fredag 15 maj 2015

Variation på rostad glutenfri mysli - eller granola om man ska vara riktigt noggrann. Grysli kanske?



I takt med att våren framskrider börjar det kännas lite mer lockande med fil och mysli till frukost i stället för gröt. Egen mysli gör jag med jämna mellanrum och den har en strykande åtgång. Det har den för övrigt året runt eftersom en av svärsönerna är en inbiten myslifan. Ska man vara riktigt, riktigt noggrann så är det egentligen en s k granola eftersom den är rostad i ugnen. Jag kanske ska kalla det för grysli rentutav, eftersom det är en mix både av rostat och orostat. Men det är inte så fasligt kinkigt vad den lystrar till för namn. "Grysligt" gott är det i alla fall! Jag kallar det för mysli rätt och slätt.

De senaste gångerna har jag gjort på lite annorlunda sätt än tidigare och först blötlagt manldar, nötter och frön. Om man gör det tillgodoser man sig näringen bättre, och myslin blir mer lättsmält. Alla nötter och frön har nämligen ett inbyggt försvarssystem, som ska förhindra angrepp av olika slag, och genom att blötlägga luckras det yttersta skiktet upp och gör att kroppen lättare kan ta till sig näringen. Läs gärna mer i den förträffliga paleobloggen Under vårt tak. Olika nötter, frön, bönor, linser och ris behöver olika lång blötläggningstid, men för enkelhetens skull lät jag faktiskt mina mandlar/nötter och frön stå lika lång tid. Nuförtiden brukar jag faktiskt också alltid blötlägga ris minst några timmar innan jag kokar det.

Det här är en JÄTTESATS med mysli, men det är knappast någon idé att jag gör mindre. Jag brukar dela ut till döttrar och svärsöner, och jag hinner knappast blinka förrän det tagit slut! Självklart kan du dela receptet om du vill. Välj helst ekologiska ingredienser om du har möjlighet.

4 dl mandlar
4 dl naturella cashewnötter
4 dl pumpafrön
4 dl solrosfrön

2 liter havregryn - både Semper, Urtekram, Reco Market och Friends of Adam har garanterat glutenfria
4 dl kokosflingor
4 dl naturella kokoschips

½ dl vatten
½ dl avocadoolja eller mandelolja
2 msk dadelsirap eller flytande honung
1 msk malen kanel
1 tsk nystött kardemumma

2 dl skalade hampafrön
1 dl krossade linfrön
½ dl nyponmjöl
(½ dl valfritt bärpulver - äpple eller havtorn ex)
rikligt med valfria torkade bär och frukter - jag hade äppelbitar, tranbär och russin
3 dl hirspuffar
3 dl bovetepuffar
eventuellt också boveteflingor eller quinoaflingor av corn-flakestyp

Börja med att skölja mandlar och cashewnötter i kallt vatten, och lägg dem sedan i en skål, med vatten som täcker, över natt. Skölj också pumpafrön och solrosfrön, och lägg också dem i blöt över natt i en separat skål. Det är lättare att hacka mandlar/nötter dagen därpå om du inte blandar med de andra fröna.
På morgonen låter du allt rinna av väl i sil. Torka gärna lite extra med en ren handduk. Grovhacka mandlar/nötter.
Blanda allt det blötlagda med havregryn, kokos och kokoschips i en stor bunke.
Ljumma vatten, olja, sirap/honung och kryddor och knåda in i så allt blir blandat. Låt stå över dagen och blanda om emellanåt så vätskan sugs in.
När det börjar bli kväll breder du ut myslin på två eller tre ugnsplåtar och rostar i 175 graders ugn på varmluftsläge (eller 200 i vanlig ugn) ungefär en halvtimme. Ha gärna ugnsluckan på glänt, och blanda om i myslin var tionde minut.
Låt svalna och gärna stå till sig över natten igen, innan du blandar i resterande ingredienser. Förvara torrt och lufttätt
Ät myslin till valfri yoghurt eller mjölk och gärna tillsammans med skivade kravbananer, annan färsk frukt, eller färska bär. Jag strör också gärna lite kakaonibs över.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar