tisdag 19 maj 2015

Grön lunchsmoothie fullspäckad med nyttigheterNi har väl märkt att det är väldigt inne med gröna smoothies? Varenda liten tidning med självaktning, vartenda TV-program med lite hälsoinriktning, och även många bloggare ger recept på allehanda smoothies som antingen kan drickas till frukost eller "ätas" till lunch eller mellanmål.

Jag gillar också smoothies skarpt, för de kan varieras i all oändlighet med olika slags mjölk, näringspulver, grönsaker, grönsakspulver, frukt- eller bärpulver eller färska frukter och bär. Den här illande gröna smoothien fick bli min lunch häromdagen tillsammans med en macka på linfröbullarna, som jag vid det här laget har repriserat ett otal gånger. En god och mättande lunch som fullständigt kryllar av nyttigheter som vitaminer, mineraler, fibrer, klorofyll och bra fetter.

Triphalapulvret är ett indiskt pulver med ayurvediska anor som består av tre olika sorters frukter som alla har namn om sig att vara väldigt hälsobringande. Det sägs även ha synergieffekter, vilket betyder att de sinsemellan förstärker varandras nyttiga egenskaper. Man skulle kunna säga att 1+1+1 = 4, och inte 3 som i den vanliga matematiken. Du kan ersätta det med något annt bär- eller fruktpulver.

2½ - 3 dl valfri mjölk - gärna hemgjord mandelmjölk
½ medelstor mogen avocado - ca 55 g
1 liten bit Kravbanan, ca 35 g
50 g färsk spenat
2 tsk Triphalapulver
1 tsk lecitin (läs mer här)
lite vaniljpulver eller flytande honung efter smak

Mixa ihop allt till en krämig och jämn smoothie. Klart att njuta av! Och att må bra av!


4 kommentarer:

 1. Vilken fantastiskt härlig grön färg, we löööv:) Gröna smoothies är vi dåliga på, vi kör på i gamla hjulspår med apelsin och bär, så tråkiga är vi:) Men det är ju just då det behövs ny inspiration, så tack för det Kjersti!
  Kramar till dej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apelsin och bär låter väl inte tråkigt alls! Det är ju hur gott och nyttigt som helst. Såna smoothies blir det ofta här också, men ibland är det roligt med lite variation, och då slår jag till med grönsmoothie. Visst är färgen härlig! God var den faktiskt också. Kramar till er också!

   Radera
 2. Jag hade en smoothie-period för några månader sen men nu har det inte blivit av på länge. Synd, för det är ju så lätt att ha med sig som mellanmål på jobbet. Snygg färg din smoothie fick!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min smoothieperiod har precis börjat! :)) På vintern blir det mer sällan för mig, men på våren och sommaren tilltar smoothielusten. Superbra mellanmål! Ja, färgen lyckades jag med! Riktigt vårgrön. Ha det gott!

   Radera