söndag 8 december 2013

Italiensk blomkålsgratäng med salsiccia och pecorino



Här kommer ännu ett recept som är LCHF-inspirerat - eller som åtminstone passar den som äter enligt den metoden. Gratängen är lättgjord med få ingredienser, smakrik och jättegod - även om bilden inte gör den rättvisa. Jag köpte både salsiccian och pecorinon hos italienska butiken Martina här i Uppsala, annan salsiccia hittar du i vilken butik som helst, liksom olika sorters pecorino. Just den här varianten som kommer från Sardinien är lite extra lagrad och smakrik.

1 blomkålshuvud, ca 750 g

225 g rå salsiccia
lite olivolja till stekning

1½ dl grekisk eller turkisk yoghurt
2 små vitlöksklyftor
2 msk Kunglig Salladskrydda (bild här)
50 g grovriven Pecorino Sardo

Ansa blomkålen och bryt i buketter. Koka dem halvmjuka i lättsaltat vatten och låt rinna av.
Lägg i en olivoljesmord ugnsfast form.
Flå salsiccian och dela den i mindre bitar. Fräs den smulig i lite olivolja under omrörning, och fördela på blomkålen.
Rör ihop ingredienserna till gratängsåsen och klicka den jämnt över gratängen. Gratinera i ugnen på 225 grader ca 10 - 12 minuter.

Önskar er alla en härlig söndag! Här hos mig är det bistert kallt och marken är täckt av ett lager vit och gnistrande snö. Det blev vinter till slut i alla fall!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar