måndag 11 maj 2015

Vegetarisk gratäng med glutenfria lasagnerullar, zucchini, spenat och krämigt blomkålstäcke



Det är lika bra jag säger det med en gång. Det här är inte en rätt för den som har bråttom eller vill göra det lätt för sig. Men för den som är beredd att lägga ned lite tid och pyssel och uppskattar en riktigt vällagad och god vegetarisk rätt ger det god utdelning. Jag lovar! Jag tycker själv att det är en av de bättre vegorätter jag åstadkommit.

De fiffiga glutenfria lasagneremsorna  som jag använde köpte jag på Arrenius & Co i Saluhallen i Uppsala, och de är av ett italienskt märke. Italienarna är faktiskt riktigt bra på det här med glutenfritt. Får du inte tag på just sådana kan du förkoka vanliga glutenfria lasagneplattor, dela dem på mitten och skarva. Du som tål gluten kan använda färska lasagneplattor som inte behöver förkoka. En förenkling kan vara att bara varva lasagneplattor, zucchini och spenatröra och sedan hälla över blomkålsröran.

Gratängen bör ganska lätt kunna göras helt vegan med något mjölkfritt gräddalternativ och s k "veganost" som även finns av mozarellatyp.

Så här gör du lasagnerullarna som räcker till 4 - 6 personer.

½ paket glutenfria lasagneremsor. 14 - 16 stycken, ca 250 g

1 lite mindre blomkålshuvud, 600 - 650 g
2 vitlöksklyftor
vatten
½ msk lantbuljongpulver
1 boll mozarella, 100 g
30 g färskriven parmesan eller pecorino
5 dl valfri grädde eller gräddmjölk - jag använde 1 dl grädde + 4 dl matgrädde
3 msk Kunglig Salladskrydda - eller annan valfri kryddblandning
salt och svartpeppar från kvarn

2 zucchini, ca 650 g - försök få tag på långa och jämnsmala zucchini

100 g färsk spenat
1 boll mozarella, 100 g
1 tsk Italiensk gourmetkrydda

Förväll lasagneplattorna i rikligt med lättsaltat vatten i 10 minuter. Jag tog tre i taget. Ta upp med en tång eller silslev och låt rinna av på en ren handduk.




Ta bort blad och rotstock från blomkålshuvudet och dela i mindre bitar. Skala vitlöken. Koka blomkålsbuketterna och vitlöken i vatten med tillsats av buljongpulver så att det blir ganska mjukt, 6 - 8 minuter. Häll av lite slarvigt och mixa till en krämig röra med mozarella, parmesan/pecorino, grädde, kryddblandning och lite salt och svartpeppar. Smaka av. Det ska smaka ordentligt, och får absolut inte vara mesigt. Det gäller för övrigt alla röror och såser till lasagne, för pastan i sig själv är ju ganska menlös.






Dela zucchinin på längden i smala långa skivor, lika många som du har lasagneremsor. Lägg på bakpapprad plåt och förbaka i ugnen på 200 grader ca 10 minuter.

Skölj och slunga spenaten torr, och mixa till en röra tillsammans med mozarella och kryddblandning.






Då så, då är det bara att sätta igång och göra rullar. Lägg en zucchiniskiva på varje lasagneremsa, och därefter spenatröra. Rulla ihop och ställ på högkant i en oljesmord ugnsfast form. Gör likadant med alla remsor och häll slutligen blomkålsröran över alltsammans. Grädda i 200 grader 35 - 40 minuter, tills ytan är bubbligt gyllenbrun.








Servera med sallad av något slag. Jag hade en honungsdressing till, vilket passde bra. Sugen på efterrätt? Då rekommenderar jag varmt den här banankladdkakan, som också är helt vegan. Ha nu en härlig Köttfri måndag allihop! Ta hand om er!


2 kommentarer:

  1. Absolut en rätt helt i vår smak och för vår del är den garanterat värd tiden den tar! På helgen gillar vi att stå i köket och laga mat tillsammans och det får mer än gärna ta lite tid då, bara resultatet blir gott:)

    Kramar till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att ni gillar den Mårtenssons! Jag tycker också att det är kul att stå och pyssla i köket. Tyvärr får jag göra det ensam! Har inte lyckats lära min man att laga mat, haha! Kramar i retur till er!

      Radera