söndag 1 november 2015

Ljuvlig äppeldricka med smak av vanilj, kanel och pomerans



I år har vi inte haft lika stor tur med äppelskörden som förra året. Mycket äpplen har det förvisso blivit, men de flesta har varit maskangripna, och det har gått åt mängder av äpplen för att få till en äppelkaka eller en kräm. Några av våra vinteräppelträd har dock klarat sig lite bättre, och det blev faktiskt en liten utflykt till Äppelfabriken i söndags för mustning även i år. Nyligen gjorde jag också den här vaniljsmakande äppeldrickan, som är lika god rykande varm som kall med några isbitar i.

Den här satsen är inte så stor, och eftersom drickan varken innehåller konserveringsmedel eller särskilt mycket socker har den begränsad hållbarhet. Vill du dubbla satsen föreslår jag att du fryser in den och tar fram vartefter.

Äppeldrickan är fantastiskt god som ett alkoholfritt alternativ till glögg så småningom när det drar ihop sig till glöggkalas. Vi premiärdrack den till ugnsrostade nötter.

1½ kg fasta aromatiska äpplen med bra syra - vikten avser färdigskurna och ansade äpplen
1½ liter vatten
2 vaniljstänger
3 kanelstänger
1 stor bit torkat pomeransskal

1½ - 2 dl råsocker

Skär äpplena i grova bitar. Skal och kärnhus kan vara kvar, ta bara bort skaft och eventuellt fula fläckar.
Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, snittade och urskrapade vaniljstänger, pomeransskal och kanelstänger.
Låt koka upp och koka under lock på medelvärme tills äpplena mosat sig. Jag kokade mina ungefär en halvtimme.
Låt massan rinna av i silduk ungefär en halvtimme. Blir ca 1,3 - 1,4  liter.
Häll tillbaka i den urdiskade kastrullen, Tillsätt sockret, och låt koka upp under omrörning så att det smälter. Anpassa sockermängden efter äpplenas sötma. Jag tog lite drygt 1½ dl och tyckte det kändes lagom. Skumma om det behövs. Koka inte mer än nödvändigt, bara så att sockret löser sig.
Låt svalna och häll upp på rena flaskor. Förvara i kyl tills det är dags att avnjuta härligheten.
Späd efter eget tycke. Jag tog dricka och vatten ungefär i proportionerna 60/40.

Bjud gärna drickan tillsammans med mina ljuvliga ugnsrostade nötter eller varför inte mina goda snackssnurror.

En skön söndag och en fortsatt fin Allhelgonahelg önskar jag er alla!

2 kommentarer:

  1. Jag kan känna doften, mmm så gott! Hälsningar från Amsterdam!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Ja, den blev uppskattad, riktigt god! Amsterdam?? Är du tillbaka där? Kram!

      Radera