torsdag 24 april 2014

Knaprig, crunchig, glutenfri mysli med kanelrostade mandlar och frön, kokos, äpple och kastanjeflakes



Åh vad jag önskar att jag kunde stanna tiden och trycka på en pausknapp så här års! Jag älskar den skira och nyutspruckna grönskan, alla små blommor som yrvaket tittar upp ur marken, den goá värmen som börjar sprida sig, och framförallt ljuset som gör mitt sinne lättare och får mig att börja leva på nytt. Däremot skulle jag gärna snabbspola tiden mellan oktober och mars, då går jag gärna i ide!

Något som piggar upp vilken dag som helst på året är en god och näringsrik frukost, gärna en tallrik med mild yoghurt, knaprig mysli och färska bär. Jag vet inte hur många satser av min piggelinmysli som jag åstadkommit i mitt liv! Det har i alla fall gått åt ett oräkneligt antal kilo med havregryn, mandlar, frön och torkad frukt under årens lopp. När jag hittade dels ett paket med spännande glutenfria kastanjeflingor, dels ett paket torkade äpplebitar hos min "hovleverantör" Tantens Gröna Skafferi, så bestämde jag mig för att göra ett försök till förnyelse. Och eftersom den här myslin i allra högsta grad är crunchig och knaprig, så skickar jag den som bidrag till Söta Sakers månadsutmaning för april. Temat är Knaprigt. Knapra i dig myslin till valfri yoghurt eller mandel/nötmjölk, och gärna tillsammans med extra färska bär eller frukt. Hur gott som helst och en farlig utmanare till min gamla mysli! Den här lyxmyslin för livsnjutare kan jag också varmt rekommendera. Den kan man nästan leva på!

Försök få tag på ekologiska ingredienser, så blir myslin ännu nyttigare. Kastanjeflingorna smakade sött och gott - med en tydlig smak av kastanj - trots att de inte innehåller något extra socker utan enbart ekologiska kastanjer. Om du inte hittar kastanjeflingor eller inte gillar smaken kan du i stället ta lite grövre boveteflingor. De du ser på bilden nedan är knapriga och goda och innehåller 97% bovete, 2% råsocker samt lite salt.

200 g hela, oskalade mandlar
200 g pumpafrön
200 g solrosfrön
200 g kokosflingor

½ dl vatten
1 msk dadelsirap eller flytande honung
1 msk kanel - eller blanda kanel och kardemumma

1 påse torkade äpplebitar, 125 g
200 g kastanjeflingor (hela påsens vikt var 500 g)
ev 1 påse torkade blåbär, 100 g

Lägg mandeln i en bunke och pumpafrön och solrosfrö i en annan bunke. Slå på kallt vatten så det täcker med råge och låt stå över natten. Om du blandar allt i samma bunke blir det knepigt att pilla ut mandlarna som sedan ska hackas.
Låt rinna av och torka gärna med en ren handduk.
Grovhacka mandeln.
Blanda ihop mandeln och kokosflingor tillsammans med de blötlagda och avrunna/torkade pumpa- och solrosfröna.
Ljumma vattnet tillsammans med sirap och kanel och vispa ihop så det blandas.
"Gnussa" in i mandelblandningen och bred ut alltsammans på två plåtar.
Rosta i ugnen - gärna på varmluft och med ugnsluckan en aning öppen - på ca 110 - 120 grader. Rör om och byt plats på plåtarna med jämna mellanrum.
Det tog mig ungefär en timme att få det torrt och knaprigt.
Låt svalna och blanda sedan ihop med äpplebitar och kastanjeflingor.













2 kommentarer:

  1. Så gott med egengjord mysli! Längesen det var jag gjorde sådant hemma! Ändring på det! :)
    Ha en toppen lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då är det dags Lana! Köpt mysli går inte att jämföra med hemmagjord i mitt tycke. Så lätt att göra och SÅÅ mycket godare. Det är många år sedan jag köpte färdig mysli. Ha en fortsatt fin söndag! Kram!

      Radera