måndag 23 januari 2012

Ljummen vegosallad med belugalinser, grönsaker, soltorkade tomater och frasigt mandelpanerad Tofu



Måndag igen, tänk vad tiden går fort i alla fall! Måndag betyder förstås vegetarisk igen här på bloggen, och idag får det bli en härlig och innehållsrik, ljummen sallad med belugalinser och grönsaker, toppad med soltorkade körsbärstomater och frasstekt, mandelpanerad tofu.

Belugalinser kallas ibland p g a sitt utseende för kaviarlinser eller linsernas ryska kaviar, och är liksom sina andra linssläktingar fulla med bra proteiner, nyttiga mineraler och en hel del annat smått och gott. De behöver inte blötläggas innan tillagning, och är praktiska på det viset. Belugalinser finns av flera olika märken, bl a Biofood, Risenta och Renée Voltaire. Mina kom från Biofood.

Tofu är ju tillverkat av sojabönor, och om du inte tål det, men tål mjölkprodukter kan du byta till Halloumi i stället.
Observera att pestokryddan innehåller parmesanpulver, så om du är vegan väljer du någon annan kryddblandning.

Om du har svårt att upptäcka morötterna på bilden beror det på att de antagit skyddsfärg! Jag gjorde det korkade misstaget att koka dem tillsammans med linserna, vilket gjorde att de blev fula i färgen. Gör i stället enligt beskrivningen nedan så blir färgen aptitligare.

Det här behövs för fyra personer

3 dl belugalinser
knappt 6 dl vatten + en vegetarisk buljongtärning
2 medelstora morötter
1 paket sugar snaps
ca 300 g broccolibuketter
ca 1 dl soltorkade körsbärstomater i olja
1 paket naturell Tofu, 270 g
1 dl mandelmjöl eller mandelpulver
1 msk Pestokrydda - eller annan valfri kryddblandning
rapsolja till stekning

Skölj linserna noggrant några gånger i ljummet vatten, så att ev skalrester och annat skräp försvinner.
Koka linserna tillsammans med vatten och buljongtärning, på svag värme under lock, ca 20 - 25 minuter.
Förbered under tiden grönsakerna. Skala och tärna morötterna, ansa broccolin. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, först morötterna ca 5 - 8 minuter, lägg därefter i broccolin och koka ytterligare 4 - 5 minuter, och sist sugar snapsen, som bara behöver ett hastigt uppkok. Häll av vattnet.
Tärna tofun. Blanda mandelmjöl och krydda i en plastpåse, och lägg i tofutärningarna och skaka runt så de blir panerade runtomkring. .
Stek tofutärningarna frasiga och gyllenbruna i rapsolja.
Lägg upp linserna på tallriken, blanda ned grönsakerna och de soltorkade tomaterna, och toppa med den nystekta tofun. Ringla ev lite olja från tomaterna över.
Servera genast.
Avsluta gärna måltiden med en saftig och C-vitaminstinn apelsin, vilket gör det lättare för kroppen att tillgodogöra sig järnet i linserna.









söndag 22 januari 2012

Jag växte upp i ett moln av kvicksilver och DDT

Förkylningsbacillerna verkar vara i topptrim den här vintern! Och det har väl knappast undgått någon att de allihop har bestämt sig för att hemsöka mig! November, december och januari har varit en lång räcka av feberfrossa, snuva och ihållande, skrällande hosta. Äntligen börjar det ge med sig!

Jag brukar skylla mitt skraltiga immunförsvar på det faktum att jag är uppvuxen i ett moln av DDT och kvicksilverångor! Jag bodde mina första 14 år i livet (förutom kortare besök i "hemlandet" Sverige) på små missionsstationer strax söder om ekvatorn i dåvarande Belgiska Congo. Det var på många sätt en väldigt sund tillvaro och ett nyttigt kosthåll med massor av färsk frukt och grönsaker dagligen. Däremot hade man på den tiden noll koll på vådan av att exponera sig för miljögifter. Det gällde att skydda sig mot andra farsoter i stället, malaria och sömnsjuka t ex. Så för att hålla de surrande malariamyggen och de ihärdiga tse-tseflugorna på avstånd sprutade man DDT ur någon slags pumpmanick. Direkt över matbordet!!! Och runtomkring myggnäten vid sängen!!! Förresten  fick jag malaria i alla fall!

En period när jag var i 10-årsåldern hade jag en liten chimpans som husdjur. Jag älskade honom högt och rent, och han satt ofta på min fot med armarna omslingrade om mina ben när jag traskade runt eller lekte. Tyvärr smittade han mig med envisa loppor som det var svårt att bli av med. Behandlingen? Jag fick klä av mig naken, och pappa sprutade hela mig med DDT!!

Pappa var - förutom pastor och missionär -  också tandläkare, och det enda lagningsmaterial som fanns att tillgå på den tiden var amalgam. Ibland fick jag hjälpa pappa att rulla de små amalgamfyllningarna, och ibland när det var något extra klurigt som skulle lagas och pappa var tvungen att koncentrera sig till hundra procent, fick jag hjälpa till att trampa borren. Just det, TRAMPA!! Det fanns ingen elektricitet, vad trodde ni? Så där stod jag och trampade frenetiskt och koncentrerat för att hålla takten, och ni kan ju föreställa er alla kvicksilverångor som svepte omkring både mitt eget unga, blonda huvud och pappas mer grånade hjässa! Var allt "spill" gjordes av har jag ingen aning om. Sugar, skyddshandskar, munskydd och engångsmaterial? Glöm det! Det existerade överhuvudtaget inte. Men pappa var trots de primitiva förutsättningarna otroligt skicklig, och fick ofta beröm för de arbeten han utfört när hans missionärskollegor, tillika patienter, kom hem till Sverige igen efter några år, och uppsökte tandläkare här.

"Mottagningen" höll till på verandan (som synes på bilden) så lite frisk luft cirkulerade väl tursamt nog omkring oss i alla fall.

Inte konstigt om man får sviter av en sån uppväxt, eller hur? Ibland tänker jag att jag kanske borde klassas som riskavfall den dagen det blir aktuellt med slutförvaring! Hursomhelst brukar jag skylla mina allergier och alla de infektioner som ibland drabbar mig på alla gifter under min uppväxt. Men det kunde vara värre! Periodvis är jag riktigt pigg och nyter, vilket jag åtminstone till en del tillskriver den nyttiga, antioxidantspäckade mat som jag försöker laga och äta. Hoppas du gillar den också - även om du är lyckligt befriad både från kvicksilver, DDT, malaria och sömnsjuka!

I morgon blir det - med Mary Poppins ord -  superoptimoptisktopsiskpangfenomenaliskt nyttig vegomat igen!
Vi ses väl då?

lördag 21 januari 2012

Lyxig lördagspasta med kalkon, kräftstjärtar, purolök och broccoli



Riktigt lördagsfestlig blir den här krämigt goda pastapannan med både kalkon och kräftstjärtar. Har du inga allergibekymmer kan du använda vanlig grädde, men det går också utmärkt med någon alternativ grädde. Jag använde den här gången 13%-ig havregrädde. Glutenfri pasta blev det förstås här i huset, men är du inte allergisk tar du givetvis vanlig.


4 portioner pasta av fusillityp - glutenfri eller vanlig
200 g broccolibuketter

400 g kalkonbröstfilé
salt och svartpeppar från kvarn
200 g purjolök
1 vitlöksklyfta
125 g färska miniplommontomater eller körsbärstomater
1 förpackning havregrädde - eller vanlig grädde eller annan alternativ grädde
1 msk Knektgårdens kryddmix - som jag inte kan leva utan
1 ask inlagda kräftstjärtar
smör/olja, ghi till stekning

riven ost, gärna parmesan eller pecorino

Ansa broccolin. Strimla och skölj purjon. Skär kalkonen i mindre bitar/strimlor. Skölj och halvera tomaterna.
Skala och flisa vitlöken. Låt kräftstjärtarna rinna av i sil.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, och när det är ca 4 minuter kvar av den beräknade koktiden lägger du också i broccolin. Häll av vattnet när det är klart.
Hetta upp matfettet, och fräs kalkonstrimlorna gyllenbruna runtom.
Fräs också vitlöken och purjon lätt.
Lägg ihop med kalkonen, och häll på grädden. Lägg också i tomaterna och kryddan. Koka ihop några minuter under lock - koktiden beror lite på hur smått du skurit kalkonen. Lägg slutligen i kräftstjärtarna och vänd ned pastan/broccolin. Blanda om alltsammans.
Servera med riven ost.









