måndag 23 december 2013

Julkryddad vegolåda med pumpa, morot och kålrot



Dan före dan hörrni! Kan ni fatta det? I morgon är det julafton och det första julbordet för i år för min del. Det är ju en av nackdelarna med att inte jobba, att man missar julborden, haha! Kanske lika bra förresten, jag har inte hunnit tröttna på julmaten, utan den kommer att smaka extra gott i morgon.

Någon form av rotsakslåda eller annan vegetarisk låda är ett måste på mitt julbord, liksom någon fräsch sallad förstås. Den här lådan var lite av "mantagervadmanhaver" i kylskåpsgömmorna. Morötter finns alltid hemma, men i grönsakslådan gömde sig även en bit pumpa och en halv kålrot, och i kylen fanns en bit kvar av pecorinon som jag använde tidigare. Hur kan man förlägga en muskotnöt? Tja, uppenbarligen kunde jag det. Hur jag än letade så fanns den inte att uppbringa, så jag tog i stället en muskotblomma och mortlade. Det gick bra det också.

Lådan ligger precis som köttbullarna i tryggt förvar i frysen till i morgon bitti, men jag tjuvsmakade en liten, liten bit av den så jag vet att den är god.

350 g muscatpumpa - skalad vikt
300 g morötter - skalad vikt
250 g kålrot - skalad vikt
2 stora vitlöksklyftor
ca 6 dl vatten + 2 msk lantbuljongpulver (Renée Voltaire)

2 ägg
1 dl grädde - eventuellt laktosfri eller av alternativ mjölkfri sort
1 msk färskpressad ingefära
1 msk dadelsirap eller mörk agavesirap
en gnutta riven muskot - alternativt en mortlad muskotblomma
40 g finriven Pecorino Sardo - hoppa över om du inte tål mjölk
några varv med saltkvarnen
3 msk mandelmjöl - ta glutenfritt ströbröd om du inte tål mandel
ca 20 g smör - laktosfritt eller eventuellt mjölkfritt margarin

Skala (obs att jag angivit redan skalad vikt) och tärna pumpa och rotsaker, skala och klyv vitlöken. Lägg i en kastrull, häll på vatten och buljongpulver, och låt alltsammans koka mjukt, ca 15 - 20 minuter. Eventuellt kan du lägg i pumpan lite senare eftersom den är mer lättkokt än det andra.
Låt rinna av mycket väl, men spar kokvattnet, som är både smakrikt och näringsrikt. Av det gjorde jag en morotssoppa med extra spännande smak.
Stompa/mosa. Jag tycker att det gärna kan vara lite "bitigt".
Vispa ihop ägg, grädde, ingefärssaft, sirap och muskot, och blanda också i riven pecorino. Rör ned i moset och blanda om väl. Kvarna över lite extra salt. Häll alltsammans i en smord ugnsform, strö över mandelmjöl eller ströbröd och hyvla över kallt smör.
Grädda i ugnen på 200 grader, ca 30 - 35 minuter.

Om du har tid så kika in i morgon, sen tar jag lite juluppehåll. Ha en fin Köttfri måndag allihop!











8 kommentarer:

  1. Vilken jullåda, denna vill jag smaka! Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så välkommen Marja! En riktigt god jul önskar jag dig!

      Radera
  2. Hej Kjersti
    Ville bara önska God Jul
    MVH Pernilla

    SvaraRadera
  3. Så den funkar alltså att frysa? Jag har aldrig vågat frysa färdiga rotfrukter... Det är ju perfekt! (till nästa års julbord dock :-) )
    tack för alla inspirerande recept och underfundiga inlägg under året! Ha en riktigt fin och trevlig jul med dina nära och kära!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria! Det funkar i alla fall när det gäller rotfruktslåda, det vet jag för det har jag gjort flera gånger. Jag tinar den nätt och jämnt, och värmer den sedan i ugnen en stund. Tack ska du ha för att du så troget läser min blogg! Önskar dig också en härlig julhelg och hoppas du har piggnat till efter tidigare farsoter. Må så gott!

      Radera
  4. Önskar jag hade tänkt på det tidigare, och gjort mig en rotfruktslåda. Ser jättegott ut!

    God jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer fler tillfällen Sara! Och jag slår vad om att det fanns massor med andra godsaker på ditt julbord. Hoppas du haft en fin julhelg. God fortsättning!

      Radera