onsdag 16 september 2015

Glutenfritt, spännande powerbröd med bovete, ägg och havtorn



Jag brukar oftast baka med vanlig färsk jäst, men emellanåt när andan faller på blir det också något bakpulver - eller bikarbonatbröd. Häromdagen var det dags igen, och det blev ett bröd som lätt kommer att bli en ny favorit och redan har repriserats. Rena rama powerbrödet med en massa bra ingredienser som gör gott för både kropp och själ. Själ?? Jajamänsan! Genom att äta nyttigt och se till att kroppen får i sig det den behöver av bra näringsämnen bidrar vi också till att själen mår bra. Vi blir gladare, nöjdare, mer positiva och trevligare att umgås med helt enkelt!

Brödet är glutenfritt, mjölkfritt och fullproppat med en massa nyttigheter. Havtorn kan jag ju nästan inte leva utan, det hjälper mig att få ordning på mina torra slemhinnor här och där, så det äter jag i någon form nästan varje dag. Jag pytsar alltså i en dos torkade havtorn i brödet. Du kan ersätta det med russin, finskurna dadlar eller någon annan torkad frukt om du föredrar det. Bovete är lättsmält, näringsrikt och innehåller massor med mineraler, vitaminer och andra nyttigheter, fröna bidrar med bra fettsyror av olika slag, och äggen är små proteinbomber. Goda skäl alltså att sätta igång att baka!

2 dl ljust bovetemjöl
2 dl grova boveteflingor - har du inte boveteflingor så öka på mängden bovetemjöl i stället
½ dl gula eller bruna linfrön
½ dl linfrökross
½ dl solrosfrön
½ dl oskalade sesamfrön
2 msk husk
2 msk torkade havtorn
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt

3 stora ekoägg - ett av mina ägg innehöll 2 äggulor
2 msk mandelolja eller rapsolja
2 msk flytande honung eller ljus agavesirap
1 msk vit balsamcrème eller vanlig vit balsamvinäger
1 dl havregrädde - eller vanlig grädde

2 msk solrosfrön
1 nypa flingsalt
1 msk flytande honung

Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Vispa ihop ägg, olja, honung, balsamcrème och havregrädde och tillsätt i den torra blandningen. Blanda om ordentligt och låt svälla 10 minuter.
Rör om igen och lägg degen i en väl smord lite mindre form på ca 1 liter.
Strö över lite extra solrosfrön, en aning flingsalt och lite flytande honung.
Sätt in brödet i 225 grader men sänk genast till 175.
Grädda brödet ca 45 - 50 minuter.
Låt svalna helt innan du skivar det tunt.
Brödet är också väldigt gott att rosta lite lätt, innan du toppar med det pålägg du gillar.

Här fick det bli ett riktigt lyxmellanmål med alldeles nybakat, nätt och jämnt avsvalnat powerbröd, Brie, blåbär och färska havtorn som jag bara mosade lätt med lite honung. En stor kopp chaite därtill. Wow!! Jag började nästan joddla i pur förtjusning?!



















10 kommentarer:

  1. Gud så gott! Det måste jag testa! :)
    Kramar till dig!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det Lana, jag tror att det skulle vara ett bröd i din smak! Kram!

      Radera
  2. Ser väldigt gott ut och med det pålägget, mums! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du tycker det Katarina! Riktigt lyckat tycker jag själv. Kram i retur!

      Radera
  3. Låter jättegott det här! Havtorn är ju lite speciellt men väldigt uppfriskande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är havtorn lite speciellt i smaken. Själv älskar jag det. Dessutom är det ju sååå nyttigt! Idag har jag gjort en alldeles himmelsk havtornstarte (recept på lördag) som verkligen smakar havtorn. I det här brödet ger det inte så mycket smak, det gör bara nytta! Ha det gott!

      Radera
  4. Rakt ner i mappen åker detta, tackar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själva, så roligt att ni gillade det här receptet också!! Det gör jag med. Har gjort det här också flera gånger, och det har en strykande åtgång. Kram!

      Radera
  5. Ett helt underbart bröd! Jag bytte ut krossade linfrön mot motsvarande mängd pumpakärnor, och havtorn hade jag inte så det åkte i en näve torkade körsbär istället.
    Den här omgången var mitt bovetemjöl nästan slut så jag tog 1 dl bovetemjöl och 1 dl teffmjöl med perfekt resultat!
    Tack för dina fantastiska recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack själv Jenny, för din respons och din kommentar!! Jag blir så otroligt glad när jag får veta att recepten används och blir uppskattade, du anar inte vad det betyder!! Må så gott och ha en härlig helg!

      Radera