tisdag 17 december 2013

Fräscht grön klorofyllsmoothie med massor av välgörande enzynmerHär måste kraftåtgärder vidtas igen! Jag har hållit mig riktigt frisk och kurant efter den jobbiga inledningen på hösten när farsoterna avlöste varandra i en strid ström. Det var rena rama Följa John! Men den senaste tiden har min närmaste omgivning trillat omkull som vingliga bowlingkäglor, och det har hostats, hackats och snörvlats överallt, i varenda liten vrå. Än så länge har jag - peppar, peppar - klarat mig förvånansvärt bra trots snorpussar från lilla I och nattliga hostorkaner från maken i sängen bredvid, men nog gäller det att boosta sig med allt man kan hitta på. Den här smoothien är ett exempel. Den är illande, hoppingivande vårgrön och full med klorofyll, enzymer, vitaminer och mineraler. Smaken är fräsch och lite pepprig med en touch av rädisa från groddarna.

Sesamfrön är fullproppade med kalcium så sesammjölk är ett bra kalciumtillskott för den som inte tål vanlig mjölk. Den är väldigt lätt att göra dessutom.

De båda groddpulvren finns att köpa bl a på Råvarubutiken om man inte har vägarna förbi Lifeland i Stockholm där jag också hittat dem.

Förutom smoothien bestod min frukost av en äggmacka med kaviar och oregano, en clementin och en stor kopp kaffe. Ha en härlig dag allihop, och ta det lite lugnt med julstökandet!

2 dl egengjord sesammjölk - spar resten att ha till gröt ex vis
15 g färsk grönkål - en liten, sköljd och repad stjälk
15 g färsk spenat
en liten bit Kravbanan, ca 40 g
1 tsk groddpulver av grönkål och broccoli
1 tsk groddpulver av rädisa och rödklöver
1 tsk valfritt näringspulver - läs mer här vad mitt innehåller
1 msk mandelolja

Sesammjölken behöver förberedas kvällen innan. Lägg en deciliter sesamfrön - helst oskalade - i blöt i 4 deciliter vatten och låt stå över natten. På morgonen mixar du alltsamman flera minuter till en slät massa och låter rinna av i tätmaskig sil eller nötpåse. Tryck lätt med baksidan av en sked för att få ut mesta möjliga. Det blir lite knappt 4 deciliter mjölk kvar.

Lägg 2 deciliter av sesammjölken i mixer tillsammans med det övriga. Mixa slätt och häll upp i fint glas.4 kommentarer:

 1. Vilken härlig färg! :-)
  Tack för din fina kommentar om Bilbo.
  Hoppas ni får en fin jul. :-)

  SvaraRadera
 2. Åh vad sugen på frukost jag blev nu... Fräsch smoothie och äggmacka. Det är grejer det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Det finns sämre sätt att börja sin dag!

   Radera