fredag 20 januari 2012

Jag har fått en award - min allra första!



Kan ni tänka er! Jag har fått mitt livs första bloggaward! Den fick jag av fina fru C, eller Anna som hon egentligen heter, som bloggar om en hälsosam livsstil både när det gäller mat, hudvård, hushållsprodukter, kläder och livet i största allmänhet. Är man intresserad av ekologi och hållbar livsstil ska man definitivt hänga med Anna, som bl a testar massor med olika produkter och ger sitt omdöme. Hon ingår också i Saltå Kvarns smakråd, ger kurser i Raw Food, har gett ut en barnkokbok och mycket mer. Stort tack för awarden Anna! Jag blev jätteglad för den!

Till Awarden hör en uppgift. Liebster är ett tyskt ord som betyder ”käraste” och utnämningen ges endast till bloggar med färre än 200 följare/prenumeranter. När man får utmärkelsen ska man göra följande:
Tacka den som gett dej utmärkelsen och länka.
Skriv ner de 5 bloggar man vill lämna awarden vidare till och låta dom veta det genom att lämna en kommentar hos dem.
Till sist hoppas man att dom utvalda vill lämna utmärkelsen vidare…

Det är inte alldeles lätt att välja ut de fem bloggare som jag vill skicka awarden vidare till. Det finns många som förtjänar den, och många har redan fått den. Efter lite funderande blev det följande.

Therése är en "glutenkollega" som bloggar på Glutenresan. Therése har börjat ett "nytt" ännu mer hälsosamt liv i år, och förtjänar att bli peppad och uppmuntrad i det. Fortsatt lycka till Therése!

Sofie bloggar på EKO-kosmetika om naturlig hudvård och make-up. Eftersom huden - som är vårt största organ - äter det vi smörjer in den med tycker jag att det är jätteviktigt att tänka på vad vi faktiskt stoppar i sminkväskan och ställer i badrumsskåpen. Sofie vurmar för naturliga alternativ, och därför får hon awarden - även om hon inte ger tips på den mat vi stoppar i munnen. Men det finns det så många andra som gör!

Vegofamiljen tipsar om bra vegetarisk mat, oftast ekologisk. Ibland går det - av olika anledningar - ett tag mellan uppdateringarna, men då blir det desto bättre. Det är inte alltid så lätt att få tillvaron att gå ihop med jobb, familjeliv och bloggande. Jag är ju inte helvegetarian, men äter väldigt gärna vegetariskt, och läser gärna era tips på god vegetarisk mat, så fortsätt med det! Tankar om miljö och hälsofrågor får också plats emellanåt. 

Anna är dietist och bloggar på Annas Gröna Kök om vegomat - huvudsakligen - miljö och hållbar livsstil. Hon är en för mig ganska ny bekantskap, som jag kikar in hos ibland. Frestar med härliga vegetariska recept. Fortsätt med det, Anna!

En blogg som är lite annorlunda, men som jag ändå gärna vill ge en award till är Kyrkkaffebloggen. Den sköts av Anna, som är redaktör på Libris, och som gett ut flera uppmärksammade böcker, bl a om att ta tillvara rester (Fester med Rester). I bloggen blandas recept, stick- och virkbeskrivningar, boktips och allt möjligt smått och gott, men genomgående är omsorgen om vår jord och varandra, och vikten av att engagera sig och bry sig - också i det lilla.

Sådär, det var min lista. Hoppas ni vill skicka utmärkelserna vidare till några som ni tycker förtjänar den.


  

Ännu ett glutenfritt favoritbröd - med chiamjöl, kikärtsmjöl, bär och surdegspulver



Jag är beredd att utfärda favoritvarning på det här brödet också! Jag ville variera mitt tidigare favoritbröd, som jag bakat åtskilliga gånger vid det här laget, och bytte ut och ändrade lite i receptet. Canihua är en ört från Sydamerika, och fröet är pyttelitet och ytterst oansenligt till utseendet, men man ska inte låta sig luras! Det innehåller massor med bra proteiner, vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror, och gör alltså brödet ännu ett snäpp mer näringstätt. Samma sak gäller för chiamjölet, som jag den här gången hade köpt från Bravara. Mer om chia kan du lära dig här. Kikärtsmjölet tillsatte jag för att bidra med lite mer protein. Yaconsirap är mumsmums för magen, och mer om det kan du läsa här. Brödet blev precis som sin anmoder saftigt, gott och lättskivat. Med en skiva ost eller annat pålägg är det perfekt till frukost eller förmiddagsfika, och ger både mättnad och energi.

Observera att degen är kladdig och ska bearbetas länge, så du behöver en matberedare till hjälp för att göra jobbet. Om inte behöver du både rejält med armkraft och uthållighet! Om du inte har någon matberedare, och om du inte är en gladiator med en ängels tålamod, rekommenderar jag å det varmaste ett inköp med det snaraste. Det lönar sig verkligen i längden!

Så här gjorde jag.

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader
½ dl avocadoolja - rapsolja eller kokosolja fungerar också
½ dl yaconsirap - agavesirap eller flytande honung fungerar också
2 msk nyponmjöl
1 dl canihuafrön
1 dl solroskärnor
1 dl chiamjöl
1 dl kikärtsmjöl
1 dl gula russin
1 dl torkade körsbär
3 dl mörkt bovetemjöl
3 dl rårismjöl
1½ msk malda psylliumfrön
3 msk surdegspulver
1 tsk salt

Smula jästen i degbunken, och lös den i det ljumma vattnet.
Tillsätt olja, sirap, nyponpulver, frön, kärnor, chiamjöl, kikärtsmjöl och den torkade frukten, och kör igång maskinen.
Blanda bovetemjöl, rårismjöl, psyllium, surdegspulver och salt, och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång.
Bearbeta degen på lågt varvtal minst 10 minuter, gärna några minuter längre.
Klicka i degen i en väl smord bakform på ca 1½ liter, och platta till ytan med mjölad eller oljad hand.
Täck över med bakduk, och låt jäsa en timme i rumstemperatur.
Grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme en timme. Ta brödet ur formen, och fortsätt grädda ytterligare en halvtimme.
Linda in väl i bakdukar, och låt brödet svalna på galler. Det är bra om du kan hålla dig från att skära i brödet tills det svalnat helt. Det kunde inte jag! Jag skar av ytterkanten , bredde lite smör på som fick smälta, och avnjöt till eftermiddagstéet.
Brödet håller sig färskt och saftigt några dagar i rumstemperatur, men frys gärna in skivorna och ta fram det som går åt vartefter.













torsdag 19 januari 2012

Hawaikryddad strömmingslåda med potatis- och morotsstomp



Plötsligt fick jag en alldeles obändig lust efter strömming, så jag stegade resolut till fiskdisken och köpte mig ett halvt kilo rensad strömming. Jag unnar mig lyxen av att slippa rensa den själv, det är jag inget vidare bra på. Jag kryddade den lite annorlunda än jag vanligtvis brukar göra, och det blev väldigt gott. Med ett morotssmakande potatisstomp till blev det en vardagsmiddag med festsmak. Lättlagad och med få ingredienser är rätten dessutom, man behöver inte alltid ha en ingredienslista på två helsidor för att det ska bli gott!

500 g rensad strömming
Dijonsenap - ca ½ dl
salt och peppar från kvarn
2 dl valfri grädde - jag tog laktosfri vispgrädde
1½ msk Hawaikrydda från The Spice Tree
ca 2 msk ströbröd - glutenfritt för mig
smör/margarin till formen

600 g skalad potatis
300 g skalade morötter
2 vitlöksklyftor
buljongpulver
1 msk smör/margarin
ev några msk grädde


Torka strömmingen och klipp bort ryggfenorna.
Lägg ut på en skärbräda och salta och peppra försiktigt.
Bred ut senap på strömmingsfiléerna, och vik ihop dem. Lägg i en smord eldfast form.
Vispa grädden lätt tillsammans med kryddan, och bred ut på och runtom strömmingen.
Strö över ströbröd.
Grädda i 225 graders ugnsvärme ca 20 minuter tills rätten fått fin fär och strömmingen känns genomstekt.

Tärna potatis och morot, och koka den mjuk tillsammans med vitlöken, i vatten med lite buljongpulver.
Häll av vattnet (spara det gärna till soppkok senare), och stöt till ett grovt mos. Rör ned smör/margarin och ev grädde.
Servera strömmingen med stompet och någon sallad eller annan grönsak.







onsdag 18 januari 2012

Liten glutenbakskola och genomgång av olika glutenfria mjölsorter och bakingredienser

Eftersom jag den senaste tiden har fått en del förfrågningar på mailen angående olika glutenfria mjölsorter har jag tänkt att jag skulle göra en sammanställning av olika slags mjöl och flingor som kan vara användbara när man bakar glutenfritt. Det innebär inte att du behöver ha alla sorter hemma. Man klarar sig bra med några stycken, men ibland kan det vara roligt att variera för att få olika smak och konsistens på sitt bröd.

Rent smakmässigt skiljer sig mjölsorterna en del från varandra. Amaranthmjöl och quinoamjöl t ex kan kännas lite bittert i smaken, och behöver blandas upp med något annat mjöl, och gärna någon sötma som honung eller agavesirap. Kokosmjölet har en tydlig smak av kokos, havremjölet smakar havre, och mandelmjölet smakar förstås mandel. Rårismjölet är neutralt och "rent" i smaken, så det använder jag ofta, på egen hand eller i olika blandningar.

Eftersom det är glutentrådarna som "binder ihop" brödet och håller ihop det så att det kan jäsa bra åt alla håll och kanter, är det nästan alltid svårare att få ett glutenfritt bröd sådär luftigt och högt som ett vanligt bröd. Ett sätt att hjälpa det på traven är att tillsätta malda psylliumfrön, malda linfrön eller chiamjöl som har förmåga att binda vätska, samt att arbeta degen länge i maskin. Ibland tar jag både jäst och bikarbonat eller bakpulver i degen och då brukar brödet jäsa bättre. Sen handlar det - som alltid -  om att pröva sig fram till vad som fungerar.

Många av produkterna hittar du numera i vanliga välsorterade livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer, men också på nätet ex vis hos Råvarubutiken, LCHF-butiken, Veganlife, Immun, Goodstore, Plushälsa , Bravara, Glitne m fl. Bra märken är i mitt tycke Biofood, Risenta, Spielberger, Urtekram och Kung Markatta.

Bilderna får bli ett axplock av olika mjöl/flingsorter, jag kan inte ta med alla.

