måndag 16 december 2013

Lyxiga saffranspotatisbullar med vitlöksdoftande spenatsås



När det är advent måste man få ta ut svängarna. Basta!! Just nu frossar jag i alla goda, juliga kryddor, både i grötar, smoothies, bakverk och allehanda maträtter. Det är nästan det enda som håller mig på rätt köl denna mörka och kalla årstid. Och så alla tända ljus förstås! Jag fick nästan bärga mig för att inte pytsa i vanilj och kanel i mina potatisbullar också, haha! Det blev i alla fall saffran, och de soligt gula potatisbullarna smakade mums med en riktigt grönskande, vitlöksstinn sås gjord på färsk spenat. Jag har vitlök i det mesta så här års för att hålla alla ettriga bacillusker på avstånd.

Är du riktigt hungrig kanske du äter upp hela den här satsen alldeles på egen hand, annars räcker den nog till två personer. Till efterrätt blev det en stor och saftig, C-vitaminspäckad apelsin. Dem är det också läge att frossa i så här års.

Ha en härlig Köttfri måndag allihop!

325 g kokt, kall potatis
2 stora ekologiska ägg
½ kuvert saffran
1 tsk örtkrydda - se bild på vad den innehåller
2 krm örtsalt med ramslök - Renée Voltaire
olivolja till stekning

Sås:
1½ dl smetana eller grekisk yoghurt
3 msk majonnäs
1 stor näve färska spenatblad
1 stor vitlöksklyfta - pressad
1 msk Kunglig Salladskrydda
rivet skal av en ekologisk citron
1 msk pressad citronsaft
lite salt och peppar från kvarn

Börja gärna med såsen, som mår väl av att stå till sig några timmar i kylen.
Mixa hälften av smetanan med resten av ingredienserna till en slät och grön sås. Rör försiktigt ned resten av smetanan och ställ kallt.

Riv potatisen grovt och blanda väl med övriga ingredienser.
Stek bullarna gyllene på båda sidor i olivolja. Smaklig spis!











6 kommentarer:

  1. Vilka fina härliga färger det blev tillsammans på den tallriken, det ser ju verkligen nyttigt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur!? Blev både gott OCH nyttigt!

      Radera
  2. Det här känns supernyttigt och väldans vad det blev vackert med saffran:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamänsan, nyttigt som bara den, och dessutom jättegott! Visst blev det fint med gula potatisbullar!

      Radera
  3. Det var mig en snygg middagstallrik! Spännande med saffran i potatisbullarna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Loppisfynd Sara! En rosa och en grön för sammanlagt 30 kronor. Supergott med saffran.

      Radera