onsdag 11 december 2013

Glutenfri pudding med hirsmannagryn




Nu blir det sådär knepigt med artbestämningen igen. Kaka? Njaaa. Låda? Tveksamt. Pudding? Möjligen. Kvitt samma! Det får kallas vad det vill, namnfrågan är ovidkommande. Hursomhelst blev skapelsen - som vi åt som efterrätt, ljummen med smetana och färska bär efter en lättare soppmiddag  - väldigt uppskattad. Lite ostkakestuk är det faktiskt över anrättningen. Tillbehör väljer du helt efter eget tycke. Färska bär, mos, sylt, kompott, vispad grädde, tjock yoghurt eller vad du vill. Rör du ned ett kuvert saffran i smeten får du en god advents- eller julpudding.

Eftersom jag använder kokosblomssocker och äkta vaniljpulver i min pudding blir den lite ljust brun. Om du absolut vill att puddingen ska bli ljusare och mer gul i färgen får du använda ljust rårörssocker och vanligt vaniljsocker.

Den här puddingen innehåller inte så mycket kolhydrater, men om du är väldigt strikt på den punkten kan du byta hirsmannagrynen mot mandelmjöl eller kokosnötsmjöl. Om du använder kokosnötsmjöl får du nog ta lite mindre mängd eftersom det mjölet suger mycket vätska. Börja med en halv deciliter och pröva dig fram till vad som känns bra.

2 stora ekologiska ägg
2 äggulor
½ dl kokosblomssocker eller 3/4 dl ljust rårörssocker
1 tsk äkta vaniljpulver eller 1 msk vanligt vaniljsocker
500 g keso, 4% - eventuellt laktosfri
1 dl grädde - eventuellt laktosfri
(1 kuvert saffran)
1 dl hirsmannagryn
1 tsk bakpulver

Vispa ägg, äggulor, socker och vaniljpulver/socker ljust och pösigt. Rör ned keso, grädde och eventuellt saffran.
Blanda hirsmannagryn och bakpulver och rör ned det. Blanda om allt försiktigt och häll i en liten ugnspanna.
Grädda drygt en halvtimme i 175 grader. Känn att puddingen har stannat i mitten, grädda annars lite till. Tillagningstiden beror bland annat på vilken form du använder. Servera ljummen med valfria tillbehör. Puddingen räcker till många, men kan förvaras flera dagar i kylen. Värm den gärna i mikron en kort stund innan i så fall. Självklart kan du också halvera satsen om du bara vill göra en liten pudding.








4 kommentarer:

  1. Låter spännande och ser gott ut! Hälsningar från ett soligt Amsterdam. Idag har vi runt 0 grader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Här skiner faktiskt solen också, och vi har några plusgrader. All den vackra vita snön håller på att försvinna!

      Radera
  2. Mmm...låter smaskens! :)
    Ha en toppen torsdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera