söndag 6 september 2015

Plommonäppelsylt med kanel och vaniljSommaräpplena i vår trädgård börjar så smått mogna, och likaså plommonen. I år orkar plommonträdet knappast bära alla blålila frukter som trängs om utrymmet på grenarna. Förra året fick vi bara två plommon, som maken och jag delade jämlikt på. Så olika det kan vara!

Den här jättegoda sylten blev resultatet av en del av skörden. Den passar lika bra till en bit god dessertost som till pannkakor eller puddingar. Superläckert med en klick av sylten till yoghurt och mysli , som frukost eller mellanmål. Man kan rentav äta den rakt upp och ned, som en kompott med lite gräddmjölk till. Så här gör du:

1 kg urkärnade, skalade och renskurna äpplen
1 kg urkärnade plommon
1½ - 2 dl vatten
3 kanelstänger
1 färsk och fin vaniljstång
6 dl ekologiskt syltsocker

Rusta dig med plasthandskar och gör i ordning frukten. Att kärna ur plommon utan är ett fördärv för manikyren, det försäkrar jag!
Varva äpplen och plommon i en rymlig kastrull och häll på den mindre mängden vatten.
Lägg i kanelstänger och den snittade vaniljstången. Se till att få med så mycket som möjligt av den svarta "vaniljsmeten".
Koka upp och låt småkoka under lock 20 - 30 minuter, beroende på äppelsort och hur bitig du vill ha din sylt.
Rör om någon gång ibland så det inte fastnar i botten. Tillsätt lite mer vatten om det känns för torrt.
Tillsätt sockret och rör om.
Koka upp under omrörning och låt koka 5 minuter så att allt socker löser sig.
Skumma bort eventuellt skräp.
Häll antingen upp sylten het på varma steriliserade burkar eller låt sylten kallna och frys in den i mindre satser. Eftersom sylten är lättsockrad och inte innehåller något konserveringsmedel har den begränsad hållbarhet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar