måndag 25 maj 2015

Innehållsrik vegogryta med hemgjord indisk paneer



Idag har vi haft bekymmer med nätanslutningen här i Rasbo, och det är först nu som jag kunnat komma in i datorn och fixa dagens vegoinlägg. Det är inte första gången det strular och säkert inte sista heller, men nu blir det i alla fall vegetariskt.

Känner ni Amy? Det gör egentligen inte jag heller, men jag brukar ofta kika in på hennes blogg eller instagram. Amy är småländskan med indisk bakgrund som lagar indiskt så att man blir alldeles sugen. Ja, hon lagar svenskt också för den delen, men det är särskilt de indiska anrättningarna som får mig att försöka laga mat med indisk touch emellanåt - trots att jag sannerligen inte är någon hejare på just indisk matlagning.

Hursomhelst har jag länge tänkt göra indiska panneer - en slags färskost -  enligt Amys anvisningar, och äntligen kom jag mig för och gjorde det. Jag gjorde lite mindre sats än Amy, och mina blev inte alls lika fina och släta som de på Amys bilder, men väldigt goda. Skönhet är inte allt här i världen kära ni! Paneerna lade jag i en gryta, som fick både mina och makens smaklökar att skutta runt och dansa på bästa Bollywoodmanér!

Lite pyssel är det, det tillstår jag. Om du inte vill göra egna paneer kan du använda halloumi i stället, och då kan du även göra den laktosfri eftersom det finns laktosfri halloumi. Jag tänker mig att det också fungerar att göra grytan helt vegan med tofu och någon alternativ gräddsort, men det har jag inte testat själv.

Den som vill sätta mer indisk touch på grytan kan ha i garam masala eller någon annan liknande kryddblandning. Det hade jag inte hemma, så det fick bli min högt älskade kryddblandning från Knektgården som jag använder till det mesta. Du kan förstås också ha en egen kryddblandning enligt Amys förslag.

Eftersom jag är förvissad om att ni känner igen både morötter och krossade tomater utan att få bildbevis, så koncentrerar jag idag beksrivningsfotografierna till paneertillverkningen.

2 dl mjölk - jag använde ohomogeniserad fet lantmjölk
1 dl vit balsamico från Saltå Kvarn - alternativt pressad citron eller annan vit vinäger

2 msk Gårdens kryddmix från Knektgården - en aromatisk blandning med currykänsla
3 msk rapsolja eller ghi
2 shalottenlökar
2 vitlöksklyftor
300 g skalad och ansad morot
200 g skalad och ansad kålrot
100 g skalad och ansad rotselleri eller palsternacka
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
2 dl valfri grädde
2 msk osötad tomatpuré
1½ grönsaksbuljongtärning - Kung Markatta
100 g färsk spenat
100 g frysta ärtor
salt från kvarn

Paneerna behöver förberedas och göras dagen innan.
Koka upp mjölken i en tjockbottnad gryta. Precis när det börjar koka häller du i balsamicon lite i taget så massan börjar flocka sig. När det flockat sig ordentligt häller du av massan i en tät sil.
Skölj massan flera omgångar i kallt vatten så att vinägersmaken försvinner.
Lägg en ren kökshandduk över en sil och låt rinna av på nytt. Krama ur all vätska . Enligt Amy ska man krama tills man blir blå i ansiktet! Jag kan inte uttala mig om min ansiktskulör, men jag kramade så att kökshandduken gick sönder!
Lägg massan i en form, lägg på handduken, sen ett fat, och sen en tynd på. Låt stå över natt i kylskåpet.
När det är dags att göra grytan tar du ut massan, skär den i kuber, och steker gyllenbrunt i lite rapsolja eller ghi.

Förbered grönsakerna. Skala och tärna rotsakerna, skala och hacka lök och vitlök, skölj och slunga spenaten torr.
Hetta upp olja i en rymlig gryta och fräs kryddblandningen  under omrörning en kort stund. Lägg i rotsakerna och lök och fräs runt så att allt rostas lätt. Häll på krossade tomater, vatten, grädde, buljongtärning och tomatpuré och låt småkoka under lock tills rotsakerna är nästan ätmjuka. Då lägger du i spenat, ärtor och de stekta paneerkuberna.
Lått puttra ihop ytterligare under lock 5 - 10 minuter och smaka av.
Servera gärna med basmatiris eller annat ris. Quinoa funkar också, liksom pasta av något slag.

PS Vasslan som blev kvar efter paneertillverkningen sparade jag och använde som degvätska i tortillas. Det blev jättebra. Om du inte ska använda det på en gång går det bra att frysa. DS














Ha en fortsatt underbar Köttfri måndagskväll allihop!

2 kommentarer:

  1. Mums, så gott och vad roligt att du gjorde egen paneer! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite kul var det att göra egna paneer, och resultatet blev jättebra. Men som sagt, lika fina som Amys blev de ju inte! Kram i retur!

      Radera