fredag 6 december 2013

God alkoholfri glögg med tranbärsdricka, druvjuice och juliga kryddorGlögg hör advent, lucia och jul till, och behövs verkligen den här tiden för att värma upp frusna kroppar och själar. Men det är inte alls nödvändigt att ha den alkoholhaltig. Den här glöggen värmer faktiskt väldigt gott utan, och dessutom håller man sig klar och redig i knoppen även efter flera glas, vilket inte är helt fel!

Egentligen är det här mest inspiration för att visa att det går att göra god alkoholfri glögg. Du kanske inte har just min tranbärsdricka eller min druvjuice hemma, men liknande finns att köpa överallt. Min tranbärsdricka är helt osötad, så därför behövs lite socker. Använder du en variant som redan är sötad får du anpassa sockermängden därefter. Druvmusten produceras av de tidigare Uppsalaborna Ursula och Sune Sloge, som flyttat till Frankrike och blivit vinproducenter. Märket heter Canto Perlic. Deras viner, som har vunnit en massa prestigefyllda priser och fina medaljer går att beställa på Systemet, även i presentboxar. Druvjuicen köpte jag på ICA i Gränby. Den är jättegod precis som den är, som ett alkoholfritt alternativ till vanligt vin. Du kan också göra en vit glögg med enbart druvjuicen som bas och smaksätta med de olika kryddorna. Då behöver du förmodligen ytterst lite socker om ens något eftersom juicen är söt i sig själv.

Så här gjorde jag min glögg.

2½ dl osötad koncentrerad tranbärsdricka
2½ dl vit druvjuice
6 dl vatten
3/4 dl ljust muscovadosocker
1 kanelstång
½ vaniljstång
en bit torkad ingefära - lätt krossad
1 stort pomeransskal
1 torkad muskotblomma
10 kryddnejlikor
2 - 3 krm vaniljextrakt

Blanda tranbärsdricka, druvjuice och vatten och rör ned sockret. Koka upp och rör tills sockret smält.
Tillsätt kanelstång, snittad och urskrapad vaniljstång. ingefära, pomerans, kryddnejlikor och muskotblomma.
Låt alltsammans få ett ordentligt uppkok, och låt sedan stå och dra  minst 3 timmar - gärna över natten - med lock på.
Sila av kryddorna och värm glöggen. Smaka av med vaniljextrakt.

Till glöggen bjöds hembakta glutenfria pepparkakor av den här degen, men inte i form av figurer utan skurna. Till pepparkakorna gjorde jag en enkel ostkräm på 150 g gorgonzola mjukrörd med ½ dl grädde. Några goda marmelader till, sen är det bara att börja mingla!3 kommentarer:

  1. Vad gott att göra glögg på tranbärsjuice:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
  2. Tack Milla och Marie! Roligt om ni blir sugna på glöggen. Tranbärsdricka är en jättebra grund för alkoholfri glögg. Känns lite "vuxen" i smaken. Ha det bra båda två!

    SvaraRadera