torsdag 8 oktober 2015

Glutenfri lördagspizza med plommon, fikon, getost och lufttorkad skinka



I lördags festade maken och jag loss på den här läckra glutenfria pizzan med plommon från trädgården, samt med lite annat smått och gott från affären. Mums, mums och åter mums.

Den här gången gjorde jag min pizzabotten med hjälp av en universalmix från Urtekram. Jag har tidigare gjort en liknande pizza men med LCHF-pizzabotten. Tyvärr är jag inte helt sams med den typen av pizzabottnar. Det blir nästan ofrånkomligt lite stuk av ugnspannkaka över det hela eftersom de bottnarna innehåller mycket ägg. Välj kort och gott den pizzabotten du gillar bäst.

1 valfri förgräddad pizzabotten, ungefär av en ugnsplåts storlek

150 g getost
100 g mozarella
10 plommon - inte alltför mogna
2 ganska stora färska fikon
balsamico med vaniljsmak eller vit balsamcrème - alternativt dadelbalsamico eller flytande honung
100 g lufttorkad skinka
1 näve blandad sallad

Gör pizzabotten. Jag gjorde alltså min av en färdig mix, och blandade 150 g universalmix med 1 tsk salt och 2 dl ljummet vatten, som jag sedan vispade ordentligt, bredde ut på bakpapprad ugnsplåt och därefter förgräddade 15 minuter på 200 grader.

Mixa ihop getost och mozarella och bred ut jämnt över den något avsvalnade botten.
Fördela urkärnade plommon och skivade fikon över, och ringla över balsamico eller honung.
Grädda pizzan 10 - 12 minuter på 250 grader.
Fördela skinka och sallad över. Servera!











2 kommentarer:

  1. I helgen gjorde jag äntligen pizza efter det recept jag så länge sett på nätet men inte trott på.
    4 dl mjölmix, ½ tsk bakpulver, 75 g matfett, 1 ½ dl vatten. Blandade samman detta med degkrokar på elvispen. Kavlade ut degen på bakplåtspappersklädd plåt med papper också under kaveln. Det blev helt suveränt gott och bra!!! Jag vet att du inte använder färdiga mixer men det är ju bara att prova sig fram. Min sambo som misstror det mesta glutenfria var otroligt imponerad. Degen täckte en normalstor ugnsplåt och skulle inte förgräddas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym! Vad roligt att du hittat ett recept på pizzabotten som fungerar! Jag brukar ju oftast blanda olika mjölsorter själv - precis som du säger - men är inte helt kategorisk när det gäller mixer. Det viktiga är att mixerna är så "rena" som möjligt. Jag undviker t ex konsekvent mixer som innehåller vetestärkelse. De mixer jag använder är Chrisbel´s kravmärkta mix, en mix från Doves Farm, och de från Urtekram. Så länge mixerna bara innehåller ingredienser som jag själv brukar blanda ihop tycker jag inte det finns anledning att undvika dem. Ibland behöver man få vara lite bekväm, och ibland har man ju inte så mycket tid. Jag ska absolut testa ditt recept med någon av mixerna jag nämnt. Tack för att du hörde av dig, och välkommen åter! Må så gott!

      Radera