torsdag 10 september 2015

Glutenfri plommonäppelkaka med smultäcke av cornflakes, mandel och vit choklad



Inspiration till den här goda efterrättskakan med årets skörd av äpplen och plommon, och med ett kul täcke av cornflakes, mandel och vit choklad, har jag fått av Annika på bloggen Bak och Mat för alla. Annika gjorde en krusbärskaka med cornflakes, och det såg så gott ut att jag också var tvungen att apa efter idén. Jag har använt frukostflingor i marängtårta tidigare, men aldrig i smulpaj, så tack för tipset Annika! Här hittar du Annikas originalrecept.

Cornflakesen som jag använde kommer som så mycket annat jag har i skafferiet från Urtekram och är garanterat glutenfria. I stället för cornflakes kan du använda boveteflakes eller quinoaflakes. Om du inte är känslig kan du använda vilken sorts flingor som helst.

Eftersom jag har både äpplen och plommon alldeles utanför knuten blev det det i kakan, men det går förstås att använda vilka bär eller frukter som helst.

400 g skalade och urkärnade äpplen.
275 g urkärnade och eventuellt skalade plommon
2 msk flytande honung

2 dl cornflakes
1 dl mandelspån
2 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker (i en bas av råsocker)
40 - 50 g hackad vit choklad - vid behov laktosfri eller helt mjölkfri (ett bra MF märke, Ichoc, ser du på bild)
ca 50 g riktigt kallt tunnhyvlat smör - laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin vid behov

Klyfta äpplena och dela plommonen i mindre bitar. Mina plommon var väldigt lättskalade, det gick hur lätt som helst att dra av skinnet, så jag gjorde det. Gör som du vill när det gäller det. Lägg allt i en smord form.
Ringla över honung.
Blanda ihop cornflakes, mandelspån, potatismjöl, vaniljsocker och hackad vit choklad och fördela jämnt över frukten.
Tunnhyvla smöret och fördela också det jämnt över.
Grädda i ugnen på 200 grader ca en halvtimme.
Servera pajen/kakan fortfarande lite ljummen med lättvispad grädde, mjukrörd vaniljglass eller vaniljsås.
Vid behov serverar du något alternativ av kokos, ris eller soja till.
Hur gott som helst, jag lovar!!















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar