lördag 25 februari 2012

Läcker förrättssallad med grapefrukt, mango, avocado och räkor



Och vad har vi för dag idag då? Jo, minsann, det är grapefruktens dag! Inte mig emot, jag älskar grapefrukt! Det hör också till nostalgimaten för min del. På missionsstationen i Kongo där jag växte upp började vi alltid dagen med färsk frukt, ofta just grapefrukt, men också ananas, papaya, avocado, banan, mango. Det var bara att gå och plocka det man ville ha av solmogen, färsk frukt. Vilken lyx!

I den här salladen har jag blandat både grapefrukt, mango och avocado, men mangon köper jag fryst, för det är nästan omöjligt att hitta så fin mango som jag vill ha den. Räkor passar jättebra ihop med frukten, och med en mild dressing därtill blir det en läcker liten sallad som är perfekt som förrätt eller närhelst man vill ha något gott.

Till två lite större portioner eller fyra förrättsportioner:

300 g räkor med skal - jag tog frysta, tinade
ca 180 g tärnad, fryst och tinad mango
1 grapefrukt
1 avocado

2 msk mandelolja eller riktigt fin, kallpressad rapsolja
1 msk grapefruktsaft
½ msk Kunglig Salladskrydda
vitlökssalt och lite svartpeppar från kvarn

koriander eller något annat grönt

Skala räkorna. Skala grapefrukten och ta ut hinnfria klyftor. Krama saften ur det som är kvar. Spara en matsked till dressingen, och smaksätt förslagsvis bordsvatten med resten. Kärna ur och tärna avocadon.
Vispa ihop dressingen.
Blanda allt försiktigt, och ställ kallt en stund.
Garnera med grönt. Eftersom maken tvärvägrar koriander fick det bli lite persilja i stället, men själv hade jag föredragit koriander.

 





fredag 24 februari 2012

Ännu en superfrukost med plommonquinoagröt och banan



Inför ett särskilt prövosam dag med många timmar tills jag skulle få äta, med besök på Käkkirurgen och en mindre operation på agendan, laddade jag med en extra rejäl frukost. Det blev quinoagröt med plommonsmak, och banan och smörgås därtill. Quinoan är i sig själv närmast smaklös, med en aning bitterhet i sig, och behöver lite hjälp på traven och sällskap av annat för att bli god. Jag tyckte den här gröten blev riktigt njutbar! Mackan till var av mitt innehållsrika, nyaste formbröd, med kravskinka, en driva ruccola och gurka som pålägg. Och ja, jag var så nervös att jag var tvungen att påminna mig själv om vad jag hette! Men både tandläkaren och jag överlevde. So far! Fast han är nog betydligt snyggare än vad jag är, jag ser fortfarande mest ut som en hamster med påssjuka!! Dessutom skimrar jag vackert i blågrönt, som en karta över Finlands inland ungefär!


6 torkade katrinplommon, ca 30 g
1 3/4 dl vatten
½ dl quinoaflingor
några korn salt

½ - 1 kravbanan (beroende på storlek), färsk sojamjölk eller annan valfri mjölk

Lägg plommonen i blöt över natten, med lock på.
På morgonen mixar du plommonen tillsammans med vattnet.
Koka upp plommonmassan, vispa ned quinoaflingorna och saltet, och koka på svag värme under lock 10 minuter. Rör om några gånger under tiden. Servera genast med banan och valfri mjölk.









torsdag 23 februari 2012

Återställarsmoothie med havremjölk och hallon



Tänk att vi fått en liten prinsessa till här i landet! Jättestort GRATTIS, Victoria och Daniel!!

Egentligen borde man väl en dag som denna fira med prinsesstårta, men här går livet fortfarande i det flytande tecknet! I förrgår gjorde jag som jag tidigare nämnt en mindre käkoperation, och efter det är man inte så pigg på att ge sig i kast med något svårtuggat. Den här smoothien har varit min räddning i nöden! Först använde jag de frysta hallonen som ispåse på kinden, och när de tinat passerade jag dem, silade bort kärnorna och förvandlade dem till smoothie! Smart va?

Hallonpurén förvarar jag separat i kylen, och gör smoothies vartefter. I morgon får jag börja äta vanlig mat igen. Då ni!!!!

Till en svalkande och läkande smoothie behövs:

1 dl hallonpuré - silad utan kärnor
2 dl havremjölk, 1,5 %
1 msk bananpulver - alternativt ½ liten Kravbanan om du inte har bananpulver hemma
1 msk mandelolja
½ tsk vaniljpulver

Vispa/mixa ihop allt och häll upp i ett stort glas.

PS När hallonpåsen var uttjänt fick det bli en påse med fryst broccoli som fick tjänstgöra som ispåse! Ljummen broccolisoppa är inte heller fel för tuggsvaga! Ungefär det här receptet, men med fryst, tinad broccoli alltså. DS





onsdag 22 februari 2012

Njut av tulpaner!




Tulpanens dag har visserligen redan passerat med råge - den infaller i januari - men idag får ni i alla fall nöja er med en tulpanbukett från min sida. Jag är nämligen småkvaddad - för att inte säga totalkvaddad -  efter en mindre käkoperation igår. Med sju stygn i munnen och en ispåse på kinden är man inte så upplagd för kulinariska upptåg i köket! Dessutom ser jag ut som om jag gått en match mot Åsa Sandell!! Födointaget består mest av Alvedon och kalla smoothies. Ingen matlagning idag i alla fall!

Välj gärna miljöcertifierade tulpaner från Alverbäcks, som klimatkompenserar för sina utsläpp.





tisdag 21 februari 2012

Glutenfria kikärtspannkakor - med banansmak om man har lust



Hur ska jag nu lösa det här? Idag är det ju både fettisdagen och Internationella pannkakans dag! Pannkakans dag infaller alltid den 21 februari, medan fettisdagen varierar beroende på när i almanackan påsken infaller. Så jag väljer helt enkelt pannkakan, och hänvisar till fettisdagsbullarna/semlorna som jag bakade förra året.

Både gluten- och mjölkfria är de här kikärtspannkakorna, som kan ätas med både söta och salta tillbehör. Extra proteinrika blir pannkakorna av kikärtsmjölet. Om du använder dem som crepes med salta tillbehör utesluter du bara bananpulvret (som jag köpt på Immun). Jag har t ex fyllt pannkakorna med svamp, purjo- och kycklingröra och gratinerat med lite ost. Den här gången åt jag mina pannkakor med mjukrörd Sour Supreme av soja, och blåbärssylt från Syltkrukan som jag köpte på distingsmarknaden för några veckor sedan. Mumsigt värre lovar jag!

2 1/4 dl kikärtsmjöl
1 tsk malda psylliumfröskal
2 krm salt
1 msk bananpulver - hoppa över om du vill ha neutral smak på pannkakorna
3 ägg
5 dl valfri mjölk - jag tog neutral rismjölk
matfett till stekning - jag stekte mina i kokosolja

Blanda ihop mjöl, psyllium (eller husk, det är samma sak), salt och fruktpulver, och vispa i hälften av mjölken. Tillätt äggen, och därefter resterande mjölk.
Vispa till en slät, klumpfri smet, och låt svälla i rumstemperatur ca en timme.







Hetta upp valfritt matfett, och grädda tunna pannkakor. Konsten att grädda pannkakor handlar förstås om en bra pannkakssmet, men också om en bra panna, en bra stekspade, och att inte vända pannkakan för tidigt. Med lite drygt ½ dl smet per pannkaka fick jag ut 12 stycken lite mindre pannkakor på den här satsen. Och jag kvaddade inte en enda en vilket måste betraktas som ett rekord!








måndag 20 februari 2012

Moderiktigt orange vegogryta med kokosgrädde, ingefära och curry



Orange är vårens modefärg, har ni märkt det? I varenda klädbutik och på varenda klädställning trängs plagg i alla upptänkliga nyanser av orange, och även när det gäller heminredning är modefrgen orange. Tyvärr klär jag inte alls i färgen. Jag ser ut som en bleksiktig, övervintrad palsternacka om jag dristar mig till att drapera mig i något orange! Däremot mumsar jag mer än gärna i mig allt i matväg som lyser orange, pumpa, sötpotatis, nypon, morötter, persikor, aprikoser, mango, havtorn, apelsiner,  paprika - både för att det är gott och för att det signalerar att här finns det knökafullt med nyttigheter som kroppen mår bra av. Vitaminer, mineraler, flavonoider och karotenoider t ex. Läs mer här om du har lust.

Här har jag gjort en moderiktigt, lysande orange vegogryta och dessutom kryddat den med orangegul curry och lika knalligt lantbuljongpulver. Jag serverade råris till, men det går förstås bra med quinoa eller couscous/bulgur för den som tål gluten. Smaklig vegetarisk måndag go´vänner!


550 g butternutpumpa - ca 460 g skalad och urkärnad vikt
220 g sötpotatis - ca 200 g skalad vikt
320 g morötter - ca 280 g skalad  vikt
270 g orange paprika - ca 210 g urkärnad vikt
3 vitlöksklyftor
ca 35 g kokosolja
1 msk curry
2 msk lantbuljongpulver
1 dl vatten
1 förpackning kokosgrädde, 250 ml
1 msk färsk ingefärssaft
(1 tsk röd currypasta) - uteslut om du vill ha mildare smak
ev redning

Till servering: rostade, saltade cashewnötter som bidrar med både bra fettsyror, protein och viktiga mineraler

Skala, ansa och tärna grönsakerna. Skala och flisa vitlöken.
Smält kokosoljan i en rymlig gryta tillsammans med curry och vitlök. Låt fräsa någon minut under omrörning.
Tillsätt grönsakerna, och fräs runt under omrörning några minuter, så att allt blir lätt rostat.
Tillsätt vatten, kokosgrädde, lantbuljongpulver, ev currypasta och ingefärssaft, och låt småkoka under lock tills grönsakerna känns mjuka, 12 - 15 minuter.
Smaka av och tillsätt ev mer kryddor efter smak. Red av om du tycker såsen är för tunn.
Servera med önskat tillbehör.





 Vitlöken är förvisso lika bleksiktig som jag, men får hänga med ändå, för smakens och nyttans skull!




Ingefärssaft får du genom att riva en skalad, riktigt färsk och fast ingefärsbit, och sedan med ren hand krama ur saften. Då får du smaken, men slipper trådarna som lätt kan bli kvar om man tillsätter den hackad.