lördag 21 december 2013

Köttbullar med julsmak - glutenfria förstås



Mörkare än så här blir det inte kära ni! Det dröjer förstås ett tag innan det märks någon större skillnad, men bara vetskapen om att det vänder och börjar ljusna igen känns hoppfullt för en höstdeppare som jag.

Idag ska det bli lite julbakande, för det andra som jag bakat tidigare till bloggen är ju redan uppätet! De här köttbullarna - årets julvariant - ligger dock tryggt förvarade i frysen i väntan på att plockas fram på julafton och stekas på lite ytterligare. Mycket är jag beredd att köpa färdigt till julbordet, men köttbullar vill jag gärna ha hemtrillade. De blir sååå mycket godare!

Det här är en rejäl sats, men det är nästan lika bra att göra en ordentlig laddning när man ändå är igång. Besväret är inte så mycket större, men visst kan du halvera mängden om du önskar. Jag brukar alltid steka ett smakprov när jag gör en ny variant av köttbullar för att eventuellt kunna justera kryddningen. Jag tyckte de här blev perfekta på en gång, och jag behövde inte göra något åt dem efter provstekningen. De var supergoda! Det var bara att beväpna sig med en gnutta tålamod och ställa sig att rulla bullarna.

800 g blandfärs - 70/30 - absolut färsk
½ dl mald chia - Bravara och Immun är mina hovleverantörer när det gäller chiafrön och mald chia.
1 dl grädde
½ dl vatten
2 tsk dijonsenap
2 stora ekologiska ägg
3 normalstora vitlöksklyftor
2 tsk salt - gärna Himalaya
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
2 krm malda kryddnejlikor
2 krm malda pomeransskal
nymald svartpeppar och vitpeppar "på känn" - jag tog ganska många varv på pepparkvarnarna
smör/olivolja till stekning

Blanda ihop chia, grädde, vatten, senap, ägg, pressade vitlöksklyftor, salt och kryddor och låt stå och svälla en kvart.
Arbeta ned färsen och rör ihop till en jämn  och smidig smet.
Gnid in händerna med olivolja och rulla, rulla, rulla bullarna som du lägger på en olivoljad skärbräda.
Låt stå så en halvtimme så smeten inte är så kall när det är dags att steka.
Har du flera stekpannor så är det en fördel, annars får du steka i omgångar.
Hetta upp smör/olja och stek bullarna gyllenbruna.







2 kommentarer:

  1. Kul att se ett annat recept på glutenfria bullar än det jag själv brukar använda. Jag orkar aldrig svälla ströbröd eller något sånt, så jag brukar bara ta ett ägg och 1/2 dl grädde (eller annan vätska) till ett halvkilo färs. Det funkar bra det med :)

    Jag får passa på nu och önska dig en riktigt god jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dina bullar är alldeles säkert supergoda också Sara! Det finns ju massor av olika varianter och lite olika tillvägagångssätt. Men de här blev jag väldigt nöjd med. Ha en härlig julhelg du också!

      Radera