lördag 14 december 2013

LCHF-crepes med fyllning av kyckling och champinjoner



Nej, hörrni, nu måste det bli lite vanlig rejäl mat som omväxling till alla juliga bakverk. Det kanske kan passa med några crepes, där socker och andra kolhydrater helt lyser med sin frånvaro? Jajamän, så får det bli!

Det var länge sedan som jag köpte färdiggrillad kyckling, men häromdagen - efter en lång dag borta på olika äventyr och hungern skrikande i magen - smög sig i alla fall en sådan hem till mitt kök. Eftersom det blev rester över efter makens och min framfart bestämde jag mig för att göra crepes med fyllning av kyckling och champinjoner. Och eftersom jag dessutom hade en halv förpackning med färskost efter tidigare matlagning så fick även den slinka ned i crepessmeten. Smaskigt, som min bloggvän Lana brukar uttrycka det!

Det blev 8 crepes av den här satsen, som borde räcka till 4.

4 stora, ekologiska ägg
100 g färskost smaksatt med örter och vitlök
1 dl grädde
2 tsk fiberhusk
olivolja eller smör till stekning

Fyllning:
300 g färdiggrillat kycklingkött
1 burk champinjoner, 400 g
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
1 tsk dijonsenap
1 msk av Knektgårdens kryddmix - eller annan valfri kryddmix som du tycker om (läs mer här)
olivolja eller smör till stekning

riven ost till gratinering - jag använde pecorino

Vispa/mixa ihop smeten och rör den slät. Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur, och grädda sedan crepsen på båda sidor i olivolja eller smör.

Låt svampen rinna av väl, och fräs den sedan tillsammans med flisad vitlök i lite olivolja eller smör. Fräs runt under omrörning tills det blir lätt brynt och tillsätt det finfördelade kycklingköttet. Fräs runt ytterligare under omrörning.
Tillsätt grädde, senap och krydda och låt röran koka ihop ungefär 10 minuter under lock.
Fördela röran på crepsen. Det blir rikligt med fyllning. Vik eller rulla ihop och lägg i smord form. Strö över osten och gratinera i 225 graders ugnsvärme 12 - 15 minuter tills ytan blir bubblig och gyllenbrun.
Vi åt crepsen med olivoljedressad färsk spenat.

4 kommentarer:

  1. Så gott! :) Det ska nog bli crêpes här med till nästa veckas meny! :)
    Hi, hi, jag säger det ofta!
    Smaskigt, smaskigt med sådan fyllning i crêpes! :)
    Ha en fin lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut smaskigt Lana! Ha en fortsatt fin helg du också!

      Radera
  2. Crepes, vad gott! Det var längesen. Om jag ens någonsin gjort det själv... Det ska jag skriva upp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då är det på tiden Sara! Det är ju så gott, och praktiskt dessutom. Man kan variera i all oändlighet med olika fyllningar.

      Radera