tisdag 22 september 2015

Glutenfri ugnspannkaka med kalkonbacon, paprika och zucchini



Vardag igen gott folk! Skola och arbete, studier, träningar, föreningsaktiviteter och det ena med det andra. Höstplånboken kanske har blivit tunnare efter semesterns olika sommarutsvävningar, och tiden räcker inte alltid till. Men man behöver varken vara stormrik eller ha massor med tid för att laga god mat och förgylla vardagslunken. Den här glutenfria ugnspannkakan är både god, lättgjord och hyfsat plånboksvänlig, så jag tycker faktiskt du ska testa.

1 inte alltför stor zucchini
1 medelstor paprika i valfri färg
1 - 2 paket kalkonbacon från Ingelsta kalkon - jag nöjde mig med ett
2 tsk valfri rolig kryddblandning - jag använde Årstiderna, en ny favorit från Zmaka

1 dl rismjöl
1 dl bovetemjöl eller havremjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk husk
5 dl valfri mjölk - jag använde Åsens ohomogeniserade lantmjölk, men alternativmjölk går bra
5 stora ekoägg - sammanlagd vikt 340 g

Blanda de båda mjölsorterna med salt, bakpulver och husk i en bunke.
Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop.
Knäck ned äggen och därefter den kvarvarande mjölken.
Vispa smeten riktigt slät.
Låt smeten stå och svälla 30 - 60 minuter i rumstemperatur.

Under tiden förbereder du resten.
Tärna zucchini och paprika och klipp baconet i mindre bitar.
Smörj en lite mindre ugnsplåt, (min var 26 x 38), och fördela zucchini, paprika och bacon i.
Sätt in i ugnen på 225 grader 10 minuter.
Strö över valfri kryddblandning som du gillar.
Vispa igenom smeten på nytt och häll över.
Sätt in i ugnen igen och sänk värmen till 200 grader. Grädda 30 - 40 minuter.
Servera med lingon och sallad, eller varför inte rivna morötter.

Ett annat recept på ugnspannkaka med bacon och kryddiga äpplen hittar du här.











2 kommentarer:

  1. Du detta var väl ett kanoners bra tips på recept! Vi gör ju gärna skånsk äggakaga och har inte lyckats lkura ut hur vi ska kunna göra den utan vetemjölet, kanske detta är något att testa. Det är ju absolut värt ett försök!
    Ha det gott, Kjersti
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att ni gillar receptet! Tja, det är inte dumt alls. Har gjort det flera gånger, både med vanlig bacon och kalkonbacon, och med lite variation på grönsaker och kryddor. Just den här varianten är den jag gillar bäst. Kramar till er också!

      Radera