Bovete - finns som hela gryn, krossade gryn, flingor, "puffar", mannagryn, och ljust och mörkt mjöl.
Råris - finns förutom som hela riskorn även som flingor och mjöl. Flera olika märken, bla Urtekram, Biofood, Spielberger, Govinda, Rosenfellner.
Ris - finns förutom som hela riskorn även som mjöl.
Quinoa - finns som hela gryn, flingor, mjöl - och även puffade att användas till mysli.
Amaranth - finns som hela frön, flingor, mjöl - och puffade till mysli. Näringsrik ört, släkt med quinoa.
Majs - hela korn, krossade korn (polenta), mjöl. samt Maizenaredning - som förutom till redning också kan användas i bakverk
Teff - ljust och mörkt mjöl. Även som flingor. Nordafrikansk, näringsrik ört. Finns bl a i Jyttemjölsserien samt av märkena Biofood och Govinda..
Soja - finns hela, torkade, färdigkokta på burk eller tetra, som flingor och som mjöl.
Hirs - finns som hela korn, flingor, mannagryn och mjöl - både i ljus och mörk variant.
Havre - hela korn, flingor, mjöl. Finns även rostat, s k skrädmjöl. För glutenintoleranta är det bäst att använda Sempers Ren havre, Friends of Adams glutenfria havregryn elller Urtekrams havreflingor som är garanterat glutenfria. Mjöl av märkena Carlshamn, Reco Market eller Provena.
Chia - finns som hela frön och "finkrossat" mjöl, både mörkt och ljust. Otroligt näringsrikt, och har förmåga att binda vätska och förbättra konsistensen på brödet. Tillsätts i mindre mängder, ca ½ - 1 dl/brödsat om 5 dl vätska.
Hampa - finns som hela oskalade frön, skalade frön och mjöl. Innehåller mycket Omega-fettsyror.
Nypon - mjöl antingen av nyponskal eller av hela nyponet. Tillsätts i liten mängd, ca 1 - 2 msk för att öka hållbarheten på brödet bl a.
Kokos - riven som flingor och som mjöl.
Kikärtor - hela, torkade kikärtor, kokta på burk eller tetra, samt som mjöl.
Lupin - är en baljväxt och finns som mjöl. Används mycket i Sydeuropa.
Psyllium - hela frön eller malt som mjöl. Vanliga märken är Lindroos Fiber Husk, Urtekrams malda psyllium samt Risenta.
Canihua - finns som hela frön. Är en mycket näringsrik ört (mineraler och Omega-fettsyror) från Sydamerika.
Durra - ett glutenfritt sädesslag som används flitigt i Afrika och Asien. Mjölet har tagits fram av
Friends of Adam - som är ett glutenfritt bageri med säte i Stockholm.
Kastanj - finns torkade, inlagda och som puré på burk, samt som mjöl.
Mandel - finns oskalad, skalad, hackad, som spån, som mjöl och som pulver (siktat mandelmjöl).
Hasselnötter - finns oskalad, skalad, hackad och som mjöl.
Sesam - finns oskalade, skalade och som mjöl.
Tapioca - finns som gryn och som mjöl. Liknar potatismjöl i konsistensen och kommer från en rot.
Glutenfritt surdegspulver - tillverkat av bovete och råris bl a
Pofiber - tillverkat av potatisfibrer, och gör att brödet blir mer fiberrikt, saftigt och hållbart. Vanligt Potatismjöl kan också användas i glutenfri bakning.
Fibrex - tillverkat av sockerbetsfibrer/rörsockerfibrer, och har samma inverkan på brödet som Pofiber. Finns av flera olika märken.
Linfrön - hela, krossade eller som mjöl. Bra i glutenfria bröd eftersom det ihop med värtska bildar ett gelé som gör att brödet håller ihop bättre. Innehåller också mycket bra fettsyror.
Xantangummi - ett ganska nytt hjälpmedel som fungerar som ett bindemedel. Läs mer i det här inlägget.

Förutom dessa brukar jag också använda mig av de olika Jyttemjölsblandningarna. Det finns en uppsjö av olika glutenfria mjölmixer, men jag brukar inte använda mig av dem. Många av dem är baserade på vetestärkelse som jag helst undviker, och de flesta innehåller också en hel del onödiga tillsatser. Dessutom innehåller de minimalt med näring. Alternativen ovan är i stället fullproppade med allt möjligt nyttigt, som fibrer, mineraler, vitaminer, spårämnen, Omega 3-fettsyror m m.

Här är exempel på några olika glutenfria bröd där jag använt lite olika mjölsorter. Favoritbröd med chiamjöl och gojibär, surdegsformbröd med frukt och nötter, supernyttigt frukostbröd, mandelchokladkaka med svarta bönor, och knapriga havrekakor.

Lycka till med bakningen och hör gärna av dig om du undrar över något!