tisdag 17 november 2015

Lättgjord glutenfri och mjölkfri äppelefterrätt med mandel, kokos och kokosmousseNi slipper inte undan gott folk! Ännu mer äpplen! Ett äpple om dagen håller doktorn borta sägs det. Theresia på Söta Saker hävdar till och med att en äppelpaj om dagen håller doktorn borta. Tja, vem vet! Hursomhelst är äpplen fulla med nyttigheter av alla de slag, och jag tror faktiskt att de gör gott för hälsan även i tillagad form. I alla fall om de får sällskap av en del andra nyttigheter. Och det får de i min äppelefterrätt.

Den senaste i raden av olika äppelkreationer är alltså en lättgjord och god efterrätt där äpplena får samsas med mandelspån, kokosflingor, kanel, honung och kokosmousse. Kokosmousse - eller kokossmör som det också kallas - är alltså malt av hela kokosnöten och innehåller inte bara den urpressade oljan. Den är fastare i konsistensen och helt ljuvlig att använda i olika bakverk och efterrätter. Här har jag alltså använt både kokosmousse och vanlig kallpressad kokosolja. Servera äppelefterrätten med någon alternativgrädde eller mjölkfri glass.

4 medelstora fasta äpplen med bra syra
½ msk kanel
2 msk flytande honung eller ljus agavesirap
1 dl mandelspån - 30 g
1 dl kokosflingor - 30 g
50 g kallpressad kokosolja
50 g kokosmousse (här eller i välsorterade butiker)

Skala, kärna ur och klyfta äpplena direkt ned i en smord form.
Strö över kanel och ringla över honung/agavesirap.
Blanda mandelspån och kokosflingor och strössla över.
Smält kokosolja tillsammans med kokosmousse i vattenbad och häll över, så jämnt som möjligt så att alla äpplen får lite på sig.
In i ugnen på 200 grader ca 25 - 30 minuter. Mums, mums!
4 kommentarer:

 1. Kokosmousse är så gott, också att äta rakt ur burken :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller verkligen med! Farligt gott nästan! Jag brukar ta mig en extra sked när jag håller på att laga något med moussen. Kram till dig också!

   Radera
 2. Kokosmousse har vi aldrig sett tidigare, spännande med nyheter! Och äpplen, nej vi tröttnar aldrig:)
  Kramar på dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen! Då måste ni bara pröva! Moussen är otroligt god och användbar i både godis och bakverk. Enda nackdelen är att den är lite för dyr!! Kram till er också!

   Radera