 dl kallpressad kokosolja
4 ägg, helst ekologiska

strössel: mandelspån och melonkärnor


Börja med att smälta kokosoljan i vattenbad. Oljan blir flytande vid ca 26 grader, så om vi får en varm sommar och vill baka muffinsen då kanske du slipper smälta den.
Vispa ihop äggen med oljan.



Blanda alla övriga ingredienser i en rymlig skål, och rör ned äggoljeblandningen. Rör om väl så allt blir blandat.




Klicka ut smeten i en smord muffinsform med plats för 12 muffins. Strö på strösslet.
Grädda i 175 grader ca 15 minuter. Jag fick telefon mitt i alltihop, och gräddade mina en aning för länge, men de blev goda ändå. Passa noga med andra ord, så de inte blir för bruna.




Mums, mums, fortfarande lite ljumma, till en kopp vitt te smaksatt med vanilj!

lördag 3 mars 2012

Helstekt rostasfilé med blomkålspuré



Jag hittade en riktigt fin bit närproducerad rostasfilé från Lövsta Kött som jag inte kunde motstå. Jag stekte den saftig i låg ugnstemperatur, med enbart salt och svartpeppar från kvarn som krydda, och gjorde en god blomkålspuré därtill. Serverad så borde den här rätten passa den mest kräsne och inbitne LCHF-are som finns. Den som vill kan även servera någon form av potatis till, då blir det drygare och räcker till fler.

ca 1 kg rostasfilé
salt, svartpeppar
smör/olja att bryna i

1 blomkålshuvud, ca 500 g
2 vitlöksklyftor
½ msk buljongpulver
½ - 3/4 dl valfri grädde
1 krm malda citronskal
1 tsk smulad, torkad timjan
salt, svartpeppar

Bind upp rostasfilén så att den får en jämn och fin form. Låt matfettet bli ljust brunt, och bryn filén fint runtom.
Salta och peppra rejält på alla sidor.
Lägg över i en ugnsform, och ställ in på 125 graders ugnsvärme. Stick in en termometer i tjockaste delen, och låt innertemperaturen gå upp till 60 grader, eller lite högre om du föredrar ett mer genomstekt kött.
Låt köttet vila ca 10 minuter innan du skivar upp det.




Ansa blomkålshuvudet, och bryt i mindre buketter.
Lägg i en kastrull tillsammans med vitlöken och buljongpulver, och häll på vatten så det knappt täcker.
Koka upp och låt småkoka tills det känns mjukt, ca 8 - 10 minuter.
Häll av buljongen (spara det ev till soppkok senare), och mixa blomkålen. Tillsätt kryddorna, samt grädden lite i taget, och mixa till en slät puré. Smaka av, och tillsätt ev mer salt, peppar timjan eller citron efter smak.





Servera köttet med blomkålspurén och en sallad.


fredag 2 mars 2012

Kokos- och kardemummastekt, färsk ananas



Färsk ananas är alldeles ljuvligt god, precis som den är, om den är riktigt mogen, saftig och fin. Men, ibland är det gott att göra något extra med den. Här har jag "panerat" den i en blandning av kokos, kokosblomssocker, vaniljpulver och nystött kardemumma, och stekt den i kokosolja. Egentligen skulle det nog varit allra godast med en kula vaniljglass till, men det förmådde inte huset den här gången. I stället fick det bli Alpros nya vaniljyoghurt av soja till, och det var inte dumt det heller. Vispad grädde smaksatt med lite vanilj är ett annat alternativ.

Det här räcker till 2 - 4 personer beroende på vad man har till och vid vilket tillfälle ananasen avnjuts. Dottern och jag lyxade till det, och åt som mellanmål med två skivor var, men om man har det som efterrätt kanske det räcker med en skiva var. Det avgör du själv.

4 ganska tjocka skivor färsk ananas
1 dl kokosflingor
½ dl kokosblomssocker
½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
½ tsk nystött kardemumma
kallpressad kokosolja till stekning

Blanda kokosflingor, kokosblomssocker, vaniljpulver och kardemumma på en tallrik, och vänd ananasskivorna i blandningen så de blir väl täckta runtom.
Hetta upp rikligt med kokosolja i en stekpanna, och stek ananasskivorna gyllenbruna på båda sidor.
Servera dem genast med valfritt tillbehör.








torsdag 1 mars 2012

Ta det lugnt! Det är Långsamhetens Dag idag!

En som kan konsten att ta det lugnt och njuta av livet är Raffe - en mycket stilig kattherre i sina bästa år!


Idag ska jag inte göra många knop alls! Det är nämligen Långsamhetens Dag, visste ni det? En av alla dessa förunderliga dagar som trängs i almanackan. Egentligen är det ganska förfärligt att man ska behöva inrätta en speciell långsamhetens dag för att få oss stressade och jagade nutidsmänniskor att sakta farten. Lika hemskt är det ju att det ska behövas en Kramens Dag och en Alla Hjärtans Dag för att vi ska bli påminda om att vi behöver kramas och vara snälla mot varandra. Kramar behöver vi dagliga doser av - alla sorters kramar - för att må bra. Jag är övertygad om att alltför många åldringar på våra äldreboenden tynar bort i förtid p g a krambrist - lika väl som av brist på god och närande mat. Det behövs en kram - och matrevolution inom äldreomsorgen, hör ni det Maria Larson och alla andra politiker!!! Hemlagad mat, massor med kramar och TID att få stanna upp, sitta ned med varandra, vara nära och prata med varandra, både om livet NU, DÅ, och SEDAN, borde inte det vara en mänsklig rättighet!? Varva ned behöver vi göra VARJE dag om vi ska hålla i längden.

Jag kommer att tänka på den gamla, klassiska barnvisan om Kungens lilla piga - ni minns hon som alltid hade så brått och som skulle putsa kungens krona, skura trappan, bona golv och niga vackert för alla, och som aldrig kom i säng förrän klockan tolv! Hon hade det säkert väldigt snärjigt den lilla pigan, men hon behövde i alla fall inte tampas med att läsa och besvara drösvis med mail och SMS, försöka hinna se alla intressanta TV-program och läsa alla nyutkomna böcker som man bara måste läsa, skjutsa barn till dagis, balett och fotboll, engagera sig fackligt (fast det borde hon kanske ha gjort!), servera hemlagad och näringsriktig mat till familjen, vårda alla möjliga och omöjliga relationer, hänga med i den politiska debatten - och sist men inte minst, piffa och puffa sig själv både till det yttre och till det inre för att duga. Hm, vi behöver nog den där Långsamhetens Dag i alla fall, för att besinna oss!

Vad jag ska göra idag? Tja äta en lång, lång, god frukost! Det har jag inte gjort än! Lufsa omkring lite härhemma och tänka på allt jag INTE behöver göra. Äta en mysig lunch på stan och kanske gå en runda. Och i kväll ska jag åka till Stockholm och gå en minikurs i rawfood hos fru C, som är en hejare på det. Det ser jag verkligen fram emot!

I morgon öppnar jag bloggen igen, svarar på ev kommentarer, och sätter igång tvättmaskinen och matberedaren, men fram till dess blir det "Långsamhetens lov". Ta hand om er ni också!!!