måndag 12 oktober 2015

Fräsch och nyttig sallad med rödbetor, pecorino, pistaschnötter och gröntDagens köttfria måndagsrecept får den här gången bli en liten förrätt, eller "side-kick" om man så vill. Den är otroligt god i all sin enkelhet, och jag har gjort den flera gånger vid det här laget. Rödbetorna kommer från det egna trädgårdslandet och smakar förstås därför alldeles extra gott.

Eftersom oktober skimrar i rosa i alla de nyanser passar salladen särskilt bra just nu. Rödbetorna lyser i mörkaste rödlilarosa, och är inte bara vackra utan också väldigt nyttiga.

Med hjälp av mandolinen från Kitchen Time gick det lätt att skiva de lättkokta rödbetorna riktigt, riktigt tunt.

Som en liten förrätt behöver du till varje person:

1 medelstor rödbeta - nätt och jämnt kokt
1 "näve" blandad sallad - min hette Wasabiblandning
pecorinoflagor efter tycke och tillgång
2 tsk olivolja med citron
2 tsk flytande honung
1 - 2 tsk rostade pistaschnötter
ett kvarnvarv salt

Koka och skala rödbetorna, men koka inte så betorna blir alltför mjuka. Det ska finnas lite spänst kvar. Skiva dem riktigt tunt.
Fördela på varje tallrik sallad och rödbetor.
Hyvla över pecorina.
Ringla olivolja och honung över och strö till sist över pistaschnötterna. Det finns färdigrostade och lätt saltade pistaschnötter att köpa. Annars rostar du själv lätt naturella nötter i ugnen eller i en torr och het stekpanna.

Är du kanske sugen på att själv ha en mandolin som du lätt och behändigt kan skiva rödbetor och annat med? Kika in här i så fall! Nu har du chansen att vinna en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar