måndag 30 november 2015

Gluten- och mjölkfria syltknappar - utan ägg, soja, mandel och nötter



Har du börjat julbaka än? Tänker du överhuvudtaget baka till jul? Om du har följt alla råd i olika tidningar (som haft julbilagor i flera månader redan!) så har du kanske redan frysen full av både saffransbröd, mjuka kakor, pepparkakor och andra småkakor. Själv tycker jag det förtar lite av det speciella med julen om man håller på och förbereder alltför långt innan. För mig börjar startsträckan mot jul första advent, absolut inte förr.

Jag tänker göra några favoriter, men alls inget överdåd med massor av olika sorter. Det räcker bra med några olika varianter. De här små godingarna tänker jag i alla fall ha på fikabordet. De är fria från både gluten, mjölkprotein, sojaprotein, mandel, nötter och ägg, och borde därför passa de allra flesta.

Jag gjorde ju redan tidigare i år en sorts glutenfria hallongrottor till vårt berömda kakalas här i Rasbo. Men eftersom lille R:s mamma fått veta att lille R inte tål mjölkprotein och att hon därför måste undvika allt vad mjölkprodukter heter för att kunna fortsätt amma, så gjorde jag även en helt mjölkfri variant till henne och andra som befinner sig i liknande situation och måste undvika mjölkprotein. Kakorna blev lyckade, så här kommer receptet. Jag gjorde dem lite större än mina andra hallongrottor, och hoppade också över att lägga dem i pappersformar. Det gick alldeles utmärkt att lägga dem direkt på bakpapprad plåt.

Om du tål ägg är det jättegott att variera, och i stället för vanlig sylt fylla kakorna med apelsincurd, citroncurd eller annan curd, den här till exempel. Om du behöver avstå mjölk är det då också viktigt att kolla så att köpecurden verkligen är mjölkfri.

1 dl rismjöl
1 dl lite grövre potatismjöl - från Recomarket, men borde gå med vanligt också
½ dl ljust rårörssocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 krm xantangummi
80 g kallpressad kokosolja

valfri fast sylt av hallon, jordgubb, svartvinbär, blåbär, hjortron eller något annat

Blanda de båda mjölsorterna, socker, vaniljsocker, bakpulver och xantangummi i matberedaren och mixa ihop helt hastigt, bara några sekunder.
Tillsätt kokosoljan och mixa ihop till en boll. Ha gärna kokosoljan en stund i kylen innan så den blir fastare.
Låt degen vila i kylen en halvtimme eller lite mer och ta sedan upp den på bakbordet och arbeta igenom den.
Dela i 20 bitar, som du rullar till bollar och sedan plattar ut lite grann.
Lägg på bakpapprad plåt och gör en fördjupning i varje kaka. Jag använde skaftet på en honungssnurra.
Fyll sylt eller curd i en spritspåse och fyll fördjupningarna med den.
Grädda i 175 grader ett snäpp nedanför mitten ca 14 - 15 minuter.
För över hela bakpappret med kakorna på ett galler och låt svalna.

De kommande veckorna ska jag försöka växla upp lite på bloggen, och dela med mig av lite fler recept än vanligt, både vanlig mat, lite favoritkakor och julgodis. Mycket saffran, vanilj och kanel blir det! En liten tävling blir det också, så häng på vetja! Men ta det lugnt, lova mig det! Gör absolut inte mer än du vill och orkar. Advent ska vara frid och glädje, inte stress!

2 kommentarer:

  1. Mums vad goda de ser ut!
    Vad kan man använda istället för xantangummi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara! Tack för att du tittade in! Kakorna blev faktiskt goda, och vann gillande hos övriga på adventsfikat igår. Jag skulle föreslå 1- 1½ tsk husk som ett alternativ. Eftersom kakorna inte innehåller något ägg behövs det något som binder ihop. Lycka till!

      Radera