Och vad har vi för dag idag då? Jo, minsann, det är grapefruktens dag! Inte mig emot, jag älskar grapefrukt! Det hör också till nostalgimaten för min del. På missionsstationen i Kongo där jag växte upp började vi alltid dagen med färsk frukt, ofta just grapefrukt, men också ananas, papaya, avocado, banan, mango. Det var bara att gå och plocka det man ville ha av solmogen, färsk frukt. Vilken lyx!
I den här salladen har jag blandat både grapefrukt, mango och avocado, men mangon köper jag fryst, för det är nästan omöjligt att hitta så fin mango som jag vill ha den. Räkor passar jättebra ihop med frukten, och med en mild dressing därtill blir det en läcker liten sallad som är perfekt som förrätt eller närhelst man vill ha något gott.
Till två lite större portioner eller fyra förrättsportioner:
300 g räkor med skal - jag tog frysta, tinade
ca 180 g tärnad, fryst och tinad mango
1 grapefrukt
1 avocado
2 msk mandelolja eller riktigt fin, kallpressad rapsolja
1 msk grapefruktsaft
½ msk Kunglig Salladskrydda
vitlökssalt och lite svartpeppar från kvarn
koriander eller något annat grönt
Skala räkorna. Skala grapefrukten och ta ut hinnfria klyftor. Krama saften ur det som är kvar. Spara en matsked till dressingen, och smaksätt förslagsvis bordsvatten med resten. Kärna ur och tärna avocadon.
Vispa ihop dressingen.
Blanda allt försiktigt, och ställ kallt en stund.
Garnera med grönt. Eftersom maken tvärvägrar koriander fick det bli lite persilja i stället, men själv hade jag föredragit koriander.