fredag 2 oktober 2015

Goda naturligt glutenfria kanelbullar - kanske att bli lycklig av



Kan man verkligen köpa sig lycka i form av några kanelbullar?? Nja, jag ställer mig nog tveksam till det, även om vissa försöker få oss att tro det. Lycka handlar nog om något annat. Däremot kan en god kanelbulle definitivt bidra till en stunds njutning, och det är inte heller att förakta.

Alldeles snart är det kanelbullens dag, den 4 oktober närmare bestämt, och naturligtvis ska även vi som är glutenintoleranta få chansen att njuta av riktigt goda kanelbullar. Fattas bara! Det finns massor av olika recept på olika bloggar och i glutenfritidningar och böcker, men det här är min senaste variant, som fick klart godkänt både av mig själv och min provsmakare nummer ett, nämligen maken. Och han är kräsen kan jag tala om, en riktig kanelbullekonnässör! Bullarna blev mjuka och saftiga och inte alls torra som en del glutenfria bullar ibland kan bli.

Varsågoda alltså! Baka på så du kan bjuda dig själv och dina vänner på en kanelbulle på söndag!

25 g färsk röd jäst - ½ paket
2,5 dl valfri mjölk - jag använde Åsens röda ohomogeniserade
½ dl ljust rårörssocker - mitt får extra smak av vanilj eftersom jag stoppar ned urskrapade stänger
2 tsk äkta vaniljsocker
1 krm salt
2 stora ägg
2 dl ljust bovetemjöl
2 dl rismjöl
1 dl potatismjöl - mitt lite grövre kommer från Recomarket
2 msk husk
½ tsk nystött kardemumma
90 g riktigt mjukt rumsvarmt smör

Fyllning:
100 g mjukt, rumsvarmt smör
½ dl ljust rårörssocker
2 tsk äkta vaniljsocker
2 msk kanel

ägg till pensling och mandelspån eller pärlsocker att strö över

Ljumma mjölken till knappt fingervärme, ca 34 - 35 grader, och lös jästen i mjölken.
Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och ägg och blanda i maskinen.
Blanda mjölsorterna med husk och kardemumma och tillsätt lite i taget av blandningen medan maskinen kör på lågt varvtal några minuter.
Klicka ned det mjuka smöret lite i taget och fortsätt arbeta degen riktigt väl ca 8 - 10 minuter.
Täck över med bakduk och låt jäsa en timme.
Smörj bakbordet med lite smör och ta upp degen på bakbordet. Gnid också in händerna med lite smör.
Arbeta igenom degen på bakbordet och kavla/platta ut till en tunn rektangel. Observera att degen är ganska lös, men det ska den vara. Med insmorda händer och lätt handlag lyckas du ändå.
Rör fyllningen mjuk och smidig och bred över. Rulla ihop som en rulltårta och dela i 20 - 25 bitar. Gnid också in kniven du skär med med lite smör så fastnar den inte lika lätt.
Lägg på bakpapprad plåt eller i formar och låt jäsa övertäckt ytterligare en 45 - 60 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån.
Grädda i 230 grader ca 8 - 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


2 kommentarer:

  1. De ser så mjuka och goda ut! Ha en fin fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Tycker själv att de blev goda och saftiga. Ha det bra!

      Radera