måndag 26 oktober 2015

Ljummen vegosallad med ugnsrostad pumpa och äpple, kokt durra och halloumiVisserligen är det visst potatisens egen dag idag, men någon potatis kommer det inte att serveras på bloggen idag. Det får bli en annan dag. Potatisdagar får det för övrigt gärna vara året runt för mig, för potatis är både gott, billigt och nyttigt ur många aspekter. I synnerhet om man som vi har egenodlad potatis som är fri från kemikalier och annat otäckstyg.

Nej, idag blir det pumpa här på bloggen, för snart stundar Halloween och pumpatider gott folk. Jag är inte så förtjust i att klä mig i skramlig spökutstyrsel och skrämma livet ur oskyldiga små barn, men däremot är jag väldigt förtjust i pumpa och lagar gärna både soppor, varmrätter och bakverk med pumpa. Pumpan är inte bara god, den innehåller massor med nyttigheter, och är dessutom fattig på kolhydrater, så även de som försöker hålla nere den konsumtionen kan med gott samvete mumsa i sig den vackert orangeröda läckerheten. Så den här veckans vegorätt får bli en ljummen sallad med ugnsrostad pumpa, kokt durra och halloumi. Brytningen mellan det lite söta och salta är oslagbar.

Durra är ett glutenfritt sädesslag, och räknas som det femte viktigaste sädesslaget i världen. Det används mycket bl a i Nordafrika och Asien. Jag har tidigare bara sett det i form av mjöl, som jag använt i olika matbröd och andra bakverk. Friends of Adam var nog bland de första i Sverige som tog fram durramjöl, men det finns också andra märken.

Sist jag handlade i min ICA-butik upptäckte jag en påse med durrakorn, och den kunde jag förstås inte låta bli att snappa åt mig. Kornen blötläggs i några timmar och kokas sedan i vatten, och är ett bra alternativ till quinoa, cous-cous (finns faktiskt glutenfri av majs) och ris om man känner för att förnya sig lite. I samma serie finns också amaranthfrön. Jag tyckte durrakornen var riktigt goda och gjorde sig bra i vegosalladen.

Den här gången gjorde jag mig mödan att ta hand om pumpafröna och rosta dem i ugnen. Det pilligaste var att få bort allt "pumpaskägg". Fröna blev goda och satte lite extra piff på salladen.

1 dl durrakorn
2 tsk lantbuljongpulver
vatten

1 pumpa - 650 g
4 stora vitlöksklyftor
1 stort fast vinteräpple
2 msk olivolja med citron
2 tsk flytande honung
salt från kvarn
1 tsk pestokrydda med ramslök

1 förpackning halloumi, tofu eller fetaost - 200 g
olivolja till stekning
1 påse blandad sallad, gärna med inslag av spenat - 65 g
rostade pumpafrön

Börja med att skölja och sedan lägga durrakornen i blöt i rikligt med vatten i 3 timmar.
Spola av dem på nytt och koka dem i rikligt med nytt vatten med tillsats av buljongpulver i 35 minuter. Låt rinna av väl. Konsistensen blir ungefär som kokt råris. Låt svalna till ljummet.

Skala, kärna ur och tärna pumpan, skala, kärna ur och skär äpplet i grova bitar, skala och dela vitlöken. Lägg alltsammans på en ugnsplåt, eventuellt på ett bakplåtspapper.
Kvarna över salt, strö över pestokrydda, och ringla över olja och honung.
Rosta i ugnen på 225 grader ungefär 10 minuter. Det får inte bli för mosigt. låt svalna till ljummet.

Lägg pumpafröna i en form och rosta också dem i ugnen på 225 grader 10 - 15 minuter.

När det börjar bli dags att sätta sig till bords steker du halloumin gyllenbrun i olivolja.

Blanda ihop durra, "pumparöra" och sallad, och toppa med nystekt halloumi och rostade pumpafrön.

Smaklig spis, och ha en riktigt trevlig Köttfri måndag allihop!